Wijn en spijs, op zoek naar de perfecte combinatie

Het combineren van wijn en spijs is een veelbesproken onderwerp. Het is een geweldige manier om de smaken van zowel het eten als de wijn te verbeteren en te complementeren. Maar hoe kies je nu de juiste wijn bij een bepaald gerecht? We vertellen je graag waar je op moet letten en geven we je een aantal handige tips.


Zoek naar overeenkomsten

Een belangrijke regel bij het combineren van wijn en spijs is om te zoeken naar overeenkomsten tussen de smaken van het gerecht en de wijn. Bijvoorbeeld een gerookte of ziltige vis die goed samengaat met een frisse witte wijn zoals Patusco, onze nieuwe aanwinst uit Portugal die het goed “doet” als aperitief met hapjes van Portugese bodem. Deze licht parelende wijn wordt gemaakt van druivenrassen Loureiro, Arinto, Azal en Trajadura. Maak of koop hierbij Pastéis de Bacalhau, kleine kroketjes van gezouten kabeljauw of een mooi bord met lekkere schelpjes. Echt een traktatie bij dit mooie weer!

Kies voor contrast


Een andere manier is om te kiezen voor contrast. Dit kun je doen bijvoorbeeld door een een pittig gerecht te serveren met een wijn die fruitig is een wat zachtere structuur heeft. Dit kan een verrassend effect creëren. Het pittige deel van het gerecht wordt een beetje gedempt door de fruitigheid van de wijn. Let hierbij wel op de hoeveelheid restzoet; die mag in onze ogen niet te hoog zijn om het gerecht wel in de spotlight te laten staan. Wij hebben de perfecte wijn voor een spicy gerecht; een 100% Pinot Gris uit Nieuw-Zeeland van Pounamu. Prachtige flessen en nog betere wijnen met veel frisheid en elegantie.

Neem een wijn uit hetzelfde gebied


Een handige tip bij het kiezen van een wijn bij een gerecht is om te kijken naar de regio waar het gerecht vandaan komt. Vaak worden de wijnen uit diezelfde regio namelijk gemaakt om goed te passen bij de lokale gerechten of natuurlijk andersom! Zo past Chianti vaak goed bij een pasta met tomaat en is een stoere Spaanse Rioja een uitstekende keuze bij gegrild vlees. Je kent vast onze stevige Tempranillo van Familia Fernandez Rivera al? Dehesa La Granja kan verschillende soorten vlees van de BBQ goed aan! Geniet ervan met een mooie Rib-Eye of Entrecote.

Let op de intensiteit


Bij het combineren van wijn en spijs is het ook belangrijk om te letten op de intensiteit van de smaken. Zo past een lichte witte wijn goed bij een licht voorgerecht, terwijl een zware rode wijn beter past bij een stevig hoofdgerecht. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen de intensiteit van het gerecht en de wijn.

Probeer verschillende combinaties


Tot slot is het belangrijk om te experimenteren en verschillende combinaties uit te proberen. Door te proeven en te vergelijken kun je ontdekken welke wijn het beste past bij een bepaald gerecht. Ook kun je op deze manier jouw eigen persoonlijke smaak ontwikkelen en ontdekken welke wijnen jouw favorieten zijn.

Bij Wijnkoperij de Gouden Ton hebben we een ruim assortiment kwaliteitswijnen. Onze medewerkers helpen je graag bij het kiezen van de juiste wijn bij jouw gerecht. Kom gerust eens langs en laat je inspireren!