Cailbourdin - Triptyque

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

€ 39,95
Over de wijn

Specificaties

Druivenras Sauvignon Blanc
Regio / streek Loire
Land Frankrijk
Oogst 2014
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée
inhoud 0,75

Details

Een bijzonder Pouilly deze Triptyque van Cailbourdin. Zo komen de druiven van meer dan 70 (!) jaar oude wijnranken van de Saint Andelain wijngaard. Deze geven nog maar weinig fruit, maar het fruit dat er groeit is fenomenaal! En een prachtige expressie van de typische Silex bodem van klei, mergel en vuursteen. Het is bovendien een wijn die op houten vaten gist en rijpt. Doordat de wijn een jaar lang op zijn æliesÆ heeft gelegen speelt het hout geen dominante rol, maar de mineraliteit des te meer. Een intens frisse, fruitige, minerale wijn, met een fluwelige structuur en rijke smaak is het resultaat.
Over dit product

Het wijnhuis

De herkomstbenaming Pouilly-Fumé (niet te verwarren met Pouilly-Fuissé in de Mâconnais) bevindt zich in het Nièvre département, aan de oevers van de Loire rivier. De naam van deze AOC bestaat uit twee delen: Pouilly refereert aan Pouilly-sur-Loire, het hart van de herkomstbenaming, en Fumé, letterlijk 'gerookt', refererend aan de lokale naam van de sauvignon blanc, 'blanc fumé' (deze naam wordt ook nog wel eens in Californië gebruikt). De term 'fumé' (gerookt) slaat hier op de æasÆ grijze kleur van de bladeren van de sauvignon blanc. De Pouilly-Fumé wijnen zijn over het algemeen droog, fris en evenwichtig, floraal en fruitig, met een opvallende mineraliteit waarin 'silex' (vuursteen) vaak te herkennen is. Dit in 1980 opgerichte bedrijf produceert mooie, intense Sauvignons en bezit nu 16 hectaren aan wijngaarden, verdeeld over de beste hellingen van Pouilly-Fumé. De helft van de wijnranken werd pas in 1980 aangeplant, de andere helft (Vieilles Vignes) is veel ouder. De buitengewone aandacht die men heeft voor de wijngaarden resulteert in wijnen van een grote klasse. Ze zijn rijk en complex en een duidelijke expressie van het terroir. De wijnen worden uitgebracht onder vermelding van de wijngaard van herkomst. Echt een gastronomische wijn die goed een aantal jaren kunnen rijpen!

Het gebied

Loire - De Loire is niet alleen de langste rivier van Frankrijk, met z'n laatste 600 kilometer vormt het ook het hart van Frankrijk, beter bekend als 'Le jardin de la France', oftewel de Tuin van Frankrijk. De Loire huisvest als wijnregio vier bekende streken, van het Westen naar het Oosten zijn dat: Muscadet, Anjou-Saumur, Touraine en Centre. Bij Muscadet draait alles om die ene druif: de Melon de Bourgogne. Ze maken er frisse en strak droge wijnen van die vaak na gisting op zijn bezinksel rijpt, de zogenaamde 'sur lie' wijnen. Verder landinwaards ligt vervolgens de Anjou. Hier draait het om twee druiven, Chenin Blanc voor wit en Cabernet Franc voor rood en rosé. De Chenin is één van de meest veelzijdige druiven ter wereld en kan een heel scala aan wijnen produceren, van strak droog tot de prachtige zoete desertwijnen van de Coteaux du Layon. Wat veel mensen niet weten is dat de Anjou ook prachtige rode wijnen voortbrengt van de Cabernet Franc druif. Zeker het proberen waard! In de Saumur geldt hetzelfde als in Anjou. Prachtig wit van droog tot zoet en Saumur-Champigny als AOC voor uitstekende rode wijnen. Saumur is echter vooral bekend als stad waar de mousserende Crémant de Loire vandaan komt. Een betaalbaar alternatief voor Champagne! De Touraine vervolgens, biedt een breed scala aan wijnen met voor elk wat wils. Van de rode Bourgueil en Chinon wijnen tot de witte Sauvignon Blancs. En niet te vergeten de legendarische Chenin Blanc wijnen van Vouvray en Montlouis. Al de wijnen uit de Touraine hebben echter een gemeenschappelijke deler: hun frisse en levendige stijl. Trekken we nog verder het binnenland in dan komen we uit in Le Centre. Klinkt misschien niet heel bekend in de oren, maar wat te denken van Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy en Menetou-Salon? Precies, dit zijn de wijnen waar de meesten aan denken als ze Loire horen. Hier is de Sauvignon Blanc druif die de klok slaat. En omdat het een kalkrijke vaak sterk minerale bodem betreft, zijn het vaak wijnen met een uitgesproken mineraal karakter.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
x

Meer wijn = meer korting

Bestel nú, want alleen deze twee weken geldt meer wijn = meer korting!

Van dinsdag 14 t/m maandag 27 augustus 2018 geldt de volgende korting in de winkel en online op al onze wijnen:

18 flessen = 5% korting
24 flessen = 10% korting
36 flessen = 15% korting

Lees de actievoorwaarden