- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Cave Talmard Smaaktype Fris, licht en elegant, aromatisch. Druivenras Chardonnay Regio / streek Bourgogne Land Frankrijk Oogst 2018 Serveertemperatuur 10 tot 12°C Opleg potentieel Tot 4 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Vegan inhoud 1,50 Details
Smaakimpressie
Licht en helder geelgoud van kleur, met zilvergroene schitteringen. De neus is subtiel, volop zacht citrusfruit, florale nuances (kamperfoelie, acacia, witte roos) en een hint van groene kruiden (citroenmelisse, ijzerkruid). In de mond vloeien deze aroma’s uit, aangevuld met kweepeer en soms (wilde) venkel. De aanzet is fris, droog en fruitig, maar het mondgevoel is rond, mild en geconcentreerd, met een goede lengte.Vinificatie
De druiven worden zo rijp mogelijk geoogst om niet te hoeven chaptaliseren (het toevoegen van suiker aan de most om meer alcohol en evenwicht te krijgen, volkomen legaal maar zeer controversieel). De oogst gebeurt machinaal, voor meer flexibiliteit. De druiven worden snel naar de wijnkelder vervoerd en daar zorgvuldig pneumatisch geperst. De zwaartekracht wordt gebruikt om de sappen naar decanteertanks te verplaatsen, waar ze via natuurlijke bezinking na 18 uur helder worden. De alcoholische gisting vindt plaats in RVS tanks bij 18-22°C om de aromatische kracht van het fruit te behouden. Dit kan een maand en soms langer duren. De malolactische gisting volgt, waarna de jonge wijn gescheiden wordt van zijn bezinksel. Na een koude stabilisatie en klaring wordt het vanaf maart van het jaar na de oogst gebotteld.Culinair Advies
Uitstekend aperitiefwijn, al dan niet geserveerd met wat (vis/tapenade) toastjes, groene olijven en zoutjes. Door zijn veelzijdigheid is dit een breed inzetbare gastronomische wijn, met een lichte voorkeur voor gegrilde vis, koude voorgerechten, ratatouille, samengestelde salades in de zomer, kalfsvlees en blanke (Bresse) gevogelte in roomsaus, (gevulde) pasta en risotto met een romige saus van vlees, gevogelte of vis. Rustiek en klassiek bij zachte geitenkazen, trendy bij sushi en sashimi.Wijnhuis
Heerlijke, niet-houtgerijpte wijnen uit het dorpje Uchizy, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit is Chardonnay in zijn puurste vorm! Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
De Bourgogne is een Franse streek waar enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld liggen. Befaamde namen als Le Montrachet, La Tâche en Corton geven hier van pinot noir en chardonnay zeer gewilde wijnen.
De Bourgogne is een streek die zich van noord naar zuid over een afstand van circa 200 kilometer uitstrekt. Het gebied is onder te verdelen in vijf subregio’s, waarbij de Chablis ongeveer 80 kilometer van de andere regio’s af ligt. De andere vier subregio’s liggen in een langgerekt lint onder elkaar, beginnend direct onder Dijon tot aan Lyon. Nergens is de regio breder dan 20 kilometer. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews