Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 54

Als we het in de wijnwereld hebben over grote Italiaanse wijnen, gaat het vaak over de beroemde wijnen uit Piemonte en Toscane. Niet zo gek natuurlijk. Maar dan doen we wel een groot aantal andere Italiaanse wijnregio’s tekort. Puglia bijvoorbeeld, in de hak van de Italiaanse laars, waar we het grootse Masseria Li Veli bezochten.

We bezochten Masseria Li Veli in het wijndorp Cellino San Marco, hartje Salento in Puglia. Masseria Li Veli is een prachtig klassiek wijnbedrijf, dat sinds 1999 in handen is van de familie Falvo. Je kunt gerust zeggen in zeer goede handen, want de familie Falvo was tot 2008 eigenaar van het beroemde Toscaanse wijnhuis Avignonesi, van de voorname Vino Nobile de Montepulciano.

Uit het slop

Masseria Li Veli is een wijnhuis dat begin twintigste eeuw is gestart door econoom Antonio de Viti de Marco, een markies uit het nabijgelegen Lecce. Deze aristocraat had zich ten doel gesteld de arme regio Puglia meer rijkdom te brengen en wilde dat onder meer doen door de wijnbouw een stevige impuls te geven. De ambitie was om voornamelijk met autochtone druivenrassen te werken, zoals verdeca, fiano, negroamaro, primitivo, malvasia nera en de zeer lokale susumaniello. Dat De Viti de Marco hierin geslaagd is, blijkt uit het feit dat Masseria Li Veli lange tijd als voorbeeld werd gezien door de wijnboeren uit Puglia, die overigens nog steeds met deze druiven hun wijn maken.

Door oorlogen, economische sores en als gevolg daarvan het gedwongen vertrek van De Viti de Marco raakte Masseria Li Veli ernstig in verval. Tot de van origine Pugliaanse wijnmaker van Avignonesi samen met eigenaar Alberto Falvo in Salento terechtkwam en zij hun oog lieten vallen op de vervallen masseria. Zij verdiepten zich in de rijke historie van Masseria Li Veli en zagen onmiddellijk het enorme potentieel van zowel het domein als de regio. In 1999 besloot de familie Falvo het domein te kopen en stap voor stap weer op te bouwen tot een toonaangevend wijnbedrijf, waar Puglia trots op kan zijn.

Masseria met grandeur

Als wij richting Masseria Li Veli rijden, valt vooral op dat het landschap gedomineerd wordt door enorme olijfboomgaarden en zie je aanvankelijk niet dat er in Salento behoorlijk veel wijnbouw is. Dichter bij Cellino San Marco verandert dit beeld en worden de olijfbomen langzaamaan verdrongen door de druivenranken. Eenmaal in Cellino rijden we langs langgerekte wijngaarden die omzoomd zijn door olijfbomen, de zogenaamde pezzi, te vergelijken met de ommuurde clos in de Bourgogne. Veel wijnen afkomstig van een pezzo hebben dan ook de status van een cru.

De masseria zelf heeft wel iets van weg van een oude herenboerderij zoals je die aan de Franse Normandische kust nog wel eens ziet. Het gebouw verkeert in onberispelijke staat en straalt een grandeur uit die grondlegger Antonio de Viti de Marco zou vervullen van trots. Eigenaar Alberto Falvo ontvangt ons allerhartelijkst en geeft ons, na een zeer gedetailleerde uitleg van het ontstaan van Masseria Li Veli, een uitgebreide rondleiding door zijn mooie wijnbedrijf. Grote blikvanger is zonder twijfel de prachtig gerestaureerde wijnkelder. Vooral de hoge stenen bogen ogen spectaculair. In deze kelder liggen alle wijnen van Li Veli te rijpen bij een temperatuur van 16 °C, in Franse eiken barriques, foeders van 50 hectoliter of roestvrijstalen tanks.

Heuvels van Valle d’Itria

Alberto Falvo vertelt enthousiast over de regio, de authenticiteit van het bedrijf, het terroir, de druiven en de diverse wijngebieden in Puglia. Zo leren we onder meer dat de rode druiven vooral afkomstig zijn uit directe omgeving van Cellino San Marco, dus hartje Salento. De witte druiven groeien in de Valle d’Itria, een wijnbouwgebied ten noordwesten van Brindisi, bij Martina Franca. Dit gebied is iets hoger gelegen, iets koeler en daarom geschikter voor witte druiven als de fiano en de verdeca. Door de heuvels doet het er meer aan een traditioneel wijngebied denken dan de regio Salento, waar het vooral vlak is. Het gebied heeft in de verte wel iets weg van de Médoc in Frankrijk; dat dit voor de kwaliteit van de wijnen niet per definitie nadelig is, moge duidelijk zijn!

Wijnen maken indruk

Na de boeiende rondleiding worden we uitgenodigd in de sfeervolle proefkamer, waar we een geweldig uitzicht hebben op de rijen houten vaten in de wijnkelder. Alberto Falvo is een rustige, ingetogen man, maar als de wijnen in het glas komen, schitteren zijn ogen en vertelt hij er geanimeerd over. De wijnen van het domein zijn ingedeeld in drie categorieën: classic, Askos en cru & cuvée.

De classics zijn de wijnen die van oudsher en al eeuwenlang in Puglia gemaakt worden, zoals de witte Fiano en de rode Negroamaro en Primitivo. Leuk detail is dat de van Negroamaro gemaakte rosato de meest verkochte wijn van Puglia is. De lijn Askos (Grieks voor ‘aardewerken wijnkaraf’) bestaat uit wijnen gemaakt van Salentodruiven die nagenoeg uitgestorven waren en nu weer worden aangeplant: de witte Verdeca en de rode Malvasia Nera en Susumaniello. De cru’s & cuvées ten slotte zijn afkomstig van de eerder genoemde pezzi. Bij Li Veli zijn dat de Pezzo Morgana van 100% negroamaro, de Montecoco van 100% primitivo en de MLV, een blend van negroamaro en cabernet sauvignon.

Het pure Italië

Bij het afscheid van Alberto Falvo en Masseria Li Veli lopen we een rondje om het gebouw en genieten van het prachtige uitzicht op de omringende wijngaarden. Alberto Falvo laat zich terloops ontvallen dat de periodes die hij in Puglia doorbrengt steeds langer worden... En dat voor een oer-Toscaan! Niettemin, we begrijpen dat volkomen, want ook wij zijn geraakt door de charme van Puglia met zijn ruige kusten, enorme olijfboomgaarden, schilderachtige dorpen en steden, prachtige stranden met kristalhelder water, de zeer smakelijke, pure keuken en vooral de gastvrijheid van de mensen hier.

Wie Toscane wel heeft gezien en wil genieten van het pure Italië, zouden wij aanraden eens naar Puglia te gaan. In de maand augustus loopt het behoorlijk vol met vooral Italiaanse toeristen, maar in juni, juli en september is het er wat rustiger en is het er heerlijk. De wetenschap dat je er overal de mooie wijnen van Masseria Li Veli kunt drinken, vergroot de pret alleen maar.

Door: Wilko van der Kooi, Wijnkoperij De Gouden Ton Amsterdam Centrum

Op de proeftafel - Job Verhaar

vrijdag 17 januari 2020

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Sanzay - Saumur Champigny (€ 22,50)

Cabernet franc is geen allemansvriend. Het is echt een druif voor liefhebbers, waarvan akte. Deze Sanzay is een schoolvoorbeeld. Perfect rijpe druiven van de biologisch-dynamische wijngaarden van aanstormend talend Antoine Sanzay, omgetoverd tot een wijn waarin je het koele karakter van cabernet franc ruikt, proeft en beleeft.

Nadien de Visser - Cabernet franc

vrijdag 10 januari 2020

Foto: Prica Visser

Cabernet franc mag dan groene aroma’s hebben, het is bepaald geen groentje te noemen. Dit druivenras bestaat langer dan cabernet sauvignon. En sterker nog, cabernet franc is een van de ouders van de o zo geliefde ‘cab sauv’, samen met sauvignon blanc. Dus ja, het is waar: ’s werelds beroemdste druif hebben we te danken aan ’s werelds meest ondergewaardeerde druif. Hoog tijd om cabernet franc het podium te geven dat hij verdient.

Zo vader, zo zoon?

Het spreekwoord ‘Zo vader, zo zoon’ gaat niet op voor de cabernetfamilie. Wat dat betreft kun je cabernet sauvignon zien als de leadzanger van een rockband die elke week volle zalen trekt, terwijl cabernet franc meer weg heeft van een hippiemuzikant die weliswaar mooie liedjes maakt, maar telkens weer op zoek moet naar publiek.

Succesnummers van cabernet franc

Toch heeft cabernet franc al een aardig rijtje succesnummers op zijn naam staan. Te beginnen in Bordeaux, waar beide cabernets zijn aangeplant. Hoewel cabernet franc hier misschien niet de hoofdrol speelt, heeft hij wel degelijk een sleutelrol in handen. In koelere jaren kan cabernet sauvignon moeite hebben om volledig rijp te worden; de net iets eerder rijpende cabernet franc biedt dan uitkomst. Dat geldt vooral voor de Linkeroever: Médoc en Graves. Cabernet franc is een stuk populairder op de Rechteroever, waar het druivenras vaak door het leven gaat als bouchet en een vast onderdeel is in zowat alle wijnen uit Saint-Émilion.

De plek waar cabernet franc solo het podium pakt, is de Loire. Denk maar aan Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny. Dit druivenras heeft zonlicht nodig en dat is lang niet altijd een gegeven in deze noordelijke regio. Als de druiven de kans krijgen volledig te rijpen, dan leveren ze fluweelzachte wijnen op met rijpe, soepele tannines en de voor cabernet franc zo typische aroma’s van bosvruchten, potloodslijpsel en geroosterde paprika. Ook in de Nieuwe Wereld duikt cabernet franc steeds vaker op en weet hij te scoren met gestructureerde wijnen die een fijne balans hebben tussen het rijpe fruit, de kenmerkende kruidigheid en warme tonen van houtrijping.

Een hit aan tafel

Een gemiddelde body, niet al te heftige tannines en een goede zuurgraad maken cabernet franc een hit aan tafel. De hoge zuren doen het goed bij gerechten met tomaat, bijvoorbeeld een groentelasagne. Ook heerlijk: gegrilde groente van de barbecue met een licht gekoelde Cabernet Franc uit Saumur-Champigny.

Ik kon het niet laten om een kleine poll te houden onder mijn Instagramvolgers. De vraag: je moet kiezen, Cabernet Franc of Cabernet Sauvignon? Verrassend genoeg wint de eerste met 58% van de stemmen (ruim 60 deelnemers). Onder de wijnfans weet Cabernet Franc te scoren. Nu de rest nog. Dus kom op, geef Cabernet Franc een kans.

 

Cabernet franc

Dominante aroma's

 • Aardbeien
 • Pruimen
 • Potloodslijpsel
 • Geroosterde paprika
 • Viooltjes

Regio's

 • Frankrijk, Loire, Bordeaux
 • Italië, Toscane, Alto Adige
 • Zuid-Afrika, Stellenbosch, Botrivier
 • Verenigde Staten, Californië
 • Argentinië, Mendoza

Cabernet franc duikt overal op. Of het nu koel of warm is, maakt voor het druivenras niet uit. Wel voor de wijn, die verandert mee. Het koele klimaat van de Loire zorgt voor fruitige wijnen met goede zuren, terwijl het warme Toscane juist rijpe tonen meegeeft aan de wijn, zoals zoete aardbeien en gedroogd fruit.

Geur & smaak

In het algemeen zijn de wijnen van cabernet franc niet zwaar en hebben ze geen heftige tannines maar wel levendige, sappige zuren en intense aroma’s van bosvruchten, geroosterde paprika, viooltjes en potloodslijpsel. Het zijn van die wijnen die je het hele jaar door kunt drinken. Mijn favoriet? Lichtjes gekoeld op een warme zomeravond!

Het perfecte glas

“The new ultimate loudspeaker for fine wine”, zo omschrijft Riedel hun nieuwe collectie Performance-glazen. Dat snap ik wel.
Vergelijk een glas wijn maar met een orkest: het geheel is meer dan de som der delen en dat wil je zo goed mogelijk kunnen beleven. Dankzij de bredere kelk van het Performance Cabernet/Merlot-glas komen de aroma’s los, maar ze blijven in het glas gevangen door de taps toelopende vorm van het glas.

Riedel 6884/00, Performance Cabernet, € 44,90 per set van 2

Geselecteerd

Domaine des Baumard - Le Logis Anjou (€ 15,00)

Dit lijkt me de perfecte wijn, lichtjes gekoeld, bij een zelfgemaakte melanzane alla parmigiana, een heerlijk gerecht met aubergine en tomaat uit Italië. Misschien als voorgerecht van het kerstdiner?

 

Casarena - Single Vineyard Lauren’s Vineyard (€ 27,50)

Waar Cabernet Franc ook gemaakt is, het typische aroma van potloodslijpsel komt je altijd weer tegemoet. In Botrivier gaat het gepaard met aroma’s van pruimen, zwarte bessen en een hint van pure chocolade.

 

Gabriëlskloof - Cabernet Franc The Landscape Series (€ 34,95)

Een bijzondere blend van 50% sangiovese, aangevuld met gelijke delen merlot en cabernet franc. Cassis, pruimen, groene paprika en balsamico. Alle druiven laten zichzelf zien in deze wijn. Heerlijk bij bistecca alla fiorentina.

Op de proeftafel - Jasper Hoogerdijk

vrijdag 3 januari 2020

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Weigand - Der Franke Iphofer Kalb Silvaner Trocken (€ 24,95)

Bij expressieve wijnen denk je al snel aan sauvignon blanc, riesling of albariño. Maar een druif die ook fris en zuiver uit het glas spat is de silvaner. De Bocksbeutel van deze wijn past in geen enkel wijnrek en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Maar wees niet zo bang, geef de wijn een kans! Zeker deze Silvaner Trocken van Andi Weigand. Een jonge wijnmaker, steevast met z’n pet achterstevoren, die alles uit de kast haalt om je zijn talent te laten proeven in al zijn wijnen.

Op de proeftafel - Ian Wolbrink

vrijdag 20 december 2019

De adviseurs van Wijnkoperij De Gouden Ton weten heel goed wat lekker is. En ze delen met liefde en plezier hun ervaringen met actuele wijnen in ons assortiment; die wijnen krijgen een plekje ‘op de proeftafel’ en de Gouden Tonners vertellen waarom.

Pieropan - Soave Classico Calvarino (€ 23,95)

Pieropan is de vaandeldrager van kwaliteit als het om Soave Classico gaat. De Cru Calvarino is voor mij het summum voor wat er in dit klassieke gebied mogelijk is. De bodem van de wijngaard bevat veel vulkanisch gesteente, wat de wijn een elegante statigheid geeft. De wijn is expressief en groeit écht in het glas. Altijd jammer als de fles weer leeg is...

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 54
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen