Fonseca - 20 Years Old Aged Tawny

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

RP
92
DC
95

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 56,50
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Fonseca
Smaaktype medium vol, fris, fruitig, krachtig, met houtopvoeding.
type Port
Druivenras Tempranillo, Tinta Amarela, Touriga Nacional
Regio / streek Douro
Land Portugal
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 14 tot 16°C
Opleg potentieel Deze Tawny is bedoeld voor directe consumptie; is de fles eenmaal geopend, dan binnen enige dagen opmaken.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
prachtig amberkleurig met geelbruine accenten. Intens aromatisch, complex, met volop rijp fruit (pruim), warme tonen van kaneel en boterbabbelaars en subtiele nuances van eikenhout. Vol en mondvullend, met een fluwelige structuur en een lange, elegante finale.

Vinificatie
Elk jaar, enkele maanden na de oogst, wordt een deel zeer geconcentreerde, krachtige rode wijnen van ‘vintage’ kwaliteit apart gezet. Ze komen voornamelijk uit de eigen quinta’s en worden geselecteerd vanwege hun uitstekende oplegpotentieel. Tijdens hun verblijf op vat worden de wijnen lichter van kleur, doordat een deel van de fijne vaste stoffen in de wijn bezinkt. Door het regelmatig overhevelen van de wijnen komt er telkens zuurstof bij. Deze gewenste oxidatie verandert geleidelijk het aromatische karakter van de wijnen: het primaire fruit is steeds minder aanwezig en wordt vervangen door complexe nuances van noten en droge vruchten. Fonseca geeft de voorkeur aan het opvoeden van zijn ‘tawny’ wijnen in het Douro-dal in plaats van het koelere en vochtigere Vila Nova de Gaia. Daardoor kenmerken deze ‘tawny’ wijnen zich door een ietwat ‘gebakken’ aromatische rijkdom, met accenten van boterbabbelaars.

Culinair Advies
Lekkere dessertwijn, combineert uitstekend met walnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten en lichte chocoladecreaties. Sensuele loungewijn of chill-outwijn.

Wijnhuis

Fonseca behoort tot de elite van portproducenten. Al vijf generaties is het in handen van dezelfde familie. Sinds de oprichting in 1822 heeft Fonseca zich bewezen als producent van consequente, rijke en complexe portwijnen met een karakteristieke ronde smaak en fluweelzachte tannines. Port voor kenners en enthousiastelingen die met passie gemaakte terroirwijnen weten te waarderen. De druiven zijn afkomstig van de eigen ‘quintas’ (wijngaarden): Quinta do Panascal (een van de beste in het Douro gebied, ligt in het dal van de Távora rivier), Quinta do Cruzeiro en Quinta do Santo António (beide bekend om de kwaliteit van hun terroir in het Pinhão dal). Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Douro is de Portugese naam voor de Duero in Spanje. De rivier stroomt in het oosten van Portugal het land in om bij de stad Porto uit te monden in de Atlantische Oceaan. Als we over de wijnstreek Douro spreken, betreft dat het westelijke stroomgebied van de rivier. De streek is van oudsher beroemd vanwege port, de versterkte en zoete wijn. Vroeger was stille wijn hier een bijproduct van port, maar nu niet meer.

De Douro-vallei is een van de extreemste gebieden waar wijn wordt gemaakt ter wereld. Hij is zeer ontoegankelijk vanwege de verwildering en de hoge en vooral steile hellingen langs de rivier. De wijngaarden liggen allemaal op de heuvels, vaak aan de Douro of een van de zijrivieren daarvan, op door de mens aangelegde terrassen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Touriga Nacional
Touriga nacional is een inheems Portugees druivenras, dat misschien wel de beste wijnen van het land kan geven. Helaas is de druif halverwege de 20e eeuw massaal gerooid in Portugal (met name in Dão) vanwege zijn lage opbrengsten. Producenten wilden hoge volumes en touriga nacional hielp daar niet bij. Gelukkig zien we de laatste decennia weer een (sterke) opmars van de druif, mede vanwege de goede onversterkte wijnen die hij kan voortbrengen. Alle wijnen met deze druif...

Tempranillo
Tempranillo is met afstand het belangrijkste en bekendste druivenras van Spanje. Er staat ruim 200.000 hectare van aangeplant en hij is in vrijwel het hele land te vinden. De naam verwijst naar de vroege rijping van het ras: ‘temprano’ betekent vroeg en ‘tempranillo’ is het verkleinwoord, letterlijk vertaald ‘het vroegertje’. Alle wijnen met deze druif...

Tinta Amarela
Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

RP
92
Robert Parker review
The NV 20 Year Old Tawny was bottled with a bar top cork in 2013. It comes in at 111.6 grams per liter of residual sugar. A big mouthful, this is a 20 that first coats the palate and then ends with silky texture and concentrated flavor. Very graceful, it is not as impressive in terms of mid-palate density, but it is more than respectable. It shows fine complexity, appropriate to its age category. The finish seals the deal, more lingering and gripping than I expected from the first taste. It is another delicious Tawny from the Taylor Fladgate group this issue, so dig in.
DC
95
Decanter
Today it is part of the Fladgate Partnership - alongside Taylor's, Croft and Wiese & Krohn - but like many of the Port houses Fonseca has a rich history, founded in 1815 by Joao dos Santos Fonseca. The house declared its first vintage black in 1940, but t
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Fonseca - 20 Years Old Aged Tawny

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen