Castello di Ama - San Lorenzo Chianti Classico 2015

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

RP
95
WS
90
AG
92
PW
16
DC
94

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 49,95
+
-
Description

Specificaties

Producent Castello di Ama
Smaaktype Droog, medium vol, zeer complex, elegant, verfijnd en met duidelijke houtopvoeding.
Druivenras Sangiovese
Regio / streek Chianti Classico
Land Italië
Oogst 2015
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 20 jaar na de oogst.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Diep, donker robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van bosbessen, aardbeien, irissen en tabak. In het smaakpalet tonen van rijp klein roodzwart fruit, laurier en iets van bosgrond en wilde munt, die gepaard gaan met een lange romige afdronk met evenwichtige tannine en elegante zuren.

Vinificatie
In de eerste twee weken van september worden de druiven handmatig geoogst, waarbij zeer selectief gewerkt wordt. In de kelder worden de druiven per ras apart geselecteerd, ontsteeld, gekneusd en gevinifieerd. Allereerst vindt 21 tot 23 dagen lang een temperatuurgecontroleerde (30 tot 32°C) alcoholische fermentatie met wilde, druifeigen gisten plaats op roestvrijstalen tanks. Daarna volgt de persing en worden de verschillende jonge wijnen overgestoken op schone rvs-tanks voor de malolactische gisting. Midden december wordt de wijn geassembleerd en krijgt dan een rijping op eikenhouten barriques, waarvan 20% nieuw, gedurende een periode van 12 maanden. Hierna vindt wederom een assemblage plaats en krijgt de wijn een korte rustperiode op rvs-tanks, waarna hij ongefilterd gebotteld wordt. Dit gehele proces verloopt volgens strikt biologische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Bij bistecca alla fiorentina, fazant, parelhoen, konijn met rozemarijn en citroen, lamsbout, risotto met truffel en gerijpte harde kazen als Comté d'Alpage, Pecorino, Ossau-Iraty en Parmezaanse kaas.

Wijnhuis

De geschiedenis van Castello di Ama start in de jaren zeventig. Een aantal families kocht een gehucht met historische wijngaarden, met als doel deze in ere te herstellen. Lorenza Sebasti Pallanti, een van de oprichters, is de huidige eigenaresse en samen met haar man en wijnmaker Marco Pallanti heeft zij Castello di Ama tot een van de meest prestigieuze wijndomeinen van Italië gemaakt. In 2003 werd Marco uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar door Guida Vini d’Italia van Gambero Rosso. Zijn wijnen behoren tot de meest gezochte uit de streek en sieren wijnkaarten van de beste restaurants van de wereld. Het vlaggenschip is de klassieke Chianti Classico San Lorenzo, maar Castello di Ama is misschien wel beroemder om zijn Super Tuscan L’Apparita, de eerste wijn van 100% merlot uit Toscane. De olijfboomgaarden van Castello di Ama liggen op hellingen tussen 450 tot 500 meter hoogte: het gedeelte waar de wijnstokken net niet optimaal gedijen, maar de olijfbomen des te beter. Deze worden streng en laag gesnoeid zodat de oogst klein en constant evenwichtig is en de plukkers er makkelijk bij kunnen. Dat deze productiewijze weinig rendement oplevert, blijkt uit het feit dat er minder dan een liter olijfolie per olijfboom wordt geoogst. Castello di Ama heeft 8397 olijfbomen. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.

Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Sangiovese
Waarschijnlijk is sangiovese de belangrijkste druif van Italië. Hij staat aangeplant in diverse gebieden in Midden-Italië, maar in Toscane is hij heer en meester. De druif kan extreem dunne en matige wijnen geven, maar mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kloon en de opbrengsten laag worden gehouden, kan een wijn van sangiovese geweldige diepgang en spanning tonen. Alle wijnen met deze druif...

Malvasia Nera
De oorsprong van malvasia nera ligt in Apulië, een wijnregio in het zuiden van Italië. Tegenwoordig is de druif door heel Italië te vinden, maar het merendeel vind je nog steeds in het zuiden van het land. Hier wordt de druif vaak gemengd met negroamaro. In Toscane staat malvasia nera te boek onder de naam ‘grosseto’ of ‘alberese’. Hier wordt de druif vaak geblend met sangiovese. Alle wijnen met deze druif...

Merlot
Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

RP
95
Robert Parker review
The 2015 Castello di Ama San Lorenzo represents a blend of some of the estate's best Sangiovese from vines that are 20 years old and more. You do feel that extra density, intensity and complexity within the very fiber of this beautiful wine. The effect is deep and layered. Castello di Ama is characterized by limestone clay soils mixed with both galestro and alberese marl stones. There is about 60 centimeters of topsoil and compacted clay below that.
WS
90
Wine Spectator
An elegant version, satured with black cherry, blackberry, graphite and tea flavors, this red delivers a solid backbone of tannins and bright acidity. Finished on the tannic side.
AG
92
Antonio Galloni
A bold, racy wine, the 2015 Chianti Classico Gran Selezione San Lorenzo captures all the exuberance of the year while retaining a good bit of structure. Like all the Ama wines, the San Lorenzo packs a serious punch in its dark flavors and intense, muscular feel. The San Lorenzo is essentially a second selection of lots from the dual flagship Gran Seleziones La Casuccia and Bellavista. Lavender, spice and menthol add the closing shades of nuance. The blend is 80% Sangiovese and 20% Merlot and Malvasia Nera. More importantly, the San Lorenzo is another very serious wine in this range.
PW
16
Perswijn
2014: 80% sangiovese, 13% merlot, 7% malvasia nera. Kersen en bloemen; zacht, sappig, fijne zuren en lichte tannine, elegant, fijn, lichter jaar.
DC
94
Decanter
Produced from the oldest vines on 19ha, on calcareous soil rich in shale. The different grape varieties are blended after malolactic fermentation and aged together in barriques, of which 18% are new. Fresh and primary, with nuanced os sous bois and blackberry, along with wood spice underneath. Shows structure and stuffing for a decade or more in the cellar.
Beoordelingen

Reviews

Be the first to review this product

U recenseert: Castello di Ama - San Lorenzo Chianti Classico 2015

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen