Billecart Salmon - Extra Brut Réserve

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

WS
90
NK
5
DC
89

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 47,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Druivenras Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Regio / streek Champagne
Land Frankrijk
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Heldere, zuivere en fonkelende goudgele kleur met gouden schitteringen. De pareling is dynamisch, gul en aanhoudend, met een langzaam cordon van zeer fijne belletjes. Complex bouquet met zwoele aroma’s van gedroogde vruchten en roomboterbrioche (luxe broodjes), florale tonen en als extra katalysator frisse, subtiele en verleidelijke nuances van citroenverbena. De bijzonder uitgekiende, elegante en aromatische frisheid van deze wijn wordt extra versterkt door de kwaliteit van de assemblage van opperkeldermeester François Domi. In de mond wordt u getrakteerd op een schaaltje knapperig verse biscuitjes en witte vruchten, ondersteund door een mondvullende en harmonieuze mineraliteit. De lange, spectaculaire finale is een schoolvoorbeeld van perfectie in evenwicht.

Vinificatie
Na een koude stabilisatie op 5°C volgt een koele vergisting in rvs-tanks op 12°C. De temperatuur stijgt geleidelijk naar 18°C voor de malolactische gisting. Deze uitzonderlijke cuvée is een assemblage van de drie karakteristieke druivenrassen van de Champagne-streek, met als verrassende hoofdrolspeler de pinot meunier, een veel te vaak onderschatte druif, die terecht steeds meer wordt ‘herontdekt’. Het is een karaktervolle cuvée met maar liefst 75% blauwe druiven: pinot meunier en pinot noir met een bescheiden deel verfrissende, minerale chardonnay. ‘Extra brut’, ook wel eens ‘brut nature’ of ‘brut sauvage’ genoemd, is een cuvée ‘non dosée’, dat wil zeggen: zonder toevoeging van suiker tijdens de gebruikelijke ‘dosage’ voor het bottelen.

Culinair Advies
Deze zeer verfijnde champagne biedt een nieuwe, verrassende gastronomische dimensie aan de meest verfijnde gerechten: probeer het eens bij schaal- en schelpdieren ‘a la plancha’, carpaccio van zeebaars (of ander stevige en hyperverse zeevis), opgefrist met het sap van roze grapefruit, bloedsinaasappel en limoen (in deze volgorde om het vlees niet te laten schrikken), sashimi met citrusvruchten en/of witte aalbessen en wat granaatappelpitten.

Wijnhuis

Dit beroemde champagnehuis is een van de weinige champagnehuizen die nog steeds in familiebezit is. Opgericht in 1818 en zonder twijfel een van de mooiste Grandes Marques in de Champagne, gevestigd in Mareuilsur-Ay op korte afstand van Epernay. Sommeliers en sterrenchefs plaatsen Billecart-Salmon steevast op hun wijnkaarten vanwege de constante hoogwaardige kwaliteit, zoals van de klassieke Brut Réserve en de Blanc de Blancs. De Brut Rosé is van een uitzonderlijke klasse. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Niet elke mousserende wijn is champagne. Sterker nog: enkel mousserende wijn uit de Franse streek Champagne mag deze naam dragen. De machtige Champenois hebben – in bijna de hele wereld – het alleenrecht op deze naam. Vermaarde wijnen brengt deze tot de verbeelding sprekende streek voort.

De ligging van de Champagne is vrij uniek. Zeer noordelijk, op de uiterste grens om wijn te kunnen maken op het westelijk halfrond. De oceaan is niet ver weg en doet zich redelijk gelden. Ongeveer 150 kilometer boven Parijs is het een streek die geliefd is als weekendbestemming voor de Parijzenaren. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Pinot Meunier
Alle wijnen met deze druif...

Pinot Noir
Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is.

Wijnen van de pinot noir zijn vaak te herkennen aan drie kenmerken. Allereerst het fijne rode fruit; aroma’s van aardbeien en frambozen zijn eerder regel dan uitzondering. Ten tweede de aardse aroma’s, die naarmate de wijn ouder wordt steeds meer naar de voorgrond komen. Tot slot de frisse zuren, die een goede Pinot Noir zijn breedte en bewaarpotentieel geven. Naargelang het gebruik van hout tijdens de opvoeding kan de wijn van fijnzinnig tot vrij krachtig zijn. Alle wijnen met deze druif...

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay.

De chardonnay kan zoveel verschillende smaaktypen voortbrengen, dat het onmogelijk is om te stellen dat men geen Chardonnay-liefhebber is. Vaak wordt de chardonnaysmaak opgehangen aan de in de jaren 2000 immens populaire sterk houtgelagerde witte wijnen. Wijnen die nauwelijks nog naar wijn smaakten, maar vooral sterke vanille- en houtaroma’s hadden. Deze trend is inmiddels sterk op zijn retour. De chardonnaydruif, zeker in koele klimaten en zonder enig houtcontact, kan verbluffend frisse wijnen geven met frisse zuren. Naarmate de streek warmer wordt en/of het houtgebruik intensiever, zal de wijn aan kracht en boterachtige structuur winnen. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

WS
90
NK
5
Nicolaas Klei
In de grauwe werkelijkheid van een eerzaam bestaan blijkt de meeste receptiechampagne prosecco, terwijl ook veel echte champagne je boerend tot het besef brengt dat een groots en meeslepend leven ook niet meer is wat het was. Dan vieren we dat thuis maar. Een glas goede champagne bij het aanrecht geeft een rijker gevoel dan slechte champagne aan boord van een zeewaardig jacht. Voor champagnebegrippen niet duur: de gemiddelde, naar vaal fruitafval meurende champagne kost bijna netzoveel, en hier wordt u gelukkig van. Klassieke champagnegeuren van geroosterd brood en nootjes, veel fruit, zuiver, strak en een lengte dat je ’m nog proeft als je je lunchfles opent en denkt aan de tijden dat er nog mensen waren als Frenand Point, de baas van La Pyramide, die ontbeet met een magnum champagne
DC
89
Decanter
A lively mousse and filigreed bubbles. Potpourri and patisserie scents lead into an ultra-dry palate with a mineral edge. There is a question of fruit maturity here, as the wine is based on the challenging 2011 vintage.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen