- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Château Gazin Smaaktype Droog, medium vol tot vol, geconcentreerd, verfijnd en met duidelijk houtrijping. Druivenras Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Regio / streek Pomerol Land Frankrijk Oogst 2011 Serveertemperatuur 16 tot 18°C Opleg potentieel Tot 30 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Intens diep en enigszins ondoorzichtig robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte bessen, cassis, pruimen en herfstig kreupelhout. In het smaakpalet tonen van rijp zoet klein zwart fruit, potloodslijpsel, cacao en versgebrande koffie, die gepaard gaan met een lange zijdezachte afdronk met elegant rijpe tannines en fraaie zuren.Vinificatie
Na de handmatige pluk, waarbij streng geselecteerd wordt, worden de druiven in de vinificatiekelder eerst gekneusd en ontsteeld. Aansluitend ondergaan ze een alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten van 2 tot 3 weken op betonnen cuves en enkele roestvrijstalen tanks. Dan volgt persing van de druiven en het oversteken van de jonge wijn op eikenhouten barriques, waarvan 50% nieuw is, voor de malolactische gisting en een rijping van 18 maanden. Tot slot wordt de wijn na assemblage ongefilterd gebotteld.Culinair Advies
Bij ribeye van de grill, gebraden eendenborst met bosbessen, lamsbout met salie, konijn met eekhoorntjesbrood en harde gerijpte kazen als oude Remeker, Comté d’Alpage en Beaufort d’Alpage.Wijnhuis
Château Gazin is de buurman van Petrus en Château Lafleur. Het terroir in dit deel van de Pomerol bestaat uit een toplaag van kiezel met daaronder ijzerhoudende klei: uitermate geschikt voor de edele merlot. De wijngaard van 26 hectare wordt met respect voor de natuur bewerkt; de percelen worden geploegd en er wordt er met de hand geplukt. Na een strenge selectie in de wijngaard en bij aankomst in de kelder worden de druiven vergist in mooie oude cementen vaten en ongeveer achttien maanden gelagerd op barrique. Bij Château Gazin zijn ze meester in het volgen van de jaargang; er wordt gekeken naar de optimale samenstelling van de blend, de hoeveelheid nieuwe vaten en de duur van de vatrijping. De wijn geeft zich dankzij het hoge percentage merlot jong al heel goed, met verleidelijk rijp fruit, maar kan ook zeer goed ouderen Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
De Bordeaux is misschien wel het bekendste wijngebied ter wereld. Niet alleen is het een van de grootse wijn producerende streken van Frankrijk, het is vooral het beroemd vanwege de topwijnen die hier gemaakt worden en de classificatie van 1855.
De regio Bordeaux ligt rondom de gelijknamige stad in het zuidwesten van Frankrijk. De rivier de Gironde snijdt in het noordelijke deel van de regio de streek in twee delen. Iets verder naar het zuiden splitst de Gironde zich in de Garonne en Dordogne, waardoor de regio in drie delen wordt verdeeld. Met ook nog eens de Atlantische Oceaan in de buurt is er veel water rondom en in de regio. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Merlot
Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen. Alle wijnen met deze druif...Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is misschien wel het bekendste (blauwe) druivenras ter wereld. Voor veel wijnliefhebbers staat cabernet sauvignon gelijk aan kwaliteitswijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij (op de Linkeroever) in Bordeaux de dominante druif is en aan alle vijf de Premiers Grands Crus hun grootsheid geeft. Alle wijnen met deze druif...Cabernet Franc
Cabernet franc is een druivenras dat we vooral tegenkomen in de Loire (Chinon, Saumur) en in Bordeaux (op de Linkeroever). Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews