Cailbourdin - Pouilly-Fumé Triptyque Silex

Nog %1 beschikbaar
Domaine A. Cailbourdin Dit in 1980 opgerichte bedrijf produceert mooie, intense Sauvignons. De buitengewone aandacht die men heeft voor de wijngaarden resulteert in wijnen van een grote klasse; rijk en complex, met een duidelijke expressie van het terroir. De wijnen worden uitgebracht onder vermelding van de wij . . .

Meer over deze producent

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Sauvignon Blanc
Afsluiting Kurk
Regio Loire
Smaaktype Vol en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Producent Domaine A. Cailbourdin
Land Frankrijk

Details

Een bijzonder Pouilly deze Triptyque van Cailbourdin. Zo komen de druiven van meer dan 70 (!) jaar oude wijnranken van de Saint Andelain wijngaard. Deze geven nog maar weinig fruit, maar het fruit dat er groeit is fenomenaal! En een prachtige expressie van de typische Silex bodem van klei, mergel en vuursteen. Het is bovendien een wijn die op houten vaten gist en rijpt. Doordat de wijn een jaar lang op zijn æliesÆ heeft gelegen speelt het hout geen dominante rol, maar de mineraliteit des te meer. Een intens frisse, fruitige, minerale wijn, met een fluwelige structuur en rijke smaak is het resultaat.

smaakimpressie

Dit is een zeer bijzondere wijn, de vrucht van oude wijnranken, gegist en gerijpt in vaten van stokoude eikenbomen. Doordat de wijn een jaar lang op zijn ‘lies’ heeft gelegen speelt het hout geen dominante rol, de mineraliteit des te meer. Frisse, fruitige, minerale wijn, met een fluwelige structuur en rijke smaak.

vinificatie

De druiven worden onmiddellijk na binnenkomst pneumatisch geperst. Na een natuurlijke klaring gist de most in 300 en 600 liter houten vaten (maximaal 1/3 nieuw, de rest 2-4 jaar oud). Er vindt geen malolactische gisting plaats. De jonge wijn rijpt een jaar op zijn eigen ‘lies’ (fijn bezinksel) in dezelfde grote houten vaten.