Matetic EQ - Chardonnay

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

RP
93
WS
90
HH
8,5
PW
3*

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 19,95
Over de wijn

Specificaties

Smaaktype Medium body, aromatisch met houtrijping.
Druivenras Chardonnay
Regio / streek San Antonio Valley
Land Chili
Oogst 2016
Serveertemperatuur 12°C
Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Imponerende wijn met modern-klassieke Bourgogne-kwaliteit. Lichtgeel van kleur met een groene zweem. Een delicate, ronde maar frisse geur van tropisch fruit, met lichte karamelinvloed door het hout. Een wijn met wow-factor! De smaak is soepel maar verfijnd intens. Rond als room, maar ook met de frisheid van tropisch fruit en een heerlijke kruidigheid. De mineraliteit (licht aardse invloed) maakt het geheel compleet. Een zeer complete wijn met een scala aan impressies, die lang in de mond nablijven.

Vinificatie
De geselecteerde wijngaarden liggen op 17 km van de Grote Oceaan in het subdistrict Rosario Valley en leveren slechts 1,5 kg druiven per stok! Deze worden handmatig geoogst, daarna bij binnenkomst gekoeld en er vindt een extra fruitcontrole plaats. Zorgvuldig wijngaardmanagement zorgt ervoor dat de druiven zowel kenmerken van tropisch fruit als mineraliteit verkrijgen. Het fruit wordt héél zachtjes geperst. Het sap vergist en rijpt op Franse eiken vaten van 225, 300 en 400 liter. Voor meer complexiteit krijgt een deel van de wijn malolactische vergisting en er wordt ook gedurende 6 maanden batonnage toegepast (het per fust vermengen van de wijn met de bezonken gistcellen voor meer rijkdom). De wijn rijpt 18 maanden op deze vaten.

Culinair Advies
Ideale begeleider van stevige zeevis, maar ook aanbevolen bij kalfsvlees, kip en kalkoen (liefst biologisch), hartige vegetarische taarten met noten, schaaldieren (zeekreeft) en natuurlijk bij smaakrijke rijpe, romige (rauwmelkse) witschimmelkazen als Chaource, Brie de Meaux en Brie de Melun.

Wijnhuis

De familie Matetic [maa-tee-tietsj] komt oorspronkelijk uit Kroatië, emigreerde in 1892 naar Chili en vestigde zich in het zuiden, in Patagonië. Naast de grote estancia in Patagonië met koeien en schapen plantte de inmiddels vierde generatie in 1999 de eerste wijnstokken in de koele San Antonio Valley en Casablanca Valley. Samen met een gemotiveerd team besloten Jorge en Cristian Matetic om vanaf het begin op biologisch-dynamische wijze druiven te telen. Kort gezegd is dit de meest pure en meest mens- en natuurvriendelijke vorm van wijnbouw. Door de nabijheid van de koude oceaan genieten de valleien een gematigd microklimaat, met gedurende het groeiseizoen een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen. De zeewind zorgt voor verkoeling en een goede luchtcirculatie, waardoor het fruit optimaal kan rijpen. In de wijngaarden lopen kippen, ganzen, schapen en guanaco’s (een lamasoort). Deze ‘special forces’ brengen een optimale balans in de natuur en zorgen mede voor de topkwaliteit van deze wijnen, die met hun verfijning en elegantie niet onderdoen voor de Europese collega’s. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

In San Antonio Valley (Chili) zijn de eerste wijnstokken aangeplant in 1997. Er mag dus met recht gesproken worden van de Nieuwe Wereld. In de korte historie van dit wijngebied is het echter wel uitgegroeid tot een van Chili’s interessantste regio’s, waarvan de potentie al lang niet meer wordt genegeerd.

San Antonio Valley (of Valle de San Antonio) ligt op zo’n 15 kilometer van de Stille Oceaankust, nabij de kuststad San Antonio. De regio is onherbergzaam en ondanks de nabijheid van de kust erg droog. Santiago, de hoofdstad van Chili, is met 60 kilometer erg dichtbij. De Andes, die op zoveel Chileense wijngebieden grote invloed heeft, is hier relatief ver weg, maar op 80 kilometer afstand toch nog altijd dichtbij. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

RP
93
Robert Parker review
2014:
WS
90
Wine Spectator
2014:
HH
8,5
Harold Hamersma
2014:
PW
3*
Perswijn
2014: chardonnay met veel van alles, maar zoals het etiket belooft, mooi in evenwicht: EQ staat voor equilibrio
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen