- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Castello di Ama Smaaktype Droog, medium vol, zeer complex, elegant, verfijnd en met duidelijke houtopvoeding. Druivenras Sangiovese Regio / streek Chianti Classico Land Italië Oogst 2016 Sluiting Kurk Serveertemperatuur 16 tot 18°C Opleg potentieel Tot 20 jaar na de oogst. inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Diep, donker robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van bosbessen, aardbeien, irissen en tabak. In het smaakpalet tonen van rijp klein roodzwart fruit, laurier en iets van bosgrond en wilde munt, die gepaard gaan met een lange romige afdronk met evenwichtige tannine en elegante zuren.Vinificatie
In de eerste twee weken van september worden de druiven handmatig geoogst, waarbij zeer selectief gewerkt wordt. In de kelder worden de druiven per ras apart geselecteerd, ontsteeld, gekneusd en gevinifieerd. Allereerst vindt 21 tot 23 dagen lang een temperatuurgecontroleerde (30 tot 32°C) alcoholische fermentatie met wilde, druifeigen gisten plaats op roestvrijstalen tanks. Daarna volgt de persing en worden de verschillende jonge wijnen overgestoken op schone rvs-tanks voor de malolactische gisting. Midden december wordt de wijn geassembleerd en krijgt dan een rijping op eikenhouten barriques, waarvan 20% nieuw, gedurende een periode van 12 maanden. Hierna vindt wederom een assemblage plaats en krijgt de wijn een korte rustperiode op rvs-tanks, waarna hij ongefilterd gebotteld wordt. Dit gehele proces verloopt volgens strikt biologische regels en voorschriften.Culinair Advies
Bij bistecca alla fiorentina, fazant, parelhoen, konijn met rozemarijn en citroen, lamsbout, risotto met truffel en gerijpte harde kazen als Comté d'Alpage, Pecorino, Ossau-Iraty en Parmezaanse kaas.Wijnhuis
De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane. De olijfboomgaarden van Castello di Ama liggen op hellingen tussen 450 tot 500 meter hoogte: het gedeelte waar de wijnstokken net niet optimaal gedijen, maar de olijfbomen des te beter. Deze worden streng en laag gesnoeid zodat de oogst klein en constant evenwichtig is en de plukkers er makkelijk bij kunnen. Dat deze productiewijze weinig rendement oplevert, blijkt uit het feit dat er minder dan een liter olijfolie per olijfboom wordt geoogst. Castello di Ama heeft 8397 olijfbomen. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.
Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Sangiovese
Waarschijnlijk is sangiovese de belangrijkste druif van Italië. Hij staat aangeplant in diverse gebieden in Midden-Italië, maar in Toscane is hij heer en meester. De druif kan extreem dunne en matige wijnen geven, maar mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kloon en de opbrengsten laag worden gehouden, kan een wijn van sangiovese geweldige diepgang en spanning tonen. Alle wijnen met deze druif...Malvasia Nera
De oorsprong van malvasia nera ligt in Apulië, een wijnregio in het zuiden van Italië. Tegenwoordig is de druif door heel Italië te vinden, maar het merendeel vind je nog steeds in het zuiden van het land. Hier wordt de druif vaak gemengd met negroamaro. In Toscane staat malvasia nera te boek onder de naam ‘grosseto’ of ‘alberese’. Hier wordt de druif vaak geblend met sangiovese. Alle wijnen met deze druif...Merlot
Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews