Enate - Chardonnay Fermentado en Barrica

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

HH
8,5
NK
3

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 21,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Smaaktype Volle, intense beleving, complex met houtrijping.
Druivenras Chardonnay
Regio / streek Somontano
Land Spanje
Oogst 2016
Serveertemperatuur 12°C
Opleg potentieel Al snel toegankelijk, enkele jaren opleg probleemloos.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Prachtige, diepe gele kleur met een groen zweempje. Complex aromatisch met de klassieke accenten van op hout gegiste en opgelegde chardonnay (hazelnoten, getoast brood, rook), aangevuld met frisse fruitige tonen (ananas, grapefruit). Vol, romig mondgevoel, fris en complex, met een lange en evenwichtige finale.

Vinificatie
De met de hand geplukte trossen worden ontsteeld. De druiven worden geleidelijk en zacht pneumatisch geperst, waarna de jonge most op barriques van Frans eikenhout vergist. De wijn ondergaat eveneens een malolactische gisting, waardoor hij veel ronder en zachter wordt. Voor het bottelen rust de wijn 8 maanden op zijn ‘lie’ (fijn bezinksel) in dezelfde barriques.

Culinair Advies
Uitstekende begeleider van stevige zeevis, schelp- en schaaldieren of wit vlees in romige sauzen. Zeer aanbevolen bij (voor)gerechten met gerookte vis of vlees. Verrassend lekker bij smaakvolle romige en halfharde kazen.

Wijnhuis

Bij weinig wijnbedrijven gaan wijn en kunst zó samen als bij Enate, in Somontano (Noord-Spanje). In 1992 startte niet alleen het wijnbedrijf Enate, maar ook de nu indrukwekkende collectie van moderne kunst. De state-of-the-art bodega, gebouwd tussen 1992 en 1997, is een wijnmakerij én een museum, met werken van vele contemporaine Spaanse en internationale schilders. Die zijn niet alleen ter plaatse te bewonderen, maar sieren ook de labels van de flessen van Enate.

En moderne kunst past perfect bij de wijnen van Enate. In het zonnige klimaat van Somontano, aan de voet van de Spaanse Pyreneeën, dat gekenmerkt wordt door enorme verschillen tussen dag- en nachttemperaturen, ontstaan heel schone, aromatische wijnen, die zorgvuldig worden opgevoed. Ze worden gemaakt van de druivenrassen chardonnay, gewürztraminer, merlot, tempranillo, syrah en cabernet sauvignon. En ze mogen met recht modern genoemd worden, gezien hun internationaal aansprekende stijl. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Het Spaanse Somontano (‘aan de voet van de bergen’) is een van de jongste en modernste wijngebieden van het land. Het was de provincie Aragón, die een investeringsmaatschappij stichtte waarmee wijnproducenten werden gefinancierd om de wijnbouw in het gebied van de grond te krijgen. Met succes: nu circa 30 jaar later behoren de wijnen van Somontano tot de betrouwbaarste en beste waar voor je geld in Spanje.

Somontano ligt, zoals de vertaling doet vermoeden, aan de voet van de bergen, de Pyreneeën om precies te zijn. De wijngaarden liggen op 350 tot 650 meter hoogte, circa 280 kilometer ten westen van de Spaanse Middellandse Zeekust. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay.

De chardonnay kan zoveel verschillende smaaktypen voortbrengen, dat het onmogelijk is om te stellen dat men geen Chardonnay-liefhebber is. Vaak wordt de chardonnaysmaak opgehangen aan de in de jaren 2000 immens populaire sterk houtgelagerde witte wijnen. Wijnen die nauwelijks nog naar wijn smaakten, maar vooral sterke vanille- en houtaroma’s hadden. Deze trend is inmiddels sterk op zijn retour. De chardonnaydruif, zeker in koele klimaten en zonder enig houtcontact, kan verbluffend frisse wijnen geven met frisse zuren. Naarmate de streek warmer wordt en/of het houtgebruik intensiever, zal de wijn aan kracht en boterachtige structuur winnen. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

HH
8,5
Harold Hamersma
2015: Enate. Pioniers in Somontano. Dit jaar het 25-jarig jubileum. Daar moet op gedronken worden. En wel wat fatsoenlijks graag. Van dik hout zaagt men Chardonnay. Vanilleroombroodje uit de koeling. Rijpe peren, tropenhelm, suikermeloen, karamelcraquelé en toch een aangename frisheid. Heeft te maken met de ligging van de wijngaarden: op de uitlopers van de Pyreneeën. En daar bestaat weleens de behoefte aan thermisch ondergoed.
NK
3
Nicolaas Klei
2015: Volle chardonnay vol zacht fruit en deftig hout.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen