Château des Quarts - Clos des Quarts

Nog %1 beschikbaar
Merlin Olivier Merlin, die de bijnaam ‘De tovenaar van de Mâconnais’ draagt, is de voormalige wijnmaker van Guffens-Heynen en is zeer gerespecteerd. Olivier zwaait samen met zijn echtgenote Corinne de scepter. Merlin maakt heerlijke én eerlijke wijnen, ‘terroirgedreven’ en gerijpt op ei . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Chardonnay
Regio Bourgogne
Smaaktype Medium bodied, aromatisch en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Producent Merlin
Land Frankrijk

Details

2014. Pouilly-Fuissé. Een samenwerkingsverband met grote namen uit de Bourgogne tussen Comtes Lafon en Olivier Merlin, die beide bekend staan om hun eigenwijze (lees biologische) werkwijze en daarmee grote roem vergaard hebben (Lafon). Een vervallen 'châteautje' met een oude ommuurde wijngaard, die in een betere staat gebracht moest worden (uitdaging!). Daar gaan natuurlijk wat jaren overheen, maar nu is hij er dan, deze Clos des Quarts! Rijk, verfijnd en elegant. Vooralsnog beperkt leverbaar.

smaakimpressie

Helder licht goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, rijpe peer, marsepein, een hint van bloemenhoning en vanille. In het intense smaakpalet o.a. groene citroen, golden delicious, gekonfijte perzik en abrikoos, gebrande hazelnoot en subtiele tonen van brioche. De afdronk is mineralig en heeft een lange lengte en wordt begeleid door goede zuren.

vinificatie

Eind september worden de druiven met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt er na extreem voorzichtige persing van de druiven een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaats. Vervolgens wordt de jonge wijn overgestoken op eikenhouten barriques, waarvan jaarlijks 7% vernieuwd wordt, om de malolactische gisting te ondergaan en aansluitend een rijpingsperiode op de lies. Na ruim een jaar wordt de wijn zonder klaring en vrijwel geen filtering gebotteld.