- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Castello di Ama Smaaktype Droog, medium vol, zeer complex, elegant, verfijnd en met duidelijke houtopvoeding. Druivenras Malvasia Nera, Sangiovese Regio / streek Chianti Classico Land Italië Oogst 2015 Sluiting Kurk Serveertemperatuur 16 tot 18°C Opleg potentieel Tot 25 jaar na de oogst. inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Diep paarsrobijnrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte kersen, rode bessen, zoethout en virginiatabak. In het smaakpalet tonen van rijp klein zwart fruit, pruimen, salmiak en wilde munt, die gepaard gaan met een lang aanhoudende mineralige afdronk met rijpe tannine en elegante zuren.Vinificatie
In de loop van september worden de druiven handmatig geoogst, waarbij zeer selectief gewerkt wordt. In de kelder worden de druiven per ras apart geselecteerd, ontsteeld, gekneusd en gevinifieerd. Allereerst vindt 25 dagen lang een temperatuurgecontroleerde (30 tot 32°C) alcoholische fermentatie met wilde, druifeigen gisten plaats op roestvrijstalen tanks. Daarna volgt de persing en worden de verschillende jonge wijnen overgestoken op Franse eikenhouten barriques, waarvan 40% nieuw, om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 15 maanden wordt de wijn geassembleerd en krijgt hij een korte rustperiode op rvs-tanks, waarna de wijn ongefilterd wordt gebotteld. Dit gehele proces verloopt volgens strikt biologische regels en voorschriften.Culinair Advies
Bij bistecca alla fiorentina, fazant, parelhoen, konijn met rozemarijn uit de oven, lamsbout en gerijpte harde kazen als Comté d'Alpage, Pecorino, Ossau-Iraty en Parmezaanse kaas.Wijnhuis
De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane. De olijfboomgaarden van Castello di Ama liggen op hellingen tussen 450 tot 500 meter hoogte: het gedeelte waar de wijnstokken net niet optimaal gedijen, maar de olijfbomen des te beter. Deze worden streng en laag gesnoeid zodat de oogst klein en constant evenwichtig is en de plukkers er makkelijk bij kunnen. Dat deze productiewijze weinig rendement oplevert, blijkt uit het feit dat er minder dan een liter olijfolie per olijfboom wordt geoogst. Castello di Ama heeft 8397 olijfbomen. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.
Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Sangiovese
Waarschijnlijk is sangiovese de belangrijkste druif van Italië. Hij staat aangeplant in diverse gebieden in Midden-Italië, maar in Toscane is hij heer en meester. De druif kan extreem dunne en matige wijnen geven, maar mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kloon en de opbrengsten laag worden gehouden, kan een wijn van sangiovese geweldige diepgang en spanning tonen. Alle wijnen met deze druif...Malvasia Nera
De oorsprong van malvasia nera ligt in Apulië, een wijnregio in het zuiden van Italië. Tegenwoordig is de druif door heel Italië te vinden, maar het merendeel vind je nog steeds in het zuiden van het land. Hier wordt de druif vaak gemengd met negroamaro. In Toscane staat malvasia nera te boek onder de naam ‘grosseto’ of ‘alberese’. Hier wordt de druif vaak geblend met sangiovese. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews