Merlin - Viré Clessé Vielles Vignes

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

€ 23,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Druivenras Chardonnay
Regio / streek Bourgogne
Land Frankrijk
Oogst 2015
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Prachtige licht groengouden kleur. Fris en zeer aromatisch, met nuances van muskaatdruif, exotisch fruit, menthol, meidoorn, kamperfoelie en kweepeer... Op de tong fris en zuiver, rijk en complex, met een uitstekend evenwicht en een lange, minerale finale.

Vinificatie
Voor de witte wijnen worden de druiven van elk perceel afzonderlijk geoogst, geperst en gevinifieerd. Na een lichte natuurlijke bezinking vinden de alcoholische en malolactische gisting plaats in eikenhouten vaten (1/5 deel nieuw, en telkens 1/5 deel van 1, 2, 3 en 4 jaar oud). Na de gistingen wordt de jonge wijn 11 maanden in eikenhouten vaten en 3 maanden in rvs-tanks opgevoed. Na een lichte filtratie wordt hij dan gebotteld.

Culinair Advies
Klassiek aanbevolen bij sappig, mals wit vlees in saus, in het bijzonder kalf. Andere suggesties: gestoomde of gepocheerde vis met een witte (wijn)saus, gevogelte (Bresse-kip), schaaldieren, gegratineerde schelpdieren, gesauteerde groenten, witschimmelkazen en geitenkaas.

Wijnhuis

Olivier Merlin, die de bijnaam ‘De tovenaar van de Mâconnais’ draagt, is de voormalige wijnmaker van Guffens-Heynen en is zeer gerespecteerd. Olivier zwaait samen met zijn echtgenote Corinne de scepter. Merlin maakt heerlijke én eerlijke wijnen, ‘terroirgedreven’ en gerijpt op eikenhouten vaten. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

De Bourgogne is een Franse streek waar enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld liggen. Befaamde namen als Le Montrachet, La Tâche en Corton geven hier van pinot noir en chardonnay zeer gewilde wijnen.

De Bourgogne is een streek die zich van noord naar zuid over een afstand van circa 200 kilometer uitstrekt. Het gebied is onder te verdelen in vijf subregio’s, waarbij de Chablis ongeveer 80 kilometer van de andere regio’s af ligt. De andere vier subregio’s liggen in een langgerekt lint onder elkaar, beginnend direct onder Dijon tot aan Lyon. Nergens is de regio breder dan 20 kilometer. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay.

De chardonnay kan zoveel verschillende smaaktypen voortbrengen, dat het onmogelijk is om te stellen dat men geen Chardonnay-liefhebber is. Vaak wordt de chardonnaysmaak opgehangen aan de in de jaren 2000 immens populaire sterk houtgelagerde witte wijnen. Wijnen die nauwelijks nog naar wijn smaakten, maar vooral sterke vanille- en houtaroma’s hadden. Deze trend is inmiddels sterk op zijn retour. De chardonnaydruif, zeker in koele klimaten en zonder enig houtcontact, kan verbluffend frisse wijnen geven met frisse zuren. Naarmate de streek warmer wordt en/of het houtgebruik intensiever, zal de wijn aan kracht en boterachtige structuur winnen. Alle wijnen met deze druif...

Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen