Karafferen of decanteren, wat is het verschil?

Altijd mooi om te zien, een sommelier schenkt je dure wijn over in een kristalheldere karaf. Wat is het effect? En bij waarom doet hij of zij dit bij jouw wijn? Er bestaan veel misverstanden over het gebruik van de juiste benaming. We zetten de feiten graag voor je op een rij.

Wijn karafferen

Wanneer je een wijn wilt beluchten, gieten je hem over in een karaf met een brede buik. Dit heet karafferen en mag best met een beetje “geweld” gepaard gaan. Bij het overschenken in een ruime karaf komt de wijn versneld in aanraking met zuurstof. Het verouderingsproces (oxidatie) versnel je hierdoor. De wijn kan zich wat meer “openen” en de eventueel aanwezige tannines worden zachter en soepeler. Jeugdige witte wijnen zijn ook uitermate geschikt voor het overschenken in een karaf. Net gebotteld kan een wijn qua aroma’s wat ingetogen zijn. Gebruik bij voorkeur een zo ruim mogelijke karaf die nog wel in de deur van je koelkast past…. Overigens hebben sommige oudere rode én witte wijnen veel baat bij het overschenken in een karaf. Ga hierbij wel wat voorzichtiger te werk.

Wijn decanteren

Zit er bezinksel in de fles en wil je dit scheiden van de wijn? Dan kun je beter wat rustiger schenken. Dit heet decanteren. In veel gevallen gebruik je hiervoor een smalle wat langere karaf. Zeker wanneer de wijn wat ouder is. Het meest belangrijke doel is het scheiden van het bezinksel. Dit bezinksel bestaat uit o.a. gistresten, wijnkristallen, kleurstoffen en tannines. In je glas staat dit niet zo mooi en in je mond is dit goedje op zijn minst onaangenaam.

Hoe ga je te werk?

Ons advies is om eerst te proeven. Is de wijn perfect op dronk? Probeer hem eerst in het juiste glas en loop pas daarna naar de kast voor je favoriete karaf. Let op met oudere jaargangen. Teveel beluchting helpt ze soms net over het randje van de afgrond. Kies dus ook zorgvuldig je glaswerk om uit te proeven; daarover vertellen we je later graag meer.

Klik hier voor een overzicht van alle decanters


Relatiegeschenken

Deze karaffen zijn stuk voor stuk perfecte relatiegeschenken. De glazen kunstwerken van Riedel worden verpakt in mooie dozen. Extra inpakmateriaal is eigenlijk niet meer nodig. Naast deze geschenken zorgen wij graag voor een pakket op maat. Kijk eens naar de mogelijkheden op het gebied van cadeauverpakkingen.

In overleg stellen we een smaakvol en persoonlijk pakket samen. Kom naar de winkel of neem contact met ons op voor een voorstel op maat.