Uitgelicht: wijnhuis Pere Ventura

Kwaliteit, elegantie en finesse, dat garandeert Pere Ventura. Het wijnhuis, waarvan de naam Piet Geluk betekent, veroverde in korte tijd een prominente plek in het hart van de Catalaanse wijnregio. Het combineert klassieke technieken met moderne kennis en drukt hiermee zijn stempel op de cava van vandaag.

 Cava: een familietraditie

“Als je je lot in eigen handen neemt, geef je betekenis aan de nalatenschap van je voorouders.” Aldus Pere Ventura, nazaat uit een lange lijn van Spaanse cavamakers. Zoals zijn overgrootvader aan de wieg stond van de allereerste flessen cava, was Pere vastbesloten om zijn eigen stempel te drukken op de Spaanse cavawereld. En die zette hij in 1992 met PERE VENTURA, het wijnhuis dat zijn naam draagt en de familietraditie van het cava maken doorzet.

Met eerlijkheid, toewijding en respect perfectioneren de wijnmakers van Pere Ventura hun reflectie van ‘de cava van de toekomst’. Ze staan bekend om hun uitzonderlijk vakmanschap en hechten veel waarde aan kwaliteit en duurzaamheid. Het is dan ook niet verbazend dat de top van de horeca hun cava’s schenken.

Penedès: de bakermat van de Spaanse cava

Pere Ventura ligt in het hart van de Spaanse cavaregio: Sant Sadurni d’Anoia (Penedès), waar maar liefst 90% van de Spaanse cava vandaan komt. Het is de bakermat van de moderne en innovatieve cavaproductie. Hier wordt al sinds de 6e eeuw v.Chr. wijn gemaakt. De wisselende hoogtes en bodemsoorten bieden een divers landschap, dat in combinatie met het warme, zachte Middellandse Zeeklimaat ideaal is voor een rijk assortiment aan druivensoorten.

Een klassieke blend

De macabeo, de parellada, de xarel-lo en de chardonnay zijn de druivenrassen. Zij vormen in verschillende blends de klassieke basis van de cava’s van Pere Ventura. De bloemige macabeo zorgt voor frisheid en finesse, de parellada voor geur en elegantie. En het aroma van de xarel-lo geeft body en structuur aan de wijn, evenals de chardonnay, die ook voor een delicate romigheid zorgt. Tot slot gebruikt Pere Ventura voor zijn rosés de traditionele blauwe druivenrassen repat en pinot noir, die nog meer diepte geven aan de collecties.

Smaakt geweldig bij …

We genieten allemaal van een glas bubbels bij een feest of partij, maar wist je dat cava ook enorm goed combineert met een hapje of maaltijd? De bubbels in de cava activeren de smaakpapillen en ontdoen het gehemelte van vettigheid; ze verfrissen je mond, waardoor jij optimaal van iedere hap kan genieten!

Drink uit …

Drink mousserende wijnen bij voorkeur uit het Riedel Veritas Champagne-glas. De klassieke flûte-vorm is passé! We willen meer ruimte voor maximaal genot aan wijngeuren en smaken. 

De Cava Tresor Brut Reserva 2017 smaakt geweldig bij ijs en tarte tatin! De hoge zuurgraad en het lage suikergehalte van deze Brut zorgen voor een heerlijke balans tussen zuur en zoet. Ook bij andere romige desserts is deze Brut een goede keuze. Geen trek in iets zoets? Deze cava smaakt ook heerlijk bij wat parmaham en olijfjes. 

Staat er vis op het menu? Dan raden we de Cava Tresor Cuvée 2016 aan. De fijne mousse en citrus-accenten van deze Cuvée zijn ideaal bij oesters, gerookte wilde zalm of zalmforel uit de oven.

Op zoek naar een cava die past bij pure chocolade, een frisse wintersalade of zoet fruit? De Cava Tresor Brut Rosé is een goede keuze. Het onpartijdige palet van deze Brut complementeert de smaak van de natuurlijke producten, waardoor ze extra goed uit de verf komen! 

Geïnteresseerd in de andere cava’s van Pere Ventura? Check hier ons assortiment.

Wil je meer leren over wijn? Op onze Instagram-pagina delen wij wekelijks #wijnweetjes en #wijntips en zetten we bijzondere wijnen in de spotlights. Beleef het ook, volg ons!