Merlin - Mâcon La Roche Vineuse 2017

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

WS
92

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 18,95
Over de wijn

Specificaties

Producent Merlin
Smaaktype Fris, licht en elegant, aromatisch, met lichte houtrijping.
Druivenras Chardonnay
Regio / streek Bourgogne
Land Frankrijk
Oogst 2017
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 10 tot 12°C
Opleg potentieel Tot 5 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée
inhoud 0.75

Details

Smaakimpressie
Prachtige lichtgouden kleur. Fris en zeer aromatisch, met nuances van exotisch fruit. Op de tong fris en zuiver, soepel en fruitig, met opvallend zuivere mineraliteit en een uitstekend evenwicht tussen fruit, zuur en alcohol.

Vinificatie
Voor de witte wijnen worden de druiven van elk perceel afzonderlijk geoogst, geperst en gevinifieerd. Na een lichte natuurlijke bezinking vindt de alcoholische gisting plaats in eikenhouten vaten (15%) en rvs-tanks (85%). Na deze eerste gisting begint een lange opvoeding op de ‘lie’ (eigen fijn bezinksel), met eens per week ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren van het bezinksel voor meer vet, mineraliteit en complexiteit). De malolactische gisting ontstaat spontaan. De wijnen zijn op deze manier volledig stabiel van structuur voor ze gebotteld kunnen worden. Er vindt geen klaring plaats. Een lichte filtratie op fijne kiezelaarde (kieselguhr) wordt soms toegepast, als het oogstjaar daarom vraagt. Dikwijls is dat niet eens nodig. Deze Mâcon La Roche Vineuse wordt wel licht gefilterd na een opvoeding van 8 maanden.

Culinair Advies
Dit is een frisse ‘plezierwijn’ zonder poeha. Schenk hem als chic aperitief of als receptiewijn. Altijd goed bij vleeswaren, gecombineerde vis, buffetten van wit vlees en gevogelte, gegratineerde zeevruchten, geitenkazen en harde kazen zoals Comté, Gruyère, Gouda etc.

Wijnhuis

Olivier Merlin, die de bijnaam ‘De tovenaar van de Mâconnais’ draagt, is de voormalige wijnmaker van Guffens-Heynen en is zeer gerespecteerd. Olivier zwaait samen met zijn echtgenote Corinne de scepter. Merlin maakt heerlijke én eerlijke wijnen, ‘terroirgedreven’ en gerijpt op eikenhouten vaten. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

De Bourgogne is een Franse streek waar enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld liggen. Befaamde namen als Le Montrachet, La Tâche en Corton geven hier van pinot noir en chardonnay zeer gewilde wijnen.

De Bourgogne is een streek die zich van noord naar zuid over een afstand van circa 200 kilometer uitstrekt. Het gebied is onder te verdelen in vijf subregio’s, waarbij de Chablis ongeveer 80 kilometer van de andere regio’s af ligt. De andere vier subregio’s liggen in een langgerekt lint onder elkaar, beginnend direct onder Dijon tot aan Lyon. Nergens is de regio breder dan 20 kilometer. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

WS
92
Wine Spectator
2016: Nr. 61 in top 100! Complex, exhibiting saline and mineral elements, along with white peach, apple and spice flavors. Beautifully balanced and focused, remaining intense and long on the juicy finish.
Hubrecht Duijker
2016: Het jaar 2004 kunnen Olivier en Corinne Merlin zich nog goed heugen. Want toen ging in twintig minuten tijd 80 procent van hun oogst verloren, door een hagelbui. Maar gelukkig, daarna heeft hun nu ruim 13 hectare bestrijkende domein tal van goede oogsten en goede wijnen opgeleverd, zoals de Mâcon La Roche Vineuse 2016 uit eigen dorp. Deze in een opmerkelijke, ronde kelder vervaardigde Bourgogne charmeert met frisheid, sappigheid, notigheid en een citrusachtige fruitigheid.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Merlin - Mâcon La Roche Vineuse 2017

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen