Bodegas y Viñedos Artadi - Tempranillo

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

HH
9

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 14,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Smaaktype Medium body, zeer aromatisch, met houtrijping.
Druivenras Tempranillo
Regio / streek Rioja
Land Spanje
Oogst 2016
Serveertemperatuur 17 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Intense, heldere kersenrode kleur. In de neus veel rood fruit en zwarte bessen, geroosterde balsamieke nuances, exotisch hout en een hint van drop. Fris in de aanzet, goed gestructureerd en evenwichtig, volle rode wijn met fijne en elegante tannines en een pakkende, aanhoudende finale.

Vinificatie
Voor deze wijn gebruikt men tempranillodruiven van wijnstokken die gemiddeld circa 20 jaar oud zijn. Na zorgvuldige handmatige oogst krijgt het fruit een koude inweektijd van 24 tot 48 uur, gevolgd door een vergisting in kuipen van rvs, waarbij twee keer per dag ‘pigeage’ plaatsvindt (het onderdompelen van de schillen in de wijn voor meer extractie van kleur, geur en smaak) en een lichte ‘remontage’ (druivensap wordt van onder uit de kuip weer boven over de wijn gepompt). Dit neemt 10 tot 12 dagen in beslag. Dan volgt opvoeding op hout voor 12 maanden. Hiervoor wordt uitsluitend Frans eiken gebruikt. Het hout is zo wel aanwezig in de wijn, maar in de juiste proporties ten opzichte van het fruit.

Culinair Advies
Dankbare begeleider van allerlei smaakrijke gerechten uit de mediterrane keuken, in het bijzonder stoofschotels van vlees of gevogelte, geroosterd of gegrild lams- of varkensvlees, gevogelte en gerijpte harde Spaanse kazen.

Wijnhuis

Juan Carlos López de Lacalle wordt beschouwd als de beste en meest markante wijnmaker uit Rioja. In Bordeaux zou Artadi’s beroemde El Pisón de classificatie premier grand cru classé krijgen! Deze single vineyard brengt een van de mooiste rode wijnen van Spanje voort. Ook de andere wijnen van Artadi zijn voortreffelijk, van de elegante Rioja Tempranillo, intense Viñas de Gain tot de indrukwekkende nieuwe cru’s als El Carretil, La Poza de Ballesteros en Valdeginés. Dit is dus wat er in Rioja mogelijk is! De wijnwetgeving in Rioja is echter zeer verouderd. Artadi’s op terroir geproduceerde wijnen met vermelding van exacte herkomst zijn niet te vangen in de hopeloos achterhaalde regels van de Consejo Regulador. Dit heeft Juan Carlos doen besluiten om de DOC te verlaten en zijn eigen ingeslagen weg verder te vervolgen Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Rioja is waarschijnlijk de bekendste en belangrijkste wijnstreek van Spanje. De vaak krachtige rode wijnen uit deze streek behoren tot de absolute top van het land en de wereld. Maar Rioja heeft het niet gemakkelijk: andere wijnstreken innoveren snel en Rioja blijft, zo lijkt het, vasthouden aan (verouderde) tradities. Gevolg hiervan is dat enkele voorname producenten, zoals Artadi, hun wijnen niet meer onder de DOC Rioja uitbrengen.

Rioja strekt zich van noordwest naar zuidoost uit langs de rivier de Ebro, over een lengte van ongeveer 100 kilometer. De verschillen in omgeving en klimaat zijn gigantisch. In het westen ligt de streek zo’n 100 kilometer van de Atlantische kust, maar wordt hij beschermd door de massieve Sierra de Cantabria. In het oosten liggen de wijngaarden tot hoogtes van 800 meter, verder naar het (koelere) westen is dit tot ongeveer 600 meter. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Tempranillo
Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

HH
9
Harold Hamersma
2015: Moderne bodega. Eigentijdse Rioja. Is wereldberoemd geworden met het kostbare El Pison. Doe mij toch deze maar. Dan hoef ik tenminste mijn huis niet te verkopen om te kunnen genieten van levendig rood, kersenkakofonie, voorzichtig eikenzoet en fris zuur. Eigentijdse stijl Rioja uit een buitengewoon goed oogstjaar. Wie speculaas in vanillekersenroomsaus zoekt, laat deze links liggen.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen