Castello di Ama - La Casuccia Chianti Classico

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

RP
95+
WS
95
AG
95+
DC
17,5

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 199,00
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Castello di Ama
Smaaktype Droog, medium vol, zeer complex, elegant, verfijnd en met duidelijke houtopvoeding.
Druivenras Merlot, Sangiovese
Regio / streek Chianti Classico
Land Italië
Oogst 2015
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 25 jaar na de oogst.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Diep, donker robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van zeer rijpe rode kersen, gekonfijte frambozen, bosgrond, wilde munt en tabak. In het smaakpalet tonen van bramen, bosbessen, salmiak en zoethout, die gepaard gaan met een buitengewoon fraaie mineralige afdronk met satijnige tannine en elegante zuren.

Vinificatie
In de loop van september worden de druiven handmatig geoogst, waarbij zeer selectief gewerkt wordt. In de kelder worden de druiven per ras apart geselecteerd, ontsteeld, gekneusd en gevinifieerd. Allereerst vindt 26 dagen lang een temperatuurgecontroleerde (30 tot 33°C) alcoholische fermentatie met wilde, druifeigen gisten plaats op roestvrijstalen tanks. Daarna volgt de persing en worden de verschillende jonge wijnen overgestoken op Franse eikenhouten barriques, waarvan 40% nieuw, om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 18 maanden wordt de wijn geassembleerd en krijgt hij een korte rustperiode op rvs-tanks, waarna de wijn ongefilterd wordt gebotteld. Dit gehele proces verloopt volgens strikt biologische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Bij bistecca alla fiorentina, fazant met eekhoorntjesbrood, parelhoen, konijn met rozemarijn uit de oven, lamsbout en gerijpte harde kazen als Comté d'Alpage, Pecorino, Ossau-Iraty en Parmezaanse kaas.

Wijnhuis

De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane. De olijfboomgaarden van Castello di Ama liggen op hellingen tussen 450 tot 500 meter hoogte: het gedeelte waar de wijnstokken net niet optimaal gedijen, maar de olijfbomen des te beter. Deze worden streng en laag gesnoeid zodat de oogst klein en constant evenwichtig is en de plukkers er makkelijk bij kunnen. Dat deze productiewijze weinig rendement oplevert, blijkt uit het feit dat er minder dan een liter olijfolie per olijfboom wordt geoogst. Castello di Ama heeft 8397 olijfbomen. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.

Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Sangiovese
Waarschijnlijk is sangiovese de belangrijkste druif van Italië. Hij staat aangeplant in diverse gebieden in Midden-Italië, maar in Toscane is hij heer en meester. De druif kan extreem dunne en matige wijnen geven, maar mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kloon en de opbrengsten laag worden gehouden, kan een wijn van sangiovese geweldige diepgang en spanning tonen. Alle wijnen met deze druif...

Merlot
Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

RP
95+
Robert Parker review
Compared to Castello di Ama's other top Gran Selezione expressions, the 2015 Vigneto la Casuccia offers thick brushstrokes of ripe fruit, spice and crushed stone. Perhaps this wine has less depth compared to the others, but this is only by a tiny fraction. This wine exhibits immediate boldness, suppleness and richness, especially in this warm and exuberant vintage. The wine finishes with dark fruit flavors and firmly structured tannins.
WS
95
Wine Spectator
This has drive and elegance, an ideal foil for the cherry, black currant, wild herb and mineral flavors. Shows energy and balance, though this will need time for all the elements to integrate fully. Offers a nice, chewy, licorice-tinged finish.
AG
95+
Antonio Galloni
The 2015 Chianti Classico Gran Selezione Vigneto La Casuccia is a powerful, explosive wine. Almost unnaturally so. In most vintages, the Casuccia is a sensual, racy wine. Not in 2015. Readers will have to be especially patient. Time in the glass brings out the wine's more floral side and a range of red-toned fruit.
DC
17,5
Decanter
2013:
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen