- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Castell D'Encus Smaaktype Droog, halfvol, rijp, geconcentreerd, intens, verfijnd en met houtrijping. Druivenras Cabernet Sauvignon, Petit Verdot Regio / streek Costers Del Segre Land Spanje Oogst 2013 Serveertemperatuur 16 tot 18° C Opleg potentieel Tot 12 jaar na de oogst. inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Diep intens donker robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van rode en zwarte kersen, gedroogde pruimen, grafiet en gedroogde wilde kruiden. In het smaakpalet tonen van rijp klein zwart fruit, specerijen en vanille, die gepaard gaan met een zeer lange afdronk waarin de rijpe tannines begeleid worden door frisse zuren.Vinificatie
Bij de zeer selectieve handmatige oogst worden de druiventrossen, om beschadiging te vermijden, in kleine bakken naar de vinificatieruimte gebracht. Daar worden de druiven gekneusd en laat men deze in eeuwenoude in de rotsen uitgehouwen open kuipen een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan. Daarna volgt persing en wordt de jonge wijn overgestoken op Franse eikenhouten barriques voor de malolactische gisting en rijping. Na ongeveer twee jaar wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotteld. Dit gehele proces verloopt volgens biologische principes en voorschriften.Culinair Advies
Lamsbout, côte de boeuf, wild zwijn en gerijpte harde kazen als remeker, comté en cantal.Wijnhuis
Castell D’Encus is gevestigd in de Spaanse Pyreneeën op een werkelijk idyllische plek. Wijnmaker Raül Bobet was 20 jaar werkzaam als wijnmaker in het wijnimperium van Torres voordat hij in 2001 besloot om de grenzen van het wijn maken op te zoeken. Wijn maken is niet makkelijk in de Pyreneeën, en zijn missie is ‘de hoogste kwaliteit wijn te vinden van verschillende soorten druiven’. In totaal zijn 23 van de 95 hectare aangeplant wijngaarden. De intentie is om een beperkt aantal flessen wijn te maken van druiven afkomstig van alleen eigen wijngaarden. Alle druiven worden met de hand geplukt. Uit respect voor de natuur wordt geen gebruik gemaakt van pesticide, onkruidverdelgers of schimmeldodende middelen en worden alleen die middelen gebruikt die zijn toegestaan in biologische wijnbouw. De wijngaarden liggen op een hoogte van 850-1.300 meter boven zeeniveau waarbij de blootstelling aan de zon maximaal is. Het domein heeft een oude kapel en bijbehorende stenen tanks die in de 12de eeuw uit de rotsen zijn gehakt en waarin de monniken toen al wijn maakten. Deze tanks worden ook nu weer gebruikt. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Catalonië is één van de grootste, bekendste en dynamische wijngebieden van Spanje. Het is, met archeologisch onderzoek bewezen, dat de Grieken hier voor het eerst in Spanje wijn persten. Men zegt dat de revolutie de Spaanse wijnbouw de laatste decennia heeft doorgemaakt, ontstaan in Catalonië. Catalonië is een vrij groot gebied, waarbinnen 9 subregio’s vallen. Het ligt rondom Barcelona, maar begint al direct onder de grens met Frankrijk tegen de Middellandse Zee aan. Vanaf daar, hier en daar onderbroken, reikt het zo’n 300 kilometer naar het zuiden. De meeste wijngaarden liggen redelijk in de buurt van de zee. Het terroir bestaat uit kalk, leem en klei, en samen met het continentale klimaat en de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Petit Verdot
Petit verdot heeft bekendheid vergaard als een van de druivenrassen van de Bordeaux. Maar daar heeft hij door de jaren heen een steeds kleinere rol gekregen, omdat de druif er lang niet altijd volledig rijp wordt. In warmere landen zoals Spanje, Australië, Californië en Zuid Afrika krijgt hij wel de gelegenheid om volledig rijp te worden en doet hij het een stuk beter. Ook daar is petit verdot vaak onderdeel van een blend, samen met de klassieke druivenrassen van de Bordeaux: cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. Alle wijnen met deze druif...Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is misschien wel het bekendste (blauwe) druivenras ter wereld. Voor veel wijnliefhebbers staat cabernet sauvignon gelijk aan kwaliteitswijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij (op de Linkeroever) in Bordeaux de dominante druif is en aan alle vijf de Premiers Grands Crus hun grootsheid geeft. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews