Fonseca - Vintage Port

€ 125,00
Nog %1 beschikbaar

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Tempranillo, Tinta Amarela, Touriga Nacional
Afsluiting Kurk
Regio Douro
Smaaktype Vol en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Producent Fonseca's
Land Portugal

Details

Robert Parker is een absolute fan van de Vintage Ports van Fonseca. En terecht want alles is nog zoals het hoort! Voor zijn vintage wijnen gebruikt Fonseca nog de oude granieten 'lagares' voor het treden van de druiven. De definitieve blend hangt af van de kwaliteit van elk druivenras en kan per oogstjaar variëren. De Fonseca's 'Classic Vintage' wordt alleen in topjaren 'uitgeroepen'. Gemiddeld gebeurt het slechts drie maal per tien jaar. Het is een grote wijn, met een uitbundige neus en sensat ies van gekonfijte kersen en pruimen en sinaasappelschil, maar ook exotisch hout, vijgen, koffie, specerijen en kruiden´ De wijn heeft ongeopend een bewaarpotentieel van tientallen jaren, en wordt met de tijd alleen maar beter!

smaakimpressie

Prachtige, diepe paarse kleur. Uitbundige neus van in alcohol gemarineerde kersen en pruimen, vijgen en gekonfijte sinaasappelschil, exotisch hout, koffie, specerijen en kruiden… Zeer geconcentreerd, diep, complex, met krachtige aromatische leidraad van zonrijpe vruchten, minerale nuances en een hint van specerijen. Perfect evenwicht, gulle en sensuele finale, met gespierde maar fluwelige tannines.

vinificatie

Voor zijn vintage wijnen gebruikt Fonseca nog de oude granieten ‘lagares’ voor het treden van de druiven. De definitieve blend hangt af van de kwaliteit van elk druivenras en kan per oogstjaar variëren. De gisting van de jonge wijnen wordt niet ingeleid. Het gebeurt spontaan. Na 24 uur loopt de temperatuur op tot 25-30°C. De daadwerkelijke gisting duurt 2-3 dagen totdat de most het gewenste gehalte aan (onvergiste) restsuiker heeft bereikt. De nog gistende most wordt dan ‘gestild’ door het toevoegen van neutraal druivendistillaat (77% alc.). Het totale alcoholgehalte is dan 19-19,5%. Na het ‘versterken’ rusten de jonge wijnen enkele maanden in eikenhouten vaten. Het alcoholgehalte wordt gecorrigeerd en aangevuld tot 20%. In januari na de oogst worden de wijnen geproefd, gekeurd en in de verschillende categorieën ingedeeld. De Fonseca’s ‘Guimaraens Vintage’ wordt gemaakt in jaren waarin geen ‘Classic Vintage’ gedeclareerd kan worden. Van de beste wijngaarden en zelfs percelen van dat jaar wordt een kleine hoeveelheid wijn geproduceerd op exact dezelfde wijze als de ‘Classic Vintage’. Het zijn grote wijnen, met weelderig fruit, mondvullende concentratie, krachtige tannine structuur en ‘bite’; zeer complexe, brede en evenwichtige wijnen. In tegenstelling tot de tawny en colheita rijpen de vintage wijnen kort op hout (2 jaar) en lang op fles, dit voor meer fruitige aroma’s en weinig oxidatieve tonen.