Domaine Gardies - Mas Les Cabes Muscat de Rivesaltes 2019

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

€ 16,50
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Domaine Gardiés
Smaaktype Zoet, medium vol, elegant en fruitig.
type Zoete wijn
Druivenras Muscat
Regio / streek Languedoc-Roussillon
Land Frankrijk
Oogst 2019
Serveertemperatuur 8 tot 10°C
Opleg potentieel Tot 3 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Biologisch
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Helder heel licht strogeel van kleur. In de neus aroma’s van verse zoete muskaat druiven, lychees, verveine en jasmijn. In het smaakpalet tonen van limoen en tropisch fruit, die worden gevolgd door een elegante afdronk met zacht frisse zuren.

Vinificatie
Na de handmatige pluk worden de rijpe muscat druiven apart geselecteerd en gevinifieerd. De muscat à petits grains blanc krijgt eerst een schilweking van een dag terwijl de muscat d'alexandrie direct pneumatisch geperst wordt en men dit sap 12 uur lang laat rusten om grovere bestanddelen te laten bezinken. Dit wordt gevolgd door een op 18 tot 20°C temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op roestvrijstalen tanks. Tijdens het gisten, wordt al in een vroeg stadium beetje bij beetje eau de vie de vin (wijnalcohol) toegevoegd, dit is de 'mutage'. De gisting stopt op deze manier en er blijft een groot deel van de onvergiste suikers in de wijn aanwezig. De toegevoegde eau de vie zorgt ervoor dat het uiteindelijke alcoholpercentage van de Muscat de Rivesaltes op minimaal 15% alcohol uitkomt met daarnaast nog minimaal 125 gram restsuiker. Vervolgens rijpt de wijn op de lies op rvs-tanks om na acht maanden licht gefilterd, gebotteld te worden. Dit hele proces verloopt volgens biologische en/of biologisch dynamische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Aperitief, fruitsalades, aardbeien- of frambozenbavarois, tarte tartin, citroenmeringue taart, blauwschimmelkazen als Bleu d’Auvergne fermier, Fourme d’Ambert fermier en milde Aziatische zoetzure gerechten.

Wijnhuis

Domaine Gardiés is een van de wijndomeinen in de Roussillon die een voorbeeldfunctie hebben in de streek vanwege de hoge kwaliteit die ze produceren en hun duidelijke identiteit. In 1990 nam Jean Gardiés de leiding over van het 30 hectare tellende familiewijngoed in Espira de l’Agly. Tegelijkertijd kocht hij het verwaarloosde wijngoed Mas Las Cabes, waar al zes generaties lang bulkwijn werd gemaakt. Jean Gardiés ging in 1996 zelf zijn wijnen bottelen en na aanpassingen in de wijngaard begon hij met het produceren van geconcentreerde en elegante rode topwijnen. Jean Gardiés wil alleen met vrouwelijke oenologen werken, vanwege hun precisie en sensitiviteit. Sinds 2011 zijn alle wijnen die Jean Gardiés en zijn zoon Victor maken ook nog eens officieel biologisch gecertificeerd. De wijnen van Mas Las Cabes (15 hectare) worden met dezelfde inzet gemaakt; het verschil is dat de wijnstokken jonger zijn en de druiven iets minder geconcentreerd. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

De Languedoc-Roussillon is het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd hier veel wijn gemaakt van matig karakter, met name voor de Franse markt. Met de sterke afname van de afzet in Frankrijk moest de regio zichzelf opnieuw uitvinden, en dat deed ze! Nu wordt er veel wijn van prima tot hoog niveau gemaakt, op moderne wijze en met moderne inzichten.

De regio strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust van Frankrijk, grofweg tussen Montpellier en de Spaanse grens. Vrijwel nergens liggen de wijngaarden dieper dan 50 km het binnenland in. Het gebied beslaat vier departementen, namelijk Gard, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales. Aan de noord- en vooral westkant wordt het wijngebied ingesloten door de Cevennen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Muscat
De muskaatdruif is een van de oudste druivenrassen en komt waarschijnlijk uit Griekenland. De Grieken hebben het naar Italië gebracht, vanwaaruit het ras zich over het Middellandse Zeegebied heeft verspreid en over de rest van Europa. Tegenwoordig staat muscat veel aangeplant in de Elzas en Languedoc-Roussillon. Veel mensen denken dat Clairette de Die, een mousserende wijn uit de Languedoc, gemaakt moet worden van clairette. Dat klopt niet helemaal; de wijn moet namelijk minstens 75% muscat bevatten en die mag eventueel aangevuld worden met clairette. Buiten Frankrijk kom je de druif onder andere tegen in Duitsland, Portugal, Hongarije, Spanje, Italië en Australië. Alle wijnen met deze druif...

Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Domaine Gardies - Mas Les Cabes Muscat de Rivesaltes 2019

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen