Casa Ferreirinha - Callabriga Douro Red

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

HH
9

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 22,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Smaaktype Droog, halfvol tot vol, redelijk complex, intens en met houtrijping.
Druivenras Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
Regio / streek Douro
Land Portugal
Oogst 2015
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 15 jaar na de oogst.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Diep intens robijn-paarsrood van kleur. In de neus aroma’s van bramen, zwarte pruimen, ceder, dennenhars en versgeroosterde koffiebonen. In het smaakpalet tonen van rijp klein roodzwart fruit, cacao, kruidnagel, kokos en verse toast, die worden gevolgd door een lange afdronk met verfijnde tannines en fraaie zuren.

Vinificatie
Na de handmatige selectieve pluk begin september worden de druiven ontsteeld en gekneusd en laat men de temperatuurgecontroleerde (25°C) alcoholische fermentatie plaatsvinden op roestvrijstalen tanks en ‘lagares’ (dit zijn grote lage open rechthoekige granieten bakken, waarin de druiven regelmatig met de voeten worden getreden, zodat de schillen meer kleur en aroma's afgeven aan de most). Hierna volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op gebruikte Franse (75%) en Amerikaanse (25%) eikenhouten barriques om de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 12 tot 18 maanden wordt de wijn geassembleerd, eventueel licht gefilterd en gebotteld.

Culinair Advies
Barbecue, gegrild speenvarken, lamsbout met gekonfijte knoflook, wild zwijn, rijke pastagerechten en rijpe harde kazen als Beaufort, Abondance, Cantal, Pecorino en Manchego.

Wijnhuis

Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Douro is de Portugese naam voor de Duero in Spanje. De rivier stroomt in het oosten van Portugal het land in om bij de stad Porto uit te monden in de Atlantische Oceaan. Als we over de wijnstreek Douro spreken, betreft dat het westelijke stroomgebied van de rivier. De streek is van oudsher beroemd vanwege port, de versterkte en zoete wijn. Vroeger was stille wijn hier een bijproduct van port, maar nu niet meer.

De Douro-vallei is een van de extreemste gebieden waar wijn wordt gemaakt ter wereld. Hij is zeer ontoegankelijk vanwege de verwildering en de hoge en vooral steile hellingen langs de rivier. De wijngaarden liggen allemaal op de heuvels, vaak aan de Douro of een van de zijrivieren daarvan, op door de mens aangelegde terrassen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Touriga Franca
Alle wijnen met deze druif...

Touriga Nacional
Touriga nacional is een inheems Portugees druivenras, dat misschien wel de beste wijnen van het land kan geven. Helaas is de druif halverwege de 20e eeuw massaal gerooid in Portugal (met name in Dão) vanwege zijn lage opbrengsten. Producenten wilden hoge volumes en touriga nacional hielp daar niet bij. Gelukkig zien we de laatste decennia weer een (sterke) opmars van de druif, mede vanwege de goede onversterkte wijnen die hij kan voortbrengen.

De wijnen van touriga nacional zijn misschien wel de mooiste die Portugal te bieden heeft. Met goede tannines en zuren zijn het krachtige maar verfijnde wijnen, met aroma’s van zwarte bes, eucalyptus en leer. Alle wijnen met deze druif...

Tinta Roriz
Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

HH
9
Harold Hamersma
Casa Ferreirinha. Sociale onderneming avant la lettre. In de 18e eeuw koesterde eigenaresse Antonia Adelaide Ferreira niet alleen haar Port-druiven maar ook haar werknemers voor wie zij kinderopvang, onderwijs en medische zorg regelde. Vooruitstrevend, wat u zegt. Een en ander werd later ook vertaald naar het wijn maken. In 1929 kwam wijnmaker Fernando Nicolau de Almeida aan boord. Zijn droom: een droge rode Douro-wijn maken met de kwaliteit en het bewaarpotentieel van vintage-Port. Pas in 1952 lukte het hem om dat voor elkaar te krijgen. Visie en improviseren bleken de sleutelwoorden. Op lage temperatuur de druiven laten vergisten was noodzakelijk om delicaat en gastronomisch rood te maken. Omdat er in de warme afgelegen delen in de Douro-vallei, waar de beste wijngaarden lagen, geen elektriciteit was, liet hij vrachtwagens met ijs de twaalf uur durende tocht naar de wijnmakerij maken, om de gistende most koel te kunnen houden. Hij werd voor gek verklaard: je zoveel inspanningen getroosten om een gewone rode wijn te maken. Uiteindelijk bleek het echter een ongewone wijn op te leveren: Barca Velha. Inmiddels dé signature wijn van Portugal, rood dat alleen in de allerbeste jaren wordt gemaakt. Sinds 1952 hebben pas negentien jaargangen de fles bereikt. Maar omdat we tussentijds toch ook wel wat willen drinken, is er ook sprake van een eerste keus tweede wijn . Die zich op zijn beurt weer in vier rode verschijningen presenteert. Van de voordeligste Esteva tot de kostbaarste Quinta da Leda. Deze Callabriga gaat aan laatstgenoemde vooraf. Het ijs blijkt nog niet gesmolten. On-Portugees fris. En dat doet de liefhebber direct ontdooien. Koele amarenakersen, onthaarde frambozen, pruimenbitters, slanke specerij, vriendelijke tannines en fijnmazige zuren.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen