Mervm Priorati - Inici 2016

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

HH
9+

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 23,50
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Merum Priorati
Smaaktype Medium tot volle body, aromatisch, met houtrijping.
Druivenras Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache
Regio / streek Catalonië
Land Spanje
Oogst 2016
Serveertemperatuur 17 tot 18°C
Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
briljante, heldere kersenrode kleur. In de neus veel rood fruit als framboos, zwarte bessen en een vleugje anijs naast subtiele kruidige tonen van de houtrijping. Fris in de aanzet, goed gestructureerd en evenwichtig fruitig en kruidig. Fijne en elegante tannines en een sappige, aanhoudende finale.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geoogst in kratjes van 20 kilogram. Zo komen ze ongekneusd aan in het wijnbedrijf. Het rendement is laag en bedraagt circa 30 hectoliter per hectare. Nadat de druiven zijn ontsteeld volgt er een temperatuurgecontroleerde vergisting en maceratietijd op roestvaststaal van circa drie weken. Aansluitend volgt de tweede malolactische gisting (hier wordt harder appelzuur omgezet in zachter melkzuur) op Frans eiken vaten van 225 liter. Na de rijping van 8 tot 12 maanden, op deze vaten van 2 en 3 jaar oud, volgt zonder klaring en filtering de botteling. (zo dragen alle stoffen bij aan de complexiteit van de wijn. Na verloop van tijd kan er wel wat bezinksel ontstaan. Laat hiervoor het laatste halve glaasje in de fles).

Culinair Advies
Dankbare begeleider van diverse smaakrijke gerechten uit de Mediterrane keuken. Denk aan stoofschotels van vlees of gevogelte, geroosterd of gegrild lams- of varkensvlees, gevogelte samen met een mooie rode wijnsaus en gerijpte, harde Spaanse kazen.

Wijnhuis

Sommige wijngebieden hebben gewoon wat extra’s: Mosel, Côte-Rôtie, Douro. Priorat in Catalonië (Spanje) heeft dat ook. De overeenkomst tussen deze gebieden? In al deze gebieden is sprake van extreme wijnbouw op hellingen van verweerde leisteen en schist. Het levert prachtige plaatjes op, maar wijn maken is in Priorat geen ‘walk in the park’. Het landschap vraagt om respect van iedereen die er werkt.

Bij Merum Priorati, het jongste wijnbedrijf binnen de Pere Ventura Family Wine Estates, hebben ze dat respect maar al te graag. Omdat ze weten dat het barre mediterrane bergland exceptionele wijnen voortbrengt, van (oude) grenache noir en carignan, aangevuld met cabernet sauvignon en syrah. Krachtige wijnen, met veel alcohol, die tóch elegant zijn en balans hebben door goede zuren en rijpe tannine. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Catalonië is een van de grootste, bekendste en meest dynamische wijngebieden van Spanje. Het is met archeologisch onderzoek bewezen dat de Grieken hier voor het eerst in Spanje wijn maakten. Men zegt dat de revolutie die de Spaanse wijnbouw de laatste decennia heeft doorgemaakt, ontstaan is in Catalonië.

Catalonië is een vrij groot wijngebied, waarbinnen negen subregio’s vallen. Het ligt rondom Barcelona bij de Middellandse Zee, maar begint al direct onder de grens met Frankrijk. Vanaf daar, hier en daar onderbroken, reiken de subregio’s zo’n 300 kilometer naar het zuiden. De meeste wijngaarden liggen redelijk in de buurt van de zee. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Syrah
Dit is een van de belangrijkste en edelste druivenrassen ter wereld en op dit moment winnend aan populariteit. Syrah is in bijna 150.000 hectare wijngaardareaal over de hele wereld aangeplant. De druif is beroemd vanwege wijnen uit Hermitage en Côte Rôtie in de noordelijke Rhône. In andere delen van Frankrijk en elders op de wereld is hij onderdeel van de gsm-blend, samen met grenache en mourvèdre. Alle wijnen met deze druif...

Merlot
Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen. Alle wijnen met deze druif...

Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is misschien wel het bekendste (blauwe) druivenras ter wereld. Voor veel wijnliefhebbers staat cabernet sauvignon gelijk aan kwaliteitswijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij (op de Linkeroever) in Bordeaux de dominante druif is en aan alle vijf de Premiers Grands Crus hun grootsheid geeft. Alle wijnen met deze druif...

Carignan
Carignan is een druivenras dat twee gezichten heeft. Enerzijds is het een ras dat moeilijk te verbouwen is en dus veel gerooid wordt/werd, met name in de Languedoc. Anderzijds wint de druif bij geduldige wijnmakers aan populariteit voor karaktervolle wijnen. Alle wijnen met deze druif...

Grenache
Een opmerkelijke druif, de grenache. Hij kent meerdere kleurmutaties (noir, blanc, gris), er wordt gesteggeld over zijn oorsprong (Sardinië of Spanje) en het is een van de populairste blauwe druivenrassen. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

HH
9+
Harold Hamersma
2015: Heeft u al eens wijn geproefd uit Priorat? De kurkdroge streek in Catalonië, in het noordoosten van Spanje, is binnen een aantal decennia veranderd van nauwelijks bekend tot een van de duurste wijnregio's ter wereld. De opbrengsten zijn (wat wijn per hectare betreft) zo laag, dat je de prijs wel op moet voeren om er niet op in te hoeven leveren als wijnboer. Typische priorat-wijn is full-bodied, kersig en gemaakt van grenache of cariñena. Flinke dosis houtlagering, naar goed Spaans gebruik. Deze instapper van Merum Priorati is gemaakt van wat jongere wijnstokken. Resultaat: een prachtig gepolijste fruitbom, met kogelronde tannines. Geen scherp kantje te bekennen. Wijn met een zeer hoge aaibaarheidsfactor. De 2015 komt zelfs in een luxe-editie. Afgepoederd met gouden cacaoglitters.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Mervm Priorati - Inici 2016

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen