Clos de la Roilette - Fleurie Tradition Magnum 2017

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

PW
4,5
NK
2019

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 43,00
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Clos de la Roilette
Smaaktype Droog, medium vol, fruitig, rijp, puur en elegant.
Druivenras Gamay
Regio / streek Fleurie
Land Frankrijk
Oogst 2017
Serveertemperatuur 14 tot 16°C
Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Vegan
inhoud 1,50

Details

Smaakimpressie
Helder en doorzichtig paarsrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte kersen, blauwe pruimen, iets van leer en viooltjes. In het smaakpalet zwarte bessen, een zweem van blonde tabak en een lichte kruidigheid, die gepaard gaan met soepele tannines en frisse zuren in de afdronk.

Vinificatie
Na een strenge en selectieve handmatige oogst worden de trossen van de wijngaarden Champagne en Les Déduits voor 50% ontsteeld en die van Roilette grotendeels intact gelaten. Zonder toevoeging van zwavel laat men de druiven ongekneusd en temperatuurgecontroleerd de alcoholische fermentatie (‘semi-carbonique’) met wilde (druifeigen) gisten ondergaan op betonnen cuves. Na 12 dagen volgt de persing en wordt de jonge wijn overgestoken op eikenhouten foeders voor de malolactische gisting en om te rijpen. Na een periode van 6 maanden wordt de wijn geassembleerd en slechts met een eventuele filtering en met toevoeging van een minimale hoeveelheid zwavel gebotteld.

Culinair Advies
Bij vleeswaren als saucisson sec de Bourgogne, rosette de Bourgogne en paté en croûte, en bij filet de boeuf charolais, coq au Beaujolais, pot-au-feu en kazen als Comté, Gruyère, Pouligny Saint-Pierre en Valençay.

Wijnhuis

Domaine Clos de la Roilette is een oud domein. In de twintiger jaren werd de appellation Moulin-à-Vent gesplitst en één deel werd daarna de appellation Fleurie. De toenmalige eigenaar van het domein was hierover zo verbolgen, dat hij zijn wijngaarden Clos de la Roilette noemde, naar Roilette, zijn beste renpaard. Hij liet de naam van de appellation links liggen en verkocht zijn wijnen onder eigen naam, met een paard op het etiket. In de jaren zestig kocht Fernand Coudert het in verval geraakte domein van 9 hectare en herplantte de wijngaarden. Zoon Alain is al lange tijd de wijnmaker en de uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen is te danken aan de bijzondere bodem en de hoge leeftijd van de wijnstokken. De wijn rijpt traditioneel op grote eikenhouten fusten. De prachtige wijnen van de familie Coudert zijn in hun jeugd al zeer fraai, maar bezitten de potentie om vijf tot tien jaar te rijpen en in grote jaargangen zelfs nog veel langer Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Gamay
Gamay is een van de oudste druivenrassen van Frankrijk. Er is zelfs een document gevonden uit 1395, waarin stond dat men per direct moest stoppen met gamayteelt in de Bourgogne. Hij zou zogenaamd schadelijk zijn voor de gezondheid. De waarheid lag gelukkig iets anders. Gamay is een vroeg rijpende druif en kan, als je niet oplet, lekker gaan woekeren. Hoge opbrengst: lage kwaliteit. Dat kon de Bourgogne niet gebruiken. Gelukkig heeft gamay later een thuis gevonden in de Beaujolais. Hier is het zelfs de enige toegestane blauwe druif. Buiten de Beaujolais vind je gamay sporadisch in de Loire, Mâconnais en Savoie. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

PW
4,5
Perswijn
2015: Puur fruit, kersen en bosbessen, zuiver.Krachtig en elegant, mooie zuren, lichte tannine.
NK
2019
Nicolaas Klei
2016: Omfietswijn 2019. Deze 2016 is guller dan de zeer serieuze 2015, maar daarmee nog steeds een degelijke beaujolais van conservatieve snit die al dat uitgelaten gehos van de Bende zonder Zwavel zorgelijk aanziet. Puur, zuiver en voorzien van rijp fruit en heldere zuren, doet hij denken aan ouderwetse bourgogne op z'n best. Van morgon die de jaren des onderscheids heeft bereikt, wordt gezegd: 'Il pinotte', hij begint naar pinot oftewel bourgogne te geuren, en deze fleurie doet adt in z'n jeugd. Vol fruit en zeer charmant, met deugdzame fijnbesnaarde tannine om alles in 't beschaafde te houden. Een prima beaujolais voor de serieuze drinker die beaujolais eigenlijk zorgelijk wuft vindt. Is officieel een fleurie, maar grenst aan Moulin-à-Vent, wat z'n stevige karakter verklaart, doch geenzinds z'n ernstige kijk op het leven.
WineLife
2016: Een paard op het etiket, en ja hoor, deze wijn ruikt ook wat stallerig. Een dikke wijn, met verder geconcentreerd bramen-, aardbeien- en bessenfruit en viooltjes. Lekker mondgevoel, krachtige structuur en een lengte waar iedere wijnboer van droomt…
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Clos de la Roilette - Fleurie Tradition Magnum 2017

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen