- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Château de Beaucastel Smaaktype Droog, medium vol, verfijnd en met lichte houtrijping. Druivenras Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Viognier Regio / streek Rhône Land Frankrijk Oogst 2016 Serveertemperatuur 10 tot 12°C Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Helder licht goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, perzik, peer en kamperfoelie. In het smaakpalet tonen van geel steenfruit, meloen en wat marmelade-achtige bitterheid, die worden gevolgd door een mineralige afdronk met fraaie zuren.Vinificatie
Na de handmatige pluk worden de druiven geselecteerd en pneumatisch geperst waarna het sap 12 uur lang rust om grovere bestanddelen te laten bezinken. Hierna volgt een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten en aansluitend de malolactische gisting en rijping op roestvrijstalen tanks en barriques. Na 8 maanden wordt de wijn geassembleerd en gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische en/of biologisch dynamische regels en voorschriften.Culinair Advies
Gegrilde rouget, bouillabaisse, varkensrollade met knoflook en rozemarijn, geitenkaastaartje met tomaten, soupe au pistou, gefrituurde courgettebloemen en niet te rijpe geitenkaasjes als Banon en Pélardon.Wijnhuis
Château de Beaucastel ligt in een magisch decor, bezaaid met wijngaarden, eeuwenoude olijfbomen en truffeleiken. Hier vind je de natuur in haar puurste vorm en komt haar kracht tot rust. De typische rolkeien zijn het geheim van de wijngaarden waarin knoestige wijnranken in traditionele gobeletvorm groeien. Op deze eeuwenoude bodem staan de dertien druivenrassen die toegestaan zijn in de appellation Châteauneuf-duPape. Al deze druivenrassen vormen de basis van de legendarische blends van Château de Beaucastel, waar ze biodynamisch worden verbouwd. Hiermee maakt dit bedrijf als een van de laatste domeinen gebruik van de rijkdom en complexiteit die deze blend biedt. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die kwaliteit willen bevorderen.
De Rhône-streek ligt voor een groot deel langs de rivier de Rhône. Het noordelijke deel, waar syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. Wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om de zuidelijke Rhône heen. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Marsanne
De oorsprong van marsanne ligt waarschijnlijk in het gelijknamige dorpje Marsanne aan de rivier Drôme in de Rhône. Tegenwoordig zien we de druif door heel Zuid-Frankrijk. Marsanne speelt een belangrijke rol in de witte wijnen van de noordelijke Rhône, onder andere uit Hermitage, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph. Hier wordt de druif vaak gemengd met roussanne. Marsanne is ook een van de acht toegestane druivenrassen in de Côtes du Rhône. In tegenstelling tot roussanne mag marsanne niet gebruikt worden in Châteauneuf-du-Pape. Buiten Frankrijk is marsanne te vinden in Zwitserland, Australië en Californië. Alle wijnen met deze druif...Viognier
In de tweede helft van de 20e eeuw was de viognier op sterven na dood. Er werd geen interesse voor getoond en hij verdween langzaam uit de wijngaarden. Wonderlijk genoeg steeg bijna plotseling de belangstelling weer en nog steeds groeit de populariteit van de druif enorm! Alle wijnen met deze druif...Bourboulenc
Alle wijnen met deze druif...Clairette
Clairette is een van de oudste druivenrassen van Frankrijk, met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1500. Vandaag de dag deelt clairette de lakens uit in Die, een dorpje aan de rivier Drôme, dat bekend staat om zijn mousserende wijnen Crémant de Die en Clairette de Die (die laatste moet gek genoeg bestaan uit minimaal 75% muscat). Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews