Brusset - Gigondas Le Grand Montmirail 1/2 2018

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

RP
90-94
WS
93
DC
87

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 12,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Domaine Brusset
Smaaktype Medium vol, elegant, rijk, aromatisch, met 40% lichte houtopvoeding.
Druivenras Syrah, Cinsault, Grenache, Mourvèdre
Regio / streek Rhône
Land Frankrijk
Oogst 2018
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 15 tot 16°C
Opleg potentieel Tot 10 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée, Vegan
inhoud 0,38

Details

Smaakimpressie
Karmijnrode kleur. Volop zondoorstoofde rode vruchten in de neus, aangevuld met minerale nuances en een hint van vanille. Rijk, vol, fruitig op de tong, met duidelijk aanwezige maar zijdezachte tannines. Elegant, gul en harmonieus.

Vinificatie
De druiven worden 100% met de hand geplukt en al in de wijngaard streng geselecteerd. Na aankomst in de wijnkelders wordt elk druivenras apart gevinifieerd. Na het treden en ontstelen volgt een inweking van 15 dagen (inclusief gisting), waarbij geen gist wordt toegevoegd. Na deze spontane gisting worden de jonge wijnen geassembleerd en opgevoed, 60% in rvs-tanks en 40% in grote vaten (‘demi-muids’ = 400 tot 600 liter inhoud).

Culinair Advies
Gastronomisch breed inzetbaar, klassiek bij roodvleesgerechten en rijpe, harde kazen. Altijd goed bij gegrild lamsvlees met Provençaalse kruiden, al dan niet geserveerd met gegrilde groenten of traditionele ratatouille. Na enige jaren extra opleg is deze wijn ook zeer geschikt voor wildgerechten.

Wijnhuis

Domaine Brusset staat voor krachtige, maar stijlvolle pure rode wijnen. Laurent Brusset bezit zo’n 70 hectare wijngaarden, met percelen in onder andere Gigondas, Cairanne en Ventoux. Zijn historische terraswijngaarden aan de voet van de Dentelles de Montmirail zijn indrukwekkend en leveren wijnen op van het hoogste niveau. Brusset hanteert een lage opbrengst per hectare en volgt voor de opvoeding op houten vaten goed de typiciteit van de oogstjaren. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die kwaliteit willen bevorderen.

De Rhône-streek ligt voor een groot deel langs de rivier de Rhône. Het noordelijke deel, waar syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. Wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om de zuidelijke Rhône heen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Syrah
Dit is een van de belangrijkste en edelste druivenrassen ter wereld en op dit moment winnend aan populariteit. Syrah is in bijna 150.000 hectare wijngaardareaal over de hele wereld aangeplant. De druif is beroemd vanwege wijnen uit Hermitage en Côte Rôtie in de noordelijke Rhône. In andere delen van Frankrijk en elders op de wereld is hij onderdeel van de gsm-blend, samen met grenache en mourvèdre. Alle wijnen met deze druif...

Cinsault
De officiële naam van de druif cinsault is eigenlijk cinsaut. In de Languedoc, waar de druif veel wordt gebruikt, is de officiële spelling met een 'l'. Wij zien vrijwel altijd wijnen van cinsault uit Languedoc; vandaar het gebruik van de spelling 'cinsault'. Alle wijnen met deze druif...

Grenache
Een opmerkelijke druif, de grenache. Hij kent meerdere kleurmutaties (noir, blanc, gris), er wordt gesteggeld over zijn oorsprong (Sardinië of Spanje) en het is een van de populairste blauwe druivenrassen. Alle wijnen met deze druif...

Mourvèdre
Mourvèdre is een van de drie druiven uit de populaire gsm-blend, samen met grenache en syrah. Beroemde wijnen van (deels) mourvèdre zijn de wijnen uit Bandol (Provence) en die van Château de Beaucastel uit Châteauneuf-du-Pape. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

RP
90-94
Robert Parker review
2017: Loaded with cassis and blueberry fruit. The 2017 Gigondas Tradition les Grands Montmirail is full-bodied and supple, yet it seems neady weightless on the palate: that's how easy it is to drink al ready. Silky and long, this is lovely stuff for drinking over the next 7-9 years. Tasted twice, with consistent notes.
WS
93
Wine Spectator
2016: This has beautiful raspberry, cassis and plum sauce flavors forming the core and stretching out nicely while anise, black tea and violet notes fill in throughout. Has grip, but with a bright feel due to fresh acidity. Approachable already, but there's no rush. Laurent Brusset's vines are as dramatic as those of any vigneron in Gigondas, but with one distinction. Almost all are lcated on the backside of the Dentelles, with a full southern exposure, resulting in some of the most vividly ripe wines the appellation has to offer. Brusset has chosed the more modern approach of destemming, yet he uses only a modicum of new oak for the ageing, preferring a more finesse-driven profile for the wines. Brusset is a third-generation vigneron. The estate has been based in Cairanne since his grandfather, André, established it in 1947, selling fruit to the local co-op. His father, Daniel, bought the family's first vines in Gigondas in 1966, and today their Gigondas holdings have grown to 45 acres. The bulk of Brusset's 20.000-plus case production is Côtes du Rh&one-Villages Cairanne, yet the Gigondas bottlings are among the best in the appellation.
DC
87
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Brusset - Gigondas Le Grand Montmirail 1/2 2018

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen