Xarel-lo

Xarel-lo is een van de drie druiven die worden gebruikt in de blend van cava, de mousserende wijn uit (Noord)-Spanje. De naam komt waarschijnlijk van het Italiaanse ‘chiarello’, dat lijkt op het Engelse ‘claret’, een term die vroeger veel gebruikt werd voor de toen veelvuldig gemaakte lichte rode wijn uit Bordeaux.

Lees verder...

Smaaktype

De cava’s die gemaakt worden van (onder meer) xarel-lo zijn vaak fris en licht, bedoeld als aperitief. Enkele topcava’s worden van 100% xarel-lo gemaakt, wat de potentie van de druif bevestigt.

Oorsprong

Xarel-lo wordt voor het eerst genoemd in 1785 in Sitges, een stadje net ten zuiden van Barcelona. Zeer waarschijnlijk is deze regio, in het hart van de cavaproductiezone van Penedès, de geboorteplaats van de druif.

Locaties

Xarel-lo is een van de drie druiven die vaak voor cava gebruikt worden, misschien wel de belangrijkste van de drie. Met een aanplant van ongeveer 32.000 hectare beslaat hij bovendien een behoorlijk wijngaardarsenaal. Maar toch komt de druif buiten Penedès eigenlijk niet voor.

Opvoeding

Het overgrote deel van de xarel-lo-oogst wordt gebruikt om mousserende wijn van te maken, volgens de ‘metodo tradicional’. Hierbij wordt de tweede vergisting op fles uitgevoerd om koolzuur in de fles te krijgen, net als bij champagne. Deze wijn wordt vrijwel altijd fris geproduceerd, zonder houtcontact. De weinige stille wijnen die van xarel-lo gemaakt worden, zijn vaak licht op hout gelagerd.

Synoniemen

Omdat de druif nauwelijks buiten Catalonië voorkomt, is er een klein aantal synoniemen uit de verschillende regio’s in Noordoost-Spanje. De moderne internationale spelling (soms xarello, soms xarel-lo) wijkt enigszins af van de in Catalonië meest gebruikte spelling: xarel·lo.

Genetische overeenkomst

De natuurlijke ouders van xarel-lo zijn niet bekend. Het wordt aangenomen, op basis van DNA-onderzoek, dat macabeo en xarel-lo op enige wijze familie van elkaar zijn. Macabeo is niet geheel toevallig een van de andere druiven die vaak gebruikt worden in de blend van cava.

Moeilijkheidsgraad

De xarel-lo is een gemakkelijke druif. Hij doet het goed op verschillende bodemtypen en is niet overgevoelig voor ziektes. De wijnmaker moet tijdens de bloemzetting bedacht zijn op ‘coulure’, een Franse term voor slechte vruchtzetting, die vaak wordt veroorzaakt door koud en/of regenachtig weer.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen