Montenidoli - Chianti Colli Senesi 'Il Garrulo'

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

HH
8,5

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 19,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Montenidoli
Smaaktype Fris, licht en elegant, aromatisch.
Druivenras Malvasia Nera, Sangiovese
Regio / streek Toscane
Land Italië
Oogst 2016
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Jong drinken.
Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Licht robijnrood van kleur. Rijkelijk aromatisch. Licht, fris en zeer aangenaam in de mond. Een ouderwets lekkere en licht verteerbare traditionele chianti van weleer. Een wijn bedoeld om te plezieren.

Vinificatie
Deze Chianti is volgens de oude traditie van de ‘governo alla toscana’ geproduceerd. Dit houdt in dat een deel van de druiven direct wordt gevinifieerd; een ander deel wordt eerst deels ingedroogd (‘appassimento’) en dan aan de eerste wijn toegevoegd, waarna een tweede gistingsronde plaatsvindt. De naam van de wijn is een eerbetoon aan de ‘garrulo’ (gaai) die in de winter regelmatig op het Montenidoli-domein bivakkeert.

Culinair Advies
Aanbevolen bij klassieke Italiaanse gerechten waarin de tomaat de hoofdrol speelt, al dan niet in combinatie met gebakken aubergine en/of courgette. Breed inzetbaar bij de internationale keuken, in het bijzonder bij gerechten met gebakken groente. Koel geschonken (12 tot 14°C) kan hij ook de bekende mediterrane maaltijdsoepen begeleiden, met vis, groente, saffraan, tomaat en knoflook als gemene delers (o.a. ‘bouillabaisse’, ‘caciucco’).

Wijnhuis

De beste vrouwelijke wijnmaker voor witte wijnen in Toscane heet Maria Elisabetta Fagiuoli. ‘Ik heb geen oenoloog nodig’, zegt zij. ‘Ik maak mijn eigen fouten wel.’ Bruisend van energie heeft zij een bijzonder stuk land tot wijngaard gemaakt. Geologen hebben uitgezocht dat het tot de oerkorst van de planeet behoort en nimmer onder water heeft gestaan. Hoog in de heuvels boven het vestingstadje San Gimignano, te midden van een adembenemende schoonheid, maakt deze superster haar wijnen. De bijzondere Il Templare is een klassieke wijngaardblend van vernaccia, trebbiano, malvasia, verdicchio en grechetto, met een opvoeding op eikenhout: écht fantastisch! Als je van een krachtige, bijna peperige olie houdt, dan is de olie van Montenidoli voor jou gemaakt. Krachtig en zuiver; hoe kan het ook anders, want deze olie is van de hand van Maria Elisabetta Faguioli. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.

Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Sangiovese
Waarschijnlijk is sangiovese de belangrijkste druif van Italië. Hij staat aangeplant in diverse gebieden in Midden-Italië, maar in Toscane is hij heer en meester. De druif kan extreem dunne en matige wijnen geven, maar mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kloon en de opbrengsten laag worden gehouden, kan een wijn van sangiovese geweldige diepgang en spanning tonen. Alle wijnen met deze druif...

Canaiolo
Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

HH
8,5
Harold Hamersma
2015: Dit vogeltje uit Chianti kwettert dat het een aard heeft. Van kersenfruit, van hout, van vluchten over de eeuwenoude heuvels van Sienna. Aangenaam om naar te luisteren, en al helemaal om te proeven. Mooie wijn. Schenkt intens plezier.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Montenidoli - Chianti Colli Senesi 'Il Garrulo'

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen