Bodegas Toro Albalà - Don P.X. Selección

Nog %1 beschikbaar
Toro Albala Het wijngebied Montilla-Moriles ligt relatief dicht bij het sherrygebied en de wijnen lijken dan ook op elkaar. Wil je echt iets bijzonders voor je gast of klant? Neem dan de wijnen van deze bodega op. Een heerlijk zoete combinatie met chocola en andere desserts, maar ook lekker bij een ka . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Druivenras(sen) Pedro Ximénez (PX)
Afsluiting Kurk
Regio Montilla Moriles
Inhoud 0,75
Producent Toro Albala
Land Spanje

Details

Hoge punten van de Wine Spectator en een gigantische lijst aan medailles en eervolle vermeldingen. Bijna een halve eeuw wordt deze Don PX Seleccion in vaten van Amerikaans eikenhout gerijpt waarbij de wijn in contact komt met hele kleine hoeveelheden lucht (zogenaamde oxidatieve opvoeding). Zijn bij de Gran Reserva, die ook al een slordige 25 jaar mag rijpen de aroma's al ongekend, bij deze gebottelde geschiedenis kom je in een ander smaakdimensie. Donker oranjebruin van kleur, geouderd maar nog zeer aromatisch. In de mond proef je van alles en is het nauwelijks voor te stellen dat je ouders nog als peuters rondliepen toen dit druivensap op vat ging. Tabak, cacao, drop, rozemarijn, Arabische koffie, vanille, chocola, kaneel, perziken op siroop, stroop. Een uitstekende zuurgraad laat deze zoete smaakexplosie nog steeds fris en elegant overkomen.

smaakimpressie

Zwartbruin van kleur. In de neus zeer intense aroma’s van umami, zeer oude balsamico, rijpe sinaasappel, vers gemalen koffie, curry en iets van mint. In het smaakpalet decadent zoete tonen van chocolade, gedroogde dadels, kastanjehoning, gekonfijte bloedsinaasappel, kaneel en zoute caramel, die gepaard gaan met een afdronk die geen einde lijkt te hebben.

vinificatie

Na een handmatige en selectieve oogst laat men zeven dragen lang de gezonde druiven op stromatten in de zon voor drogen. Hierna volgt een zeer voorzichtige persing van de ingedroogde druiven waana er een tergend langzame gisting begint. Vanwege het extreme suikergehalte van het sap komt het alcoholpercentage amper hoger dan 1% alcohol, waarna men wijnalcohol van de beste en puurste kwaliteit toevoegt tot er 17% is bereikt en laat men de versterkte wijn rijpen op Amerikaanse eikenhouten vaten. Afhankelijk van de kwaliteit duurt deze rijping tot 26 jaar en in zeldzame gevallen zelfs langer. De wijn wordt ongefilterd gebotteld.