Brusset - Les Hauts de Montmirail

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

RP
94-96
WS
95

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 32,00
+
-
Over de wijn

Specificaties

Smaaktype Volle, intense en complexe beleving, met houtopvoeding.
Druivenras Syrah, Grenache, Mourvèdre
Regio / streek Rhône
Land Frankrijk
Oogst 2016
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 10 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Diepe, donkere kleur. Zeer complexe en rijke neus, volop zondoorstoofd fruit en specerijen. Zeer rond en krachtig in de mond, goede lengte, elegant en goed geïntegreerd hout, stevige tannines, met een lange finale waarin bramen en chocolade voor de finishing touch zorgen.

Vinificatie
De druiven worden 100% met de hand geplukt en al in de wijngaard streng geselecteerd. Na aankomst in de wijnkelders wordt elk druivenras apart gevinifieerd. Na het treden en ontstelen volgt voorafgaand aan de gisting een koude inweking. De gisting duurt 21 dagen en vindt plaats onder temperatuurcontrole en met regelmatig onderdompelen van de schillenkoek. Na de gisting worden de jonge wijnen geassembleerd en 100% op vaten van Frans eikenhout opgevoed, met een variabel deel nieuw hout al naar gelang het oogstjaar.

Culinair Advies
Deze rijpe, krachtige en kruidige kanjer vraagt om dito gerechten: gegrild of gebraden rood vlees, gestoofd vlees met kruiden, wildbraad of stoofschotels, en natuurlijk rijpe, harde kazen. Altijd goed bij gegrild lamsvlees met Provençaalse kruiden, al dan niet geserveerd met gegrilde groenten.

Wijnhuis

Domaine Brusset staat voor krachtige, maar stijlvolle pure rode wijnen. Laurent Brusset bezit zo’n 70 hectare wijngaarden, met percelen in onder andere Gigondas, Cairanne en Ventoux. Zijn historische terraswijngaarden aan de voet van de Dentelles de Montmirail zijn indrukwekkend en leveren wijnen op van het hoogste niveau. Brusset hanteert een lage opbrengst per hectare en volgt voor de opvoeding op houten vaten goed de typiciteit van de oogstjaren. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die kwaliteit willen bevorderen.

De Rhône-streek ligt voor een groot deel langs de rivier de Rhône. Het noordelijke deel, waar syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. Wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om de zuidelijke Rhône heen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Syrah
Dit is een van de belangrijkste en edelste druivenrassen ter wereld en op dit moment winnend aan populariteit. Syrah is in bijna 150.000 hectare wijngaardareaal over de hele wereld aangeplant. De druif is beroemd vanwege wijnen uit Hermitage en Côte Rôtie in de noordelijke Rhône. In andere delen van Frankrijk en elders op de wereld is hij onderdeel van de gsm-blend, samen met grenache en mourvèdre. Alle wijnen met deze druif...

Grenache
Een opmerkelijke druif, de grenache. Hij kent meerdere kleurmutaties (noir, blanc, gris), er wordt gesteggeld over zijn oorsprong (Sardinië of Spanje) en het is een van de populairste blauwe druivenrassen. Alle wijnen met deze druif...

Mourvèdre
Mourvèdre is een van de drie druiven uit de populaire gsm-blend, samen met grenache en syrah. Beroemde wijnen van (deels) mourvèdre zijn de wijnen uit Bandol (Provence) en die van Château de Beaucastel uit Châteauneuf-du-Pape. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

RP
94-96
Robert Parker review
2017: Full-bodied and softly dusty, the 2017 Glgondas les hauts de Montmirrail presents a dark melange of cassis and blueberry fruit. It's silky and elegant with a dusting of dried herbs and spice on the finish. The oak has been dialed back this vintage, allowing more detail to shine through. It rivals the les Secrets bottling at this point. Tasted twice, with consistent notes.
WS
95
Wine Spectator
Very solid, with a focused beam of dark plum, blackberry and boysenberry pâte de fruit flavors supported by grippy bramble and tar notes and backed by a lingering mineral edge. A roasted apple wood accents frames all the elements. Laurent Brusset's vines are as dramatic as those of any vigneron in Gigondas, but with one distinction. Almost all are lcated on the backside of the Dentelles, with a full southern exposure, resulting in some of the most vividly ripe wines the appellation has to offer. Brusset has chosed the more modern approach of destemming, yet he uses only a modicum of new oak for the ageing, preferring a more finesse-driven profile for the wines. Brusset is a third-generation vigneron. The estate has been based in Cairanne since his grandfather, André, established it in 1947, selling fruit to the local co-op. His father, Daniel, bought the family's first vines in Gigondas in 1966, and today their Gigondas holdings have grown to 45 acres. The bulk of Brusset's 20.000-plus case production is Côtes du Rh&one-Villages Cairanne, yet the Gigondas bottlings are among the best in the appellation.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen