- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Matetic Vinyards Smaaktype Vol, geconcentreerd en aromatisch met houtopvoeding. Druivenras Cabernet Sauvignon Regio / streek San Antonio Valley Land Chili Oogst 2015 Sluiting Schroefdop Serveertemperatuur 16 tot 18°C Opleg potentieel Tot 8 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Robijn rood met paarse hint in de kleur. In de neus intense aroma’s van cassis, bramen, balsamico en kokos. In het smaakpalet geconcentreerd en gekonfijt zwart fruit, chocolade en vanille dat gepaard gaat met rijpe en milde tannines in de afdronk.Vinificatie
Na de handmatige pluk worden enkel de meest perfect rijpe druiven geselecteerd die vervolgens ontsteeld worden en een koude inweektijd van zeven dagen krijgen, daarna gekneusd worden en de alcoholische gisting ondergaan op temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Daarna volgt met persing van de druivenmost en het middels zwaartekracht oversteken van de jonge wijn op nieuwe Franse barriques die gemaakt zijn van verschillende soorten eikenhout. Na een periode van 16 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring en met minimale filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt volgens biologische en biologisch dynamische regels en voorschriften.Culinair Advies
Gegrilde côte de boeuf, ree, wild zwijn, de gerijpte harde kazen als oude Remeker, Abondance, Ossau-Iraty, Queso Tronchon en Cantal.Wijnhuis
De familie Matetic [maa-tee-tietsj] komt oorspronkelijk uit Kroatië, emigreerde in 1892 naar Chili en vestigde zich in het zuiden, in Patagonië. Naast de grote estancia in Patagonië met koeien en schapen plantte de inmiddels vierde generatie in 1999 de eerste wijnstokken in de koele San Antonio Valley en Casablanca Valley. Samen met een gemotiveerd team besloten Jorge en Cristian Matetic om vanaf het begin op biologisch-dynamische wijze druiven te telen. Kort gezegd is dit de meest pure en meest mens- en natuurvriendelijke vorm van wijnbouw. Door de nabijheid van de koude oceaan genieten de valleien een gematigd microklimaat, met gedurende het groeiseizoen een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen. De zeewind zorgt voor verkoeling en een goede luchtcirculatie, waardoor het fruit optimaal kan rijpen. In de wijngaarden lopen kippen, ganzen, schapen en guanaco’s (een lamasoort). Deze ‘special forces’ brengen een optimale balans in de natuur en zorgen mede voor de topkwaliteit van deze wijnen, die met hun verfijning en elegantie niet onderdoen voor de Europese collega’s. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
In San Antonio Valley (Chili) zijn de eerste wijnstokken aangeplant in 1997. Er mag dus met recht gesproken worden van de Nieuwe Wereld. In de korte historie van dit wijngebied is het echter wel uitgegroeid tot een van Chili’s interessantste regio’s, waarvan de potentie al lang niet meer wordt genegeerd.
San Antonio Valley (of Valle de San Antonio) ligt op zo’n 15 kilometer van de Stille Oceaankust, nabij de kuststad San Antonio. De regio is onherbergzaam en ondanks de nabijheid van de kust erg droog. Santiago, de hoofdstad van Chili, is met 60 kilometer erg dichtbij. De Andes, die op zoveel Chileense wijngebieden grote invloed heeft, is hier relatief ver weg, maar op 80 kilometer afstand toch nog altijd dichtbij. Alle wijnen van deze regio...
Druivenras
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is misschien wel het bekendste (blauwe) druivenras ter wereld. Voor veel wijnliefhebbers staat cabernet sauvignon gelijk aan kwaliteitswijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij (op de Linkeroever) in Bordeaux de dominante druif is en aan alle vijf de Premiers Grands Crus hun grootsheid geeft. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews