Castello di Ama - Il Chiuso Sangiovese & Pinot Nero di Toscana 2017

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

AG
89
PW
16

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 27,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Castello di Ama
Smaaktype Droog, halfvol, sappig, elegant en met lichte houtopvoeding.
Druivenras Pinot Noir, Sangiovese
Regio / streek Toscane
Land Italië
Oogst 2017
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 15 jaar na de oogst.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Intens robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van aardbeien, kersen, gedroogde bloemen en wilde munt. In het smaakpalet tonen van rijp zwartrood fruit, jeneverbessen en gedroogde groene kruiden, die gepaard gaan met een lange zijdezachte afdronk met rijpe tannine en elegante zuren.

Vinificatie
In de loop van september worden de druiven handmatig geoogst, waarbij zeer selectief gewerkt wordt. In de kelder worden de druiven per ras apart geselecteerd, ontsteeld, gekneusd en gevinifieerd. Allereerst vindt 20 dagen lang een temperatuurgecontroleerde (30 tot 33°C) alcoholische fermentatie met wilde, druifeigen gisten plaats op roestvrijstalen tanks. Daarna volgt de persing en wordt de wijn geassembleerd en overgestoken op gebruikte Franse eikenhouten barriques, om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 6 maanden wordt de wijn wederom geassembleerd en krijgt hij een korte rustperiode op rvs-tanks, waarna de wijn ongefilterd wordt gebotteld. Dit gehele proces verloopt volgens strikt biologische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Bij kip uit de oven, pastagerechten, lamskoteletten, ossobuco en harde kazen als Comté, Pecorino en Parmezaanse kaas.

Wijnhuis

De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane. De olijfboomgaarden van Castello di Ama liggen op hellingen tussen 450 tot 500 meter hoogte: het gedeelte waar de wijnstokken net niet optimaal gedijen, maar de olijfbomen des te beter. Deze worden streng en laag gesnoeid zodat de oogst klein en constant evenwichtig is en de plukkers er makkelijk bij kunnen. Dat deze productiewijze weinig rendement oplevert, blijkt uit het feit dat er minder dan een liter olijfolie per olijfboom wordt geoogst. Castello di Ama heeft 8397 olijfbomen. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.

Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Sangiovese
Waarschijnlijk is sangiovese de belangrijkste druif van Italië. Hij staat aangeplant in diverse gebieden in Midden-Italië, maar in Toscane is hij heer en meester. De druif kan extreem dunne en matige wijnen geven, maar mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kloon en de opbrengsten laag worden gehouden, kan een wijn van sangiovese geweldige diepgang en spanning tonen. Alle wijnen met deze druif...

Pinot Noir
Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

AG
89
Antonio Galloni
The 2017 Il Chiuso, 100% Pinot Noir, shows the natural exuberance of the year in its ripe, fleshy personality. Sweet dark cherry and plum fruit, along with soft contours, give the wine much of its personality. The warm, dry growing season pushed ripeness to the edge and baked out some of the varietal character.
PW
16
Perswijn
2015: een blend van pinot nero en sangiovese (Lorenzo praat liever niet over druiven, maar over de wijn als geheel), geplant in het hoogste en koelste deel van de wijngaard, met 40% pinot nero en 60% sangiovese; in de meeste jaren is de blend 50/50. Geuri
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Castello di Ama - Il Chiuso Sangiovese & Pinot Nero di Toscana 2017

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen