Jacquesson - Cuvée 74X

Nog %1 beschikbaar
Jacquesson Champagnehuis Jacquesson, opgericht in 1798, is al vanaf het begin bijzonder. De zoon van de oprichter was een slimme uitvinder; hij bedacht onder andere de muselet die champagnekurken op hun plek houdt. Ook met de kwaliteit zat het meteen goed. Napoleon Bonaparte reed op weg naar het slag . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Geen fiche beschikbaar
Druivenras(sen) Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
Afsluiting Kurk
Regio Champagne
Inhoud 0,75
Producent Jacquesson
Land Frankrijk

Details

Jean-Hervé en Laurent Chiquet houden van een opwekkende, droge smaak. De Cuvée 739 is daar een geweldig mooi voorbeeld van. Deze frisse champagne bevat 61% chardonnay, aangevuld met 21% pinot meunier en 18% pinot noir, grotendeels uit het oogstjaar 2010. De wijn werd in april 2014 definitief gebotteld, maar kan nog een hele tijd mee. De belletjes zijn verfijnd en voelen zacht aan op je tong. Hoewel 2010 een lastig wijnjaar was, heeft Jacquesson zichzelf weer overtroffen met een fantastisch zuivere, complexe champagne barstensvol energie. Zet de oesters maar vast klaar!

smaakimpressie

Kristalheldere licht goudgele kleur. In de neus aroma’s van limoen, rijpe peer, iets rokerigs, geroosterde hazelnoten, honing en brioche. In het smaakpalet een fijne mousse met tonen van citrusvruchten, gekonfijt en gedroogd fruit en walnoten, die gepaard gaan met zeer lange intense afdronk en elegante nerveuze zuren.

vinificatie

Na de oogst worden de druiven ontsteelt, geperst en ondergaan op oude grote houten foeders (sommige 120 jaar oud) een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde gisten waarna malolactische gisting en rijping op de lies volgt. Hier wordt weer suiker en gist aan toegevoegd en vervolgens gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende nieuwe gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse). Pas na een periode van ruim 84 maanden, werd het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en werd er 3,5 gram suiker (dosage) toegevoegd om aan de smaakaanduiding "extra brut" te voldoen. Dit hele proces verloopt zonder enige vorm van filtering en volgens biologische regels en voorschriften.

Meer van deze producent: