Gabriëlskloof

Gabriëlskloof is een jong wijnhuis in Zuid-Afrika, dat is opgericht door Bernhard Heyns. Het was altijd al zijn droom om een eigen wijn te maken, maar het duurde lang voordat hij een geschikt stuk land vond. In 2001 was het dan zover en kocht hij een grote boerderij net buiten Botrivier, Zuid-Afrika. Acht jaar later, in 2009, werden de eerste wijnen op de markt gebracht met de naam Gabriëlskloof. Sinds 2014 is Bernhard’s schoonzoon Peter-Allan Finlayson (bekend van Crystallum) de hoofdwijnmaker van Gabriëlskloof.

Lees verder...

Gabriëlskloof – van droom tot wijn

Gabriëlskloof is een jong wijnhuis in Zuid-Afrika, dat in 2001 is opgericht door Bernhard Heyns. Het bevindt zich in Botrivier, een subgebied van de provincie West-Kaap.

Het was altijd al een droom van Bernhard Heyns om een eigen wijn te maken. Hij zocht een onaangetast stuk land met optimale bodem- en klimaatcondities, een terrein dat niet eerder was beplant met wijnstokken om ze virusvrij te laten groeien. Een lokale boer, Barry Anderson, kwam deze zoektocht ter ore en hij nodigde Bernhard uit op een boerderij net buiten Botrivier. Die viel direct in de smaak. Hoewel het land nog vol stond met tarwe en canola, zagen beide mannen de potentie van het stuk grond.

En wat bleek? Het was ooit een wijngaard geweest! Zo’n 150 jaar geleden was dit stuk land eigendom van wijnboer Gabriël le Roux. In 2001 kocht Bernhard de boerderij en de voormalige wijngaarden – toen was de naam nog Avontuur – en heeft hij het domein vernoemd naar de voormalige eigenaar: Gabriëlskloof.

Hulp van Peter-Allan Finlayson

De eerste jaren ging het niet helemaal zoals verwacht. De verkoop van de eerste wijnen bleef achter en het advies dat Bernhard had ingewonnen over welke druivenrassen hij moest planten, bleek niet 100% te kloppen. Gabriëlskloof maakte goede wijnen, maar ze misten persoonlijkheid.

Ze hadden hulp nodig en die hoefde gelukkig niet van ver te komen. De dochter van Bernhard is namelijk getrouwd met wijnmaker Peter-Allan Finlayson, bekend van zijn eigen merk Crystallum. De Finlaysons zijn een van de succesvolste wijnmakersfamilies van Zuid-Afrika. Peter-Allan voelde er eerst niet zoveel voor om betrokken te raken bij de wijnmakerij van zijn schoonfamilie, maar gelukkig veranderde hij op den duur van gedachten. 

De wijnen van Gabriëlskloof

In 2014 hakte Peter-Allan de knoop door en verhuisde met Crystallum naar de kelders van Gabriëlskloof om hoofdwijnmaker te worden. Zijn eerste jaargang is 2015 en sindsdien heeft hij de wijnen steeds dichter naar de stijl geleid die hij verkiest. De wijnen worden elk jaar beter, waarbij de laatste ‘vintage’, die van 2017, indrukwekkende recensies ontving van de internationale pers. Peter-Allan heeft Gabriëlskloof (weer) op de kaart gezet.

Met The Landscape Series laat Peter-Allan de druiven en het terroir spreken. Hiervoor gebruikt hij sémillon, sauvignon blanc en chenin blanc voor wit, en syrah en cabernet franc voor rood. Zuid-Afrika is het enige land in de Nieuwe Wereld dat een aanzienlijke aanplant heeft van oude chenin-wijnstokken. Met de wijn Elodie wil Gabriëlskloof laten zien wat het kan met deze nationale trots. 

De Magdalena is een prachtige blend van sémillon van Franschhoek en sauvignon blanc van Gabriëlskloof, ofwel de Zuid-Afrikaanse versie van een witte Bordeaux. Beide witte wijnen zijn vernoemd naar de oudere zussen van Bernhard. De Syrah on Shale, een Syrah van een zware leisteenbodem, laat zien hoe goed dit druivenras past bij Zuid-Afrika. De 2015 werd al bejubeld als ‘Kaapklassieker’ en de bekroonde Britse wijnschrijver Tim Atkin noemde het ‘de beste die ik heb geproefd in 26 jaar’. Ook bleek het terroir van Gabriëlskloof ideaal voor het aanplanten van cabernet franc, volgens Peter-Allan de meest geparfumeerde en elegante van de vijf Bordeaux-rassen. Tim Atkin noemde de wijn ervan ‘de ontdekking van het jaar’.

 

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen