Crystallum - The Agnes Chardonnay

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

PW
16

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 25,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Crystallum
Smaaktype Droog, medium vol, geconcentreerd en met houtrijping.
Druivenras Chardonnay
Regio / streek Constantia
Land Zuid-Afrika
Oogst 2017
Serveertemperatuur 10 tot 12°C
Opleg potentieel Tot 8 jaar na de oogst.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Helder, licht strogeel van kleur. In de neus aroma’s van limoen, witte perzik, appel, honing en iets van brioche en vuursteen. In het smaakpalet tonen van citrusvruchten, tropisch fruit en een hint van vanille, die in de licht mineralige afdronk begeleid worden door de juiste zuren.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geoogst, waarbij streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder worden de hele trossen extreem voorzichtig geperst, waarna het sap 24 uur rust krijgt om de grovere bestanddelen te laten bezinken. Vervolgens wordt het sap overgestoken op Franse eikenhouten barriques van 225 en 500 liter, waarvan 10% jaarlijks vernieuwd wordt. Hierin ondergaat het sap een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten, de malolactische gisting en de rijping. Na ruim 9 maanden volgt de assemblage van de wijn en botteling.

Culinair Advies
Bij oesters, gegrilde tonijn, wilde zalm, kip uit de oven, kalfsvlees in roomsaus, salade met gerookte kip en elegante Aziatische gerechten.

Wijnhuis

Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Constantia is een van de oudste wijnregio’s in Zuid-Afrika. Het ligt vlak bij Kaap de Goede Hoop, waar Jan van Riebeeck de eerste druivenstokken plantte. Het was echter de volgende gouverneur, Simon van der Stel, die in Constantia de eerste wijnen van naam in Zuid-Afrika produceerde.

Constantia ligt op het Kaapse Schiereiland, dat door de Tafelberg wordt gescheiden van Kaapstad. Hier komen de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan samen. Constantia ligt als het ware in een amfitheater van bergen die zich openen naar de Valsbaai (False Bay) in het westen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

PW
16
Perswijn
rokerig, verleiding, toast, boter, vanille; rijp en elegant, zacht, weelderig, mooie zuren.
WineLife
Peter-Allan Finlayson kwam van De Kaap naar Nederland om uitleg te geven over zijn filosofie en zijn high-endwijnen. Dit gebeurde tijdens een diner in De Bokkedoorns in Overveen. Een stoere, jonge wijnmaker bleek er te staan! De wijncultuur werd er bij hem met de paplepel in gegoten; zijn vader Peter Finlayson is een van de pioniers die aan de slag gingen met pinot noir in de Hemel-en-Aarde Vallei, bij de kustplaats Hermanus. Zuid-Afrika probeerde zich toen, na alle zonovergoten wijnstijlen, te profileren als land met koele wijngebieden aan de kust - het is maar wat je koel noemt - waar klassieke Franse druivensoorten voor frissere wijnen konden zorgen. Zoon Peter-Allan reisde zelf af naar Europa om in de Bourgogne bij een aantal wijnmakers te werken. Hij raakte gefascineerd door de klassieke productiemethodes van wijn. In 2007 begon hij met zijn broer Andrew het kleine bedrijf Crystallum. Het uitgangspunt is het maken van Pinot Noir en Chardonnay waarbij kleinschaligheid, duurzaamheid en kwaliteit voorop staan. Zo wordt zijn Bourgogne-stijl Pinot gerijpt in Frans eiken afkomstig van een Bourgondische kuiper. De vaten worden in een kelder met balen stro minimaal een jaar met rust gelaten, voordat de wijn wordt gebotteld.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Crystallum - The Agnes Chardonnay

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen