Badia a Coltibuono - Sangioveto
Nog %1 beschikbaar
Specificaties
Fiche | Download product fiche |
---|---|
Druivenras(sen) | Sangiovese |
Afsluiting | Kurk |
Regio | Toscane |
Smaaktype | Vol en houtgelagerd |
Inhoud | 0,75 |
Wijnhuis | Badia a Coltibuono |
Land | Italië |
Details
In vroeger tijden en dan hebben we het over de Middeleeuwen werd de sangiovesedruif 'San Zoveto' genoemd, deze wijn noemen ze nu Sangioveto, van 100% sangiovesedruiven dus. De wijn wordt alleen in goede wijnjaren gemaakt van de allerbeste druiven. Een echte bewaarwijn die pas jaren na botteling al zijn geheimen prijs geeft. Gedeeltelijk opgevoed op nieuw Frans eiken. Donkerrobijnrood met paarse schijn, in de neus rijk geschakeerd, van basalmico en specerijen, zoals vanille en kruidnagel tot rood fruit (kersen, bessen) en bloemen, (viooltjes, iris). In zijn jonge jaren een intense, droge en zowel stevige als krachtige en pittige wijn, die zijn potentieel al ontvouwt met stevige tannines, frisheid door een goede zuurgraad en de intense smaak van rijp fruit. Geraffineerd samenspel van deze elementen, die in de loop der jaren de wijn als de tannines fluweelzacht geworden zijn een bijzonder karakter geven. Topwijn.
smaakimpressie
Intense, diepe robijnrode kleur met paarse schitteringen. De neus wordt gedomineerd door krachtige florale tonen (viooltjes en irissen) met rijp rood fruit, frisse zwarte kersen, vanille en kruidnagel op de achtergrond. In de mond komt de grote klasse van deze wijn tevoorschijn: stevige structuur, droog, harmonieus en sappig, alles goed in evenwicht gehouden door de frisse zuurgraad. Volle body, weelderig rond, persistent van smaak tot de laatste slok. De jeugdige wijn bezit nog stevige tannines; deze zullen na een gedegen opleg fluweelzacht worden.
vinificatie
De druiven van de oudste wijnstokken worden met de hand geplukt en apart gevinifieerd. Voor de gisting gebruikt men uitsluitend natuurlijke, autochtone wilde gisten. De alcoholische gisting duurt circa 10 dagen. Daarna verblijft de jonge wijn op de schillen en het bezinksel voor nog eens 4 tot 5 weken. In deze periode wordt de schillenhoed dagelijks twee keer mechanisch ondergedompeld (‘follatura’). De opvoeding op barriques van Frans eikenhout (25% nieuw) duurt 24 maanden. Daarna volgt nog een rustperiode van 6 maanden op fles.