Clos Saint-Martin - Saint-Emilion Grand Cru Classé

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

€ 69,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Smaaktype Droog, vol, geconcentreerd, verfijnd en met duidelijke houtrijping.
Druivenras Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Regio / streek Bordeaux
Land Frankrijk
Oogst 2014
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 25 jaar na de oogst.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Intens diep paarsrood van kleur. In de neus aroma’s van zoete zwarte kersen (kirsch), cassis, balsamico, toast en versgebrande koffie. In het smaakpalet tonen van zwoel rijp klein zwart fruit, chocolade, potloodslijpsel en vanille, die gepaard gaan met een lange fluwelige afdronk met rijpe tannines en elegante zuren.

Vinificatie
Na de handmatige pluk, waarbij streng geselecteerd wordt, krijgen de druiven een 8 dagen lange koude inweking om meer kleur en aroma’s te verkrijgen. Hierna volgt kneuzing van de druiven en ondergaat de wijn een 48 dagen durende alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op 100% nieuwe eikenhouten barriques. Dan volgt persing van de druiven en weer oversteken van de jonge wijnen naar dezelfde schoongemaakte barriques voor de malolactische gisting en een rijping van in totaal 20 maanden. Hierna wordt de wijn geassembleerd en ongefilterd gebotteld.

Culinair Advies
Entrecote, côte de boeuf, parelhoen of fazant met eekhoorntjesbrood, zeer langzaam in de oven gegaarde lamsbout, confit de canard en gerijpte harde kazen als oude Remeker, L’Etivaz, Beaufort d'Alpage en Ossau-Iraty.

Wijnhuis

Naamgever van deze clos is Martin, de beschermheilige voor wijnbouwers en bedelaars. Al in de vroege achttiende eeuw werd deze unieke wijngaard naast de kerk van Saint-Martin zo genoemd. In 2013 verkocht Sophie Fourcade haar wijnbezittingen aan de familie Cuvelier, maar kocht direct dit 1,33 hectare tellende domein terug. Hiermee is de microcuvée Clos Saint Martin de kleinste grand cru classé in Saint-Emilion. De wijnen worden vergist en gerijpt op nieuwe barriques, en er wordt geëxperimenteerd met vergisting in aardewerken amfora’s. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

De Bordeaux is misschien wel het bekendste wijngebied ter wereld. Niet alleen is het een van de grootse wijn producerende streken van Frankrijk, het is vooral het beroemd vanwege de topwijnen die hier gemaakt worden en de classificatie van 1855.

De regio Bordeaux ligt rondom de gelijknamige stad in het zuidwesten van Frankrijk. De rivier de Gironde snijdt in het noordelijke deel van de regio de streek in twee delen. Iets verder naar het zuiden splitst de Gironde zich in de Garonne en Dordogne, waardoor de regio in drie delen wordt verdeeld. Met ook nog eens de Atlantische Oceaan in de buurt is er veel water rondom en in de regio. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Merlot
Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen.

De term ‘een lekker Merlotje’ wordt meer dan eens gebruikt om de sappige en soepel drinkbare variant aan te duiden, zoals die (bijvoorbeeld) veel in de Languedoc gemaakt wordt, met herkenbare aroma’s van rode bessen en kersen. De complexere versies, die zeer geschikt zijn voor lange rijping, geven vol-geconcentreerde wijnen met enorme diepgang. Alle wijnen met deze druif...

Cabernet Franc
Cabernet franc is een druivenras dat we vooral tegenkomen in de Loire (Chinon, Saumur) en in Bordeaux (op de Rechteroever).

Vaak wordt paprika als een typisch aroma van de cabernet franc genoemd. Het is echter maar de vraag of dit een aroma van de druif is, of van wijn van onrijpe cabernet franc. Van mooie rijpe cabernet franc worden wijnen met cassisaroma’s gemaakt. Ook potloodslijpsel en pruim zijn typische smaken van cabernet franc. De druif geeft redelijk tannineuze wijnen in combinatie met een stevige zuurgraad. Alle wijnen met deze druif...

Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is misschien wel het bekendste (blauwe) druivenras ter wereld. Voor veel wijnliefhebbers staat cabernet sauvignon gelijk aan kwaliteitswijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij (op de Rechteroever) in Bordeaux de dominante druif is en aan alle vijf de Premiers Grands Crus hun grootsheid geeft.

Wijnen van cabernet sauvignon zijn vaak erg krachtig. Kenmerkende aroma’s als cederhout en zwart fruit zijn in vrijwel elke wijn van deze druif te vinden. Ook in een blend is de cabernet sauvignon altijd erg aanwezig. Door de (soms te) stevige opvoeding op hout worden de houtaroma’s regelmatig (foutief) aangezien voor cabernet-sauvignonaroma’s. Alle wijnen met deze druif...

Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen