- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Bodegas Aragonesas Smaaktype Fris, medium body, elegant en aromatisch. Druivenras Chardonnay, Macabeo Regio / streek Campo de Borja Land Spanje Oogst 2019 Sluiting Schroefdop Serveertemperatuur 8 tot 10°C Opleg potentieel Tot 2 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Vegan inhoud 0.75 Details
Smaakimpressie
Bleke, strogele kleur met een groene tint. In de geur en smaak frisse tonen van limoen, groene appel, ananas en nectarine. Frisse smaak vol met geconcentreerd fruit, gevolgd door een levendige, frisse afdronk met een mooie zuurgraad.Vinificatie
Direct na de oogst worden de druiven naar de wijnmakerij vervoerd, zodat ze koel en vers aankomen. De druiven worden voorzichtig gekneusd en vervolgens laten wijnmakers Fernando Mora en Javier Vela de vaste deeltjes in de most bezinken met behulp van flotation, een moderne techniek waarbij de most onder druk snel geklaard wordt. Vervolgens wordt de most overgestoken naar roestvrijstalen tanks en vindt, na een inweking van zes uur, de vergisting plaats op een temperatuur van 16 °C. Na een korte rustperiode op tank wordt de wijn geklaard, gestabiliseerd, gefilterd en tot slot gebotteld.Culinair Advies
Aperitief, salade, garnalen, vis met wittewijnsaus, groentegerechten en verse geitenkaas.Wijnhuis
In het noorden van Spanje, net onder de Navarra-streek, ligt de kleine DO Campo de Borja. Voor velen een onbekend gebied, maar toch staat het te boek als ‘het rijk van de garnacha’. In het droge, hete klimaat van de streek voelt de druif zich als een vis in het water. Het wijnhuis waar Amalia wordt geproduceerd beschikt over zo’n 3700 hectare wijngaard, die verspreid liggen over de DO Campo de Borja. Dat is veel, maar de opbrengst van de stokken is over het algemeen laag door de droogte, hitte en leeftijd. De wijngaarden liggen gemiddeld op 500 meter hoogte op de hellingen van het Moncayo-gebergte. Voor de vinificatie wordt de hulp van Javier Vela en Fernando de Mora ingeschakeld. Javier heeft een Master Oenologie op zak en Fernando heeft - als een van de weinige Spanjaarden - de felbegeerde titel Master of Wine behaald. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Druivenras
Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. Alle wijnen met deze druif...Macabeo
Naar alle waarschijnlijkheid komt macabeo uit het wijngebied Vilafranca del Penedès in Catalonië. Daar is de druif nog steeds veel te vinden en wordt hij samen met paralleda en xarel-lo gebruikt voor de productie van cava, het Spaanse antwoord op champagne. Daarnaast wordt de druif ook geteeld in Rioja, Navarra en Rueda. Hier wordt hij ‘viura’ genoemd. Buiten Spanje is de macabeo ook te vinden in het zuiden van Frankrijk, met name in de Roussillon en de zuidelijke Rhône. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews