Alois Lageder - Alto Adige Pinot Grigio 2019

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

DGH
9
NK
3

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei

Normale prijs: € 17,50

€ 15,50

+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Alois Lageder
Smaaktype Medium body, aromatisch.
Druivenras Pinot Gris
Regio / streek Trentino-Alto Adige
Land Italië
Oogst 2019
Sluiting Schroefdop
Serveertemperatuur 10 tot 12°C
Opleg potentieel Tot 4 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch, Vegan
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Heldere strogele kleur met een zweempje groen. Uitgesproken en expressieve aroma’s van bloemen en specerijen. Rijk van smaak, met een lichte rook ondertoon op de achtergrond en een mooie, frisse finale.

Vinificatie
Vergist in RVS tanks, daarna 4 maanden opgevoed op eigen fijn bezinksel.

Culinair Advies
Voorgerechten met (wit)vlees of vis, schaal-/schelpdieren en zeevis, patés en terrines, gevogelte, wit vlees en paddestoelen.

Wijnhuis

‘Wij zijn geen wijnmakers’, zegt Alois Lageder, afstammeling van een familie die zich al vier generaties lang vol passie met wijn bezighoudt. ‘Wij zien onze rol meer als die van vroedvrouw, coach en leraar. Onze taak is om de druiven in goede gezondheid en met de grootst mogelijke zorg te begeleiden en de succesvolle ontwikkeling van onze wijnen in alle opzichten aan te moedigen.’ In de loop van de tijd is de familie Lageder erin geslaagd verschillende wijndomeinen en wijngaarden te kopen in de beste wijngebieden van Alto Adige. Op dit moment wordt het bedrijf geleid door Alois Lageder, maar de volgende generatie staat al te trappelen om de zaak over te nemen. In de wijngaarden wordt nagenoeg uitsluitend biologisch-dynamisch gewerkt. De etiketten op de flessen zijn hiermee in lijn. Ze vormen een mooie symbolische brug tussen wijngaard en kelder enerzijds en de wijn in het glas anderzijds. Deze uitzonderlijk mooie wijnen blijven ons verbazen en vormen al vele jaren het fundament van onze collectie. Veel van de wijnen zijn 100% biologisch-dynamisch en Demetergecertificeerd. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Trentino en Alto Adige zijn twee gebieden in het noordoosten van Italië, die onder elkaar liggen. Ze worden vaak in één adem genoemd als ware het één gebied, maar de tegenstellingen zouden bijna niet groter kunnen zijn. Alto Adige behoort pas sinds 1919 tot Italië en is bijna on-Italiaans, terwijl Trentino in alles typisch Italiaans is.

Alto Adige ligt vrijwel direct onder de Brennerpas, in het smalle dal dat de rivier de Adige heeft gevormd in het massief van de Dolomieten. Verder naar het zuiden wordt het dal breder en gaat de streek over in Trentino. De wijnproductie in Alto Adige vindt plaats op de hellingen van de bergen, met wijngaarden op soms wel 1000 meter hoogte. In Trentino liggen de wijngaarden meer in de vlakten en lager. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Pinot Gris
Pinot gris is een druivenras dat vele hoogtepunten heeft gekend. Zo was en is het beroemd vanwege de naamkwestie rondom Tokay Pinot Gris, waarin uiteindelijk de Franse Alsace het onderspit moest delven tegen het Hongaarse Tokaj. Tegenwoordig is de Italiaanse Pinot Grigio vooral bekend als een makkelijk drinkbare witte wijn, die veel populariteit geniet. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

DGH
9
De Grote Hamersma
Spatzuiver bergwit. Hyperfruit, besjes, perzik, iets limoen en een heel verfijnde zachte afdronk met blinkende zuren. Lijkt in niets op de pinot nietsio die nergens naar smaakt en de druif een slechte naam heeft bezorgd. Onterecht. Want het kan dus wel. Benchmark-pinot grigio. Van grootmeester Alois Lageder.
NK
3
Nicolaas Klei
2016:
Hubrecht Duijker
2017: Wijnbouwer of professor? Wanneer Alois Lageder zijn wijnen voorstelt, is hij beiden. Want voordat de flessen opengaan houdt de in Noordoost-Italië gevestigde producent een bijkans wetenschappelijk college over biodynamische wijnbouw en zijn eigen ervaringen daarmee. De overgang (‘het was een lange droom’) naar deze teelttechniek beschouwt hij als een essentiële stap. ‘Want vanwege monocultuur, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest was het biologisch evenwicht in de natuur verloren gegaan.’ De Tenutae Lageder, zoals de ruim 50 ha bestrijkende bezitting heet, levert sindsdien prachtige, natuurzuivere wijnen, zoals de Pinot Grigio 2017. Blank getint, sappig, behoorlijk energiek, met zowel notigheid als mild citrusfruit. Fles €16,99 bij www.degoudenton.nl.
Beoordelingen

Reviews (1)

Heerlijke wijn
Prijs / kwaliteit
Een mooie volle witte wijn Review door Tom Rijken / 27 december 2020

U recenseert: Alois Lageder - Alto Adige Pinot Grigio 2019

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen