- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Clos de la Roilette Smaaktype Droog, medium vol, fruitig, rijp, puur en elegant. Druivenras Gamay Regio / streek Fleurie Land Frankrijk Oogst 2019 Sluiting Kurk Serveertemperatuur 14 tot 16°C Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Vegan inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Helder en doorzichtig paarsrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte kersen, blauwe pruimen, iets van leer en viooltjes. In het smaakpalet zwarte bessen, een zweem van blonde tabak en een lichte kruidigheid, die gepaard gaan met soepele tannines en frisse zuren in de afdronk.Vinificatie
Na een strenge en selectieve handmatige oogst worden de trossen van de wijngaarden Champagne en Les Déduits voor 50% ontsteeld en die van Roilette grotendeels intact gelaten. Zonder toevoeging van zwavel laat men de druiven ongekneusd en temperatuurgecontroleerd de alcoholische fermentatie (‘semi-carbonique’) met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op betonnen cuves. Na 12 dagen volgt de persing en wordt de jonge wijn overgestoken op eikenhouten foeders voor de malolactische gisting en om te rijpen. Na een periode van 6 maanden wordt de wijn geassembleerd en slechts met een eventuele filtering en met toevoeging van een minimale hoeveelheid zwavel gebotteld.Culinair Advies
Bij vleeswaren als saucisson sec de Bourgogne, rosette de Bourgogne en paté en croûte, en bij filet de boeuf charolais, coq au Beaujolais, pot-au-feu en kazen als Comté, Gruyère, Pouligny Saint-Pierre en Valençay.Wijnhuis
Domaine Clos de la Roilette is een oud domein. In de twintiger jaren werd de appellation Moulin-à-Vent gesplitst en één deel werd daarna de appellation Fleurie. De toenmalige eigenaar van het domein was hierover zo verbolgen, dat hij zijn wijngaarden Clos de la Roilette noemde, naar Roilette, zijn beste renpaard. Hij liet de naam van de appellation links liggen en verkocht zijn wijnen onder eigen naam, met een paard op het etiket. In de jaren zestig kocht Fernand Coudert het in verval geraakte domein van 9 hectare en herplantte de wijngaarden. Zoon Alain is al lange tijd de wijnmaker en de uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen is te danken aan de bijzondere bodem en de hoge leeftijd van de wijnstokken. De wijn rijpt traditioneel op grote eikenhouten fusten. De prachtige wijnen van de familie Coudert zijn in hun jeugd al zeer fraai, maar bezitten de potentie om vijf tot tien jaar te rijpen en in grote jaargangen zelfs nog veel langer Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Druivenras
Gamay
Gamay is een van de oudste druivenrassen van Frankrijk. Er is zelfs een document gevonden uit 1395, waarin stond dat men per direct moest stoppen met gamayteelt in de Bourgogne. Hij zou zogenaamd schadelijk zijn voor de gezondheid. De waarheid lag gelukkig iets anders. Gamay is een vroeg rijpende druif en kan, als je niet oplet, lekker gaan woekeren. Hoge opbrengst: lage kwaliteit. Dat kon de Bourgogne niet gebruiken. Gelukkig heeft gamay later een thuis gevonden in de Beaujolais. Hier is het zelfs de enige toegestane blauwe druif. Buiten de Beaujolais vind je gamay sporadisch in de Loire, Mâconnais en Savoie. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews