- Over de wijn
-
Specificaties
Producent By Farr Smaaktype Droog, vol, intens, krachtig, zeer complex, zeer verfijnd en met houtrijping. Druivenras Pinot Noir Regio / streek Victoria Land Australië Oogst 2018 Sluiting Kurk Serveertemperatuur 16 tot 18°C Opleg potentieel Tot 12 jaar na de oogst. inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van kersen, pruimen, granaatappel, rozenblaadjes, kaneel, vers gebrande noten, koffie en een duidelijke mineralige toets. In het smaakpalet intense tonen van rijp klein roodzwart fruit, bloedsinaasappel, chocolade, kreupelhout en vanille, die gepaard gaan met een zeer lange fluwelige afdronk met elegante, rijpe tannines en subtiele zuren.Vinificatie
De druiven van de Tout Pres By Farr Pinot Noir (Tout Pres = heel dichtbij) zijn afkomstig van de wijngaard Cote die in 2001 extreem dicht beplant is. De druiventrossen worden zeer selectief bij de juiste rijpheid met de hand geplukt. In de vinificatiekelder geeft men de gehele trossen (100%) eerst vier dagen een koude inweking, waarna men de trossen in grote open kuipen met wilde (druifeigen) gisten een spontane alcoholische fermentatie laat ondergaan. Twee weken later volgt de persing en wordt de jonge wijn overgestoken op nieuwe Franse eikenhouten barriques voor de malolactische gisting en rijping. Na 18 maanden wordt de wijn geassembleerd en ongefilterd gebotteld.Culinair Advies
Reebiefstuk, kalfsentrecôte, fazant, kip met morieljes, paddenstoelenrisotto en niet te rijpe kazen als comté, vacherin, reblochon en citeaux.Wijnhuis
Gary Farr maakt al sinds 1978 wijn in Moorabool Valley bij Bannockburn, ongeveer een uur rijden van Melbourne. Voordat hij aan de slag ging in Australië heeft hij de wereld rondgereisd en het vak geleerd bij Domaine Dujac in Bourgondië, Cristom in Oregon en Calera in Californië. Niet verwonderlijk raakte hij hier in de ban van pinot noir en nam hij - niet zonder slag of stoot - mee terug naar Australië. By Farr produceert ook premium chardonnay en hebben shiraz en viognier aangeplant. Vandaag de dag zijn de zaken overgenomen door de volgende generatie, Nick Farr, al houdt Gary nog steeds een oogje in het zeil. Wijnhuis By Farr telt een oppervlakte van 52.5 hectare, waarvan 14.5 hectare beplant is met wijnstokken. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Victoria is het wijngebied in het zuidoosten van Australië en één van de weinige koel klimaatzones van het land. Victoria kent een overwegend koel tot gematigd klimaat. De nabijheid van de oceaan, de hoogteverschillen en expositie van de wijngaard spelen een grote rol. Als we alle subgebieden over één kam scheren, zijn pinot noir en chardonnay de twee specialiteiten. Ze worden geproduceerd in alle stijlen. Pinot noir varieert van delicaat tot meer gestructureerd, maar de gemene deler is het pure fruitkarakter. Chardonnay is er van vol en geconcentreerd uit Geelong tot licht en fris uit Mornington Peninsula. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Pinot Noir
Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews