Evert Groot, 65 jaar. Sinds 2011 eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton Willemstad, Curaçao.

 

Je hebt je winkel in Willemstad op Curaçao. Zijn je klanten daar vergelijkbaar met de klanten van onze winkels in Nederland?

“Je kunt het wel een beetje met elkaar vergelijken, maar soms zit er een uitschieter tussen. Zoals die ene klant die speciaal met een privéjet vanuit Zuid-Amerika was ingevlogen om op Curaçao inkopen te doen. Hij had aan boord plaats voor één kist en hij vroeg mij die te vullen met de mooiste rode wijn die ik in huis had. Waar ligt zijn interesse? Waar heeft hij affiniteit mee? Dat waren de vragen waar ik eerst maar eens een antwoord op moest vinden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat Italië en Spanje de landen waren waar zijn voorouders vandaan kwamen en hebben we een mooie selectie gemaakt van topwijnen vanVietti. en Artadi.

Als je voor jezelf mag kiezen, welke drie wijnen neem jij dan mee naar huis om het weekend te vieren?

“Dat weekend begint voor mij op zaterdagavond en dan ‘draai’ ik graag een een Pinot Noir van Felton Road open. Een wijn die zich onderscheidt door de geweldige gelaagdheid en daardoor voor mij de mooiste Pinot Noir buiten de Bourgogne is. Echt een wijn die erg veel plezier geeft. Tijdens de brunch op zondag wordt er zeker een glas Crémant de Loire van Baumard geschonken, het ideale moment om van zo’n delicate wijn te genieten. En als we in de middag naar de baai gaan, gaat er een sauvignon Blanc van Sattlerhof. uit de Steiermark mee in de koelbox, om lekker in de schaduw te gaan genieten van deze prachtig frisse, zuivere en verkwikkende Oostenrijker.”“Sauvignon Blanc van Sattlerhof gaat mee naar de baai.”Heb je nog een nieuwe aanwinst in het assortiment die wat jou betreft even in de spotlights mag?

“Absoluut. Dat is Single Vineyard Cabernet Franc van het huis Casarena. Een soepele en elegante wijn met een fraaie structuur. Voor de Mendoza-regio geldt overigens dat je er naast de malbec veel meer druivenrassen vindt, zoals cabernet franc. Met een beetje doorvragen en producenten opzoeken gaat er een wereld voor je open. En niet nieuw maar altijd de moeite waard: Riedel-glazen. Zoals Riedel met het juiste glas de beleving van een wijn naar een hoger niveau tilt, is ongekend.”

Daarover gesproken, welk bezoek aan een producent staat nog helder op je netvlies?

“Dat zijn er veel, maar de twee bezoeken, 8 jaar geleden en recent, aan Elisabetta Gimignano van het huis Montenidoli in het hart van Toscane, zijn beide een verhaal op zich. Op de eerste plaats door het unieke karakter van Elisabetta, maar niet minder om haar wijnen. Elke wijn van Montenidoli is een perfecte vertolker van zijn terroir en druivenras. Wijnen met een eigen karakter, een grote aromatische kracht, met veel smaak en een elegante minerale ondertoon. Dat laatste komt door de bijzondere bodemtypes: de top van de heuvel bestaat uit oeroude gronden uit het triastijdperk, ruim 200 miljoen jaar geleden. Het domein ligt in de buurt van het middeleeuwse stadje San Gimignano en het vraagt een speurtocht via een wirwar van landweggetjes en landerijen om het te vinden, maar als je er bent, sta je in een fabelachtig gebied waar je de verbondenheid met de natuur voelt. En als kers op de taart is er dan de uiterst hartelijke ontvangst door Elisabetta. Werkelijk uniek.