Losada

Losada Vinos de Finca ligt in het dorp Cacabelos, in het hart van de Bierzo. Bierzo is een kleine wijnstreek in het noordwesten van Castilla y León, Spanje. Het wijnhuis is opgericht in 2004 door een groep wijnbouwveteranen. Hun doel is om de wijnen van de streek naar een hoger niveau te tillen, met elegantie, balans en puurheid als prioriteit. Daarmee pakken ze het anders aan dan de meeste wijnmakers in de streek, die vooral krachtige wijnen voortbrengen met een duidelijke invloed van houtrijping. Losada Vinos de Finca gaat voor elegantie en wijnen met een soepele structuur waarin het hout een bijrol krijgt in plaats van de hoofdrol. Niet alleen in het wijn maken zijn ze hun stappen ver vooruit, ook het wijnhuis ziet er ultramodern uit. Het is één met de natuur, een mooie creatie van architect Jesus Manzanares, zeker het bezoeken waard.

Lees verder...

Losada Vinos de Finca is het eerste wijnhuis dat single vineyard wijnen maakt van mencía in Bierzo.

Losada Vinos de Finca - jong wijnhuis met grote ambities

Losada Vinos de Finca ligt in het dorp Cacabelos, in het hart van de Bierzo. Bierzo is een kleine wijnstreek in het noordwesten van Castilla y León, Spanje. Het wijnhuis is opgericht in 2004 door een groep wijnbouwveteranen. Hun doel is om de wijnen van de streek naar een hoger niveau te tillen, met elegantie, balans en puurheid als prioriteit. Daarmee pakken ze het anders aan dan de meeste wijnmakers in de streek, die vooral krachtige wijnen voortbrengen met een duidelijke invloed van houtrijping. Losada Vinos de Finca gaat voor elegantie en wijnen met een soepele structuur waarin het hout een bijrol krijgt in plaats van de hoofdrol.

Niet alleen in het wijn maken zijn ze hun stappen ver vooruit, ook het wijnhuis ziet er ultramodern uit. Het is ontworpen door de architect Jesus Manzanares, die hiermee een eerbetoon neerzet aan het prachtige landschap van Bierzo. Het wijnhuis is perfect geïntegreerd met het landschap en is op zo’n manier ingedeeld dat energieverbruik tot een minimum beperkt kan worden. De proefruimte en een uitkijkpunt steken boven het landschap uit en alleen al daarvoor is Losada Vinos de Finca een bezoek waard.

Bierzo - het land van mencía

Alles draait in Bierzo om de lokale mencía-druif, die hier op 500 tot 600 meter boven de zeespiegel uitstekend gedijt. De druif voelt zich thuis op de alluviale grond langs rivieroevers en op leistenen bodem in de hoger gelegen delen. Het merendeel van de mencía-druiven komt van oude stokken op de percelen rond Valtuille de Arriba, beter bekend als de Altos de Losada.

Om de stijl te kunnen maken die Losada voor ogen heeft, begint het werk al in de wijngaard. Alle wijngaarden die eigendom zijn of beheerd worden door het wijnhuis, worden biologisch geteeld en de opbrengsten worden laag gehouden om de kwaliteit te waarborgen. Bij Losada laten ze de oude wijnstokken het werk doen en geloven ze in minimale interventie zowel in de wijngaard als in de kelder.

De wijnen van Losada Vinos de Finca

Het Losada-project begon met een paar stukjes verlaten wijngaard en enkele oude mencía-stokken. Vandaag de dag bezitten ze 22 percelen, waaronder El Cepón met een bijzondere bodem van rode kleigrond. Hiervan wordt de gelijknamige wijn El Cepón gemaakt van vijftig jaar oude wijnstokken.

Losada Vinos de Finca is het eerste wijnhuis dat single vineyard mencía-wijnen maakt in Bierzo. Ook hier wijken ze af van de gebaande paden. Ze zetten de wijngaard en het terroir voorop en niet de eikenhouten vaten, zoals de meeste wijnhuizen doen in Bierzo. Er wordt wel degelijk gebruik gemaakt van eikenhout om de wijn complexiteit en een langere levensduur mee te geven zonder dat het ten koste gaat van de frisheid en finesse van de wijn.

Naast rode wijn maakt Losada Vinos de Finca een witte wijn van de godello-druif.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen