Fonseca - 10 Year Old Aged Tawny

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

RP
90
DC
88

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 28,50
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Fonseca
Smaaktype medium vol, fris, fruitig, krachtig, met houtopvoeding.
type Port
Druivenras Tempranillo, Tinta Amarela, Touriga Nacional
Regio / streek Douro
Land Portugal
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 14 tot 16°C
Opleg potentieel Deze Tawny is bedoeld voor directe consumptie; is de fles eenmaal geopend, dan binnen enige dagen opmaken.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Prachtige roodbruine kleur met heldere vuurrode accenten. Intens aromatisch, volop rijp fruit en een hint van cederhout (sigarenkistje). Uitstekend evenwicht tussen de milde, fluwelige structuur, de rijke smaak, de subtiele houtnuances, de verkwikkende frisheid en de pakkende tannines. Lange, elegante finale met zongedroogde pruimen en een handvol noten als toegift.

Vinificatie
Elk jaar, enkele maanden na de oogst, wordt een deel zeer geconcentreerde, krachtige rode wijnen van ‘vintage’ kwaliteit apart gezet. Ze komen voornamelijk uit de eigen quinta’s en worden geselecteerd vanwege hun uitstekende oplegpotentieel. Tijdens hun verblijf op vat worden de wijnen lichter van kleur, doordat een deel van de fijne vaste stoffen in de wijn bezinkt. Door het regelmatig overhevelen van de wijnen komt er telkens zuurstof bij. Deze gewenste oxidatie verandert geleidelijk het aromatische karakter van de wijnen: het primaire fruit is steeds minder aanwezig en wordt vervangen door complexe nuances van noten en droge vruchten. Fonseca geeft de voorkeur aan het opvoeden van zijn ‘tawny’ wijnen in het Douro-dal in plaats van het koelere en vochtigere Vila Nova de Gaia. Daardoor kenmerken deze ‘tawny’ wijnen zich door een ietwat ‘gebakken’ aromatische rijkdom, met accenten van boterbabbelaars.

Culinair Advies
Lekkere dessertwijn, combineert uitstekend met walnoten, amandelen, bessen en donkere chocolade. Ook niet onverdienstelijk bij rijkere, romige blauwschimmelkazen. Sensuele loungewijn of chill-outwijn.

Wijnhuis

Fonseca behoort tot de elite van portproducenten. Al vijf generaties is het in handen van dezelfde familie. Sinds de oprichting in 1822 heeft Fonseca zich bewezen als producent van consequente, rijke en complexe portwijnen met een karakteristieke ronde smaak en fluweelzachte tannines. Port voor kenners en enthousiastelingen die met passie gemaakte terroirwijnen weten te waarderen. De druiven zijn afkomstig van de eigen ‘quintas’ (wijngaarden): Quinta do Panascal (een van de beste in het Douro gebied, ligt in het dal van de Távora rivier), Quinta do Cruzeiro en Quinta do Santo António (beide bekend om de kwaliteit van hun terroir in het Pinhão dal). Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Douro is de Portugese naam voor de Duero in Spanje. De rivier stroomt in het oosten van Portugal het land in om bij de stad Porto uit te monden in de Atlantische Oceaan. Als we over de wijnstreek Douro spreken, betreft dat het westelijke stroomgebied van de rivier. De streek is van oudsher beroemd vanwege port, de versterkte en zoete wijn. Vroeger was stille wijn hier een bijproduct van port, maar nu niet meer.

De Douro-vallei is een van de extreemste gebieden waar wijn wordt gemaakt ter wereld. Hij is zeer ontoegankelijk vanwege de verwildering en de hoge en vooral steile hellingen langs de rivier. De wijngaarden liggen allemaal op de heuvels, vaak aan de Douro of een van de zijrivieren daarvan, op door de mens aangelegde terrassen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Touriga Nacional
Touriga nacional is een inheems Portugees druivenras, dat misschien wel de beste wijnen van het land kan geven. Helaas is de druif halverwege de 20e eeuw massaal gerooid in Portugal (met name in Dão) vanwege zijn lage opbrengsten. Producenten wilden hoge volumes en touriga nacional hielp daar niet bij. Gelukkig zien we de laatste decennia weer een (sterke) opmars van de druif, mede vanwege de goede onversterkte wijnen die hij kan voortbrengen. Alle wijnen met deze druif...

Tempranillo
Tempranillo is met afstand het belangrijkste en bekendste druivenras van Spanje. Er staat ruim 200.000 hectare van aangeplant en hij is in vrijwel het hele land te vinden. De naam verwijst naar de vroege rijping van het ras: ‘temprano’ betekent vroeg en ‘tempranillo’ is het verkleinwoord, letterlijk vertaald ‘het vroegertje’. Alle wijnen met deze druif...

Tinta Amarela
Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

RP
90
Robert Parker review
The NV 10 Year Old Tawny was bottled in 2013 with a bar top cork. It comes in at 106.7 grams per liter of residual sugar. Some Ports emphasize flavor, others emphasize structure. This starts out with perfect focus, elegant but increasingly intense on the tight finish. Early on, it was all about the structure, with a haze of velvet. The flavors were a bit muted initially, but it unfolded into an elegant and graceful whole with a flavorful finish. Its bright, clean feel always remains as it fleshes out and puts on weight.  All of the Tawnies here have bar top corks. What that typically means is that they are ready to drink and not expected to be aged in the bottle. Barring cork failures, of course, Tawnies are very resistant and can be held a long, long time. They are certainly completely ready to drink now, though.
DC
88
Decanter
A restrained, vinous nose, followed by a sweet, rich and bold palate. A simple finish but itis still well made, fresh an rewarding.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Fonseca - 10 Year Old Aged Tawny

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen