Castello di Ama - Al Poggio Chardonnay di Toscana IGT

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

PW
14,5

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 29,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Smaaktype Droog, halfvol, sappig, elegant, subtiel en met houtopvoeding.
Druivenras Chardonnay
Regio / streek Toscane
Land Italië
Oogst 2016
Serveertemperatuur 10 tot 12°C
Opleg potentieel Tot 5 jaar na de oogst.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Sprankelend helder, licht goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, abrikoos, appel, amandelen en subtiel wat nootmuskaat en salie. In het smaakpalet tonen van limoen, witte perzik, verse boter, toast en vanille, die gepaard gaan met een lange mineralige afdronk met fraaie nerveuze zuren.

Vinificatie
Na de handmatige oogst, waarbij streng geselecteerd wordt, worden de druiven in de vinificatiekelder meteen uiterst delicaat geperst en wordt het sap sterk afgekoeld. Daarna gaat 60% op roestvrijstalen tanks en de rest op barriques, waarvan 50% nieuw is, om een temperatuurgecontroleerde (18 tot 20°C) alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten te ondergaan. Vervolgens laat men bij de wijn die in de rvs-tanks zit geen malolactische gisting plaatsvinden en bij de wijn op barriques voor ongeveer de helft juist wel. Na 8 maanden rijping wordt de wijn geassembleerd en krijgt hij een korte rustperiode op rvs-tanks, waarna de wijn indien nodig licht gefilterd wordt en vervolgens gebotteld. Dit hele proces verloopt volgens strikt biologische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Als aperitief en bij forel met amandelen, gerookte wilde zalm, gegrilde sardientjes, spaghetti met vongole, kip met gekonfijte citroen uit de oven, salades en harde kazen zoals jonge Pecorino.

Wijnhuis

De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.

Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay.

De chardonnay kan zoveel verschillende smaaktypen voortbrengen, dat het onmogelijk is om te stellen dat men geen Chardonnay-liefhebber is. Vaak wordt de chardonnaysmaak opgehangen aan de in de jaren 2000 immens populaire sterk houtgelagerde witte wijnen. Wijnen die nauwelijks nog naar wijn smaakten, maar vooral sterke vanille- en houtaroma’s hadden. Deze trend is inmiddels sterk op zijn retour. De chardonnaydruif, zeker in koele klimaten en zonder enig houtcontact, kan verbluffend frisse wijnen geven met frisse zuren. Naarmate de streek warmer wordt en/of het houtgebruik intensiever, zal de wijn aan kracht en boterachtige structuur winnen. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

PW
14,5
Perswijn
peer en appel, citrus; sappig en fris, fijne zuren, opwekkend.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen