MIRAVAL - THE ART OF ROSÉ

Château Miraval ligt in een vallei met een dicht bos, fraaie terrassen, olijfbomen en natuurlijk de beroemde wijngaarden. Als je het domein betreedt, volg je een kilometer lang een smal bospad tot zich het walhalla openbaart: de rijkdom aan flora en fauna, de prachtige wijngaarden en de overdaad aan lavendel is overweldigend. Net als de serene rust die er heerst.

De unieke ligging van Château Miraval

Je ziet niet vaak dat een hele vallei toebehoort aan één domein. Vanaf de poort tot aan het einde van de vallei strekt het landgoed zich ruim 7 kilometer uit en beslaat het in totaal 500 hectare. Zoals wijnmaker Marc Perrin nuchter opmerkt: “De meeste wijngaarden zijn onderdeel van een vallei, maar hier is de vallei een onderdeel van de wijngaard.

Château Miraval ligt in het hart van de Provence, dicht bij het eeuwenoude stadje Correns op zo’n 60 kilometer van de Middellandse Zee. Op hoogtes van 250 tot 550 meter is het in de zomer overdag weliswaar mediterraan warm, maar in de nacht koelt het goed af. De Zuid-Franse hitte wordt overdag ook enigszins getemperd door een verkoelend briesje. En er is in de vallei geen gebrek aan water. Dit alles creëert een microklimaat pur sang en de ideale omstandigheden voor kwalitatief hoogwaardige wijnen.

De Provence heeft een rijk rosé geschiedenis

De Provence is onlosmakelijk verbonden met rosé. Al 600 jaar voor Christus produceerden de Grieken hier een wijn die hoogstwaarschijnlijk licht van kleur was. Voor de Romeinen was Provincia niet alleen de eerste provincie buiten Italië, maar ook een belangrijk gebied voor de productie van wijn. Op Château Miraval vind je nog belangrijke getuigen uit deze tijd: een oude brug en een ingenieus afwateringsnetwerk van kanaaltjes en tunnels om de waterhuishouding in de vallei te controleren. Dit systeem was zo efficiënt dat de huidige eigenaren hebben besloten om het naar de oorspronkelijke staat terug te brengen en bij te laten dragen aan de kwaliteit van de wijnen. Ook de mooie terraswijngaarden, daterend uit de middeleeuwen, zijn steen voor steen hersteld en hebben de eigenaren geïnspireerd tot de aanleg van vrijwel identieke, compleet nieuwe terraswijngaarden vlak achter het château.

Brad Pitt, eigenaar van Château Miraval

De beroemde wijnfamilie Perrin – bekend van Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape en Château des Tourelles in Gigondas – zocht al jaren naar een mooi domein in de Côtes de Provence, maar konden er eigenlijk nooit een vinden dat zich qua potentieel kon meten met de beste wijnen van die streek. Dus toen Brad Pitt, de eigenaar van Château Miraval, zich in 2012 tot Marc Perrin wendde met de vraag of deze zijn wijnconsultant wilde worden, bedacht de familie zich geen seconde. Dit was het moment om een poging te wagen om mede-eigenaar te worden van een van de meest historische domeinen van de streek. En die poging had succes. De familie Perrin werd adviseur en gelijkwaardig partner.

Marc Perrin is zo’n wijnmaker die, ondanks zijn wortels in Châteauneuf-du-Pape, helemaal opgaat in ‘zijn’ Château Miraval. Daar heeft hij ook alle reden toe. Allereerst zijn er natuurlijk de bijzondere wijngaarden met de oude percelen Muriers, Longue en Romarin. Deze percelen, met kalk- en kleibodems en indrukwekkend oude stokken, liggen aan het begin van de vallei en geven de meeste aroma en kracht aan de wijn. Maar Marc’s enthousiasme heeft ook te maken met de nieuwe wijngaarden.

Brad Pitt & Marc Perrin

Lange termijn investering voor Brad Pitt

Want bodemonderzoek heeft aangetoond dat er op dit immense landgoed nog veel meer interessante bodems aanwezig zijn en deze worden inmiddels beplant met de meest geschikte druivenrassen. Op de kalkrijke gronden is plaats gemaakt voor de witte druif rolle (vermentino), op de meer ijzerhoudende grond voor syrah.

In dit ontwikkelingsproces is een belangrijke rol weggelegd voor Brad Pitt. Hij ziet Château Miraval niet als ‘de leuke bijzaak van een beroemde Hollywoodster’. Integendeel, hij is de gepassioneerde wijnliefhebber die betrokken is bij alle belangrijke stappen die het domein wil zetten. Daarbij is hij zich ervan bewust dat dit een langetermijninvestering is, die pas voor de volgende generatie rendement gaat opleveren. Brad Pitt’s oprechte wil om zich als een goede huisvader over Château Miraval te ontfermen, bieden Marc en zijn team de mogelijkheid om aan echt elk detail aandacht te besteden en de kwaliteit van de wijn continu te verbeteren.

Investeringen zorgen voor meer precisie en verfijning

Met de boodschap ‘The Art Of Rosé’ geven Brad Pitt en Marc Perrin duidelijk aan waar Château Miraval voor staat: 95% van de wijn is rosé en echt alles op het domein is erop gericht om de beste rosé wijnen van de wereld te maken. Want je kan het zo gek niet bedenken of er is aan gedacht. De getroffen maatregelen in de wijngaarden vormen de basis, maar er is bijvoorbeeld ook flink geïnvesteerd in een compleet nieuwe wijnkelder.

Dat betekent dat de wijnen die tot verleden jaar werden geproduceerd bij de familie Perrin , in de Rhône, nu volledig organisch op het domein zelf worden gemaakt. De nieuwe kelder biedt meer dan voldoende ruimte aan heel mooie houten foeders en state of the art cementen fermentatietanks, de zogenaamde concrete eggs, die bij Château Miraval meer de vorm van een tulp hebben.

Dit soort investeringen leidt tot wijnen met nog meer precisie en verfijning.

Wijnen met complexiteit

De wijnen van Miraval staan bekend om hun complexiteit en prachtige balans tussen frisheid, sap en body. Dat resultaat wordt bereikt door een uiterst zorgvuldige behandeling in wijngaard en wijnkelder. Marc en Pierre Perrin zoeken bij uitbreiding van de wijngaarden vooral naar percelen met veel kalksteen; een steensoort die volgens hen het verschil bepaalt tussen wijn ‘met alleen maar fruit en wijn met serieuze complexiteit’. De druiven, die uitsluitend ’s ochtends vroeg worden geoogst zodat ze koel blijven, worden in hypermoderne kelders tot wijn verwerkt, waarbij de rosé bijvoorbeeld deels op rvs en deels op vat wordt gemaakt.

Miraval bij De Gouden Ton

Bij De Gouden Ton is Miraval Côtes de Provence Rosê te verkrijgen in 0,75l. Miraval Côtes de Provence Rosé is samengesteld uit cinsault, grenache en syrah met rolle. De wijn heeft de prachtige bleekroze kleur die zo typerend is voor de wijnen uit deze streek. In de geur klein rood fruit en de frisheid van citrusvruchten. In de smaak voel je de energie, met in de aanzet iets van limoen om daarna uit te waaieren naar rode besjes en framboos. De wijn is fris en jong, een uitstekende begeleider van zomerse gerechten. Drink de wijn uit een Riedel Riesling-glas.