Wijnproeverij met culinaire begeleiding

Woensdag 6 februari krijgen we bezoek van een zeer markante wijnmaker; Raoul Bobet van Castell d’Encus, uit het Spaanse deel van de Pyreneeën. Na mijn bezoek aan Raoul kwam ik vol inspiratie terug daarom heb ik hem gevraagd om naar de winkel in Rotterdam te komen. Zijn missie is om op het hoogste niveau wijn te maken. Daarmee doelt hij niet alleen op de hoge ligging van de wijngaarden boven de 1300 meter maar ook zeker zijn compromisloze keuzes die hij maakt tijdens zijn wijnmaak-proces en bedrijfsvoering. Samen met Raoul wil ik meer dan 10 wijnen voorstellen en laten proeven; van feestelijk mousserende perfectie tot aan zijn zeer bijzondere 100% Petit Verdot.

Culinair wordt deze avond verzorgd door:

  • Restaurant Héroine, Gouden Pollepel winnaar en goede relatie. Chefkok Michael Schook maakt een bijzondere voorgerecht waarbij de wijn-spijs combinatie zal worden gemaakt door sommelier Fred de Neef.
  • Maarten Koek (Beste Fromager 2015 en 2016 volgens Gault Millau) ken ik als zeer kennisvolle kaasgek, schrijver en daarnaast een zeer gewaardeerd oud-collega uit mijn tijd bij restaurant de Zwethheul**. Hij kan als geen ander vertellen over kaas en zal dan ook de kazen verzorgen bij een aantal wijnen. De kazen komen van de Booij kaasmakers te vinden met de winkel in de fenixloods.
  • Fa. Bijten, Paté atelier & Slagerij uit de Fenixloods. We kennen Wouter Bijl al langer door zijn Cidre passie maar ook als eigenwijze slager met visie van kwaliteit. Sinds een paar maanden verkopen wij succesvol hun worsten en ontwikkelden wij samen een populaire nieuwe specialiteit. Bij De Firma Bijten zijn ze ook zeker BBQ specialisten en dit laatste zullen ze demonsteren bij ons hoofdgerecht.
  • Jordy’s bakery, ook al lang één van onze kwaliteitspartners, verzorgt hierbij heerlijk brood.

Kortom, dit belooft een mooie avond met fantastische wijnen, lekker eten en goed gezelschap!

In een zeer ontspannen sfeer presenteren we de wijnen en de filosofie van Raul Bobet. De avond zal in een lopende/staande situatie plaatsvinden dit geeft u de mogelijkheid om met alle aanwezige specialisten persoonlijk kennis te maken. Het is helaas deze avond niet mogelijk om rekening te houden met dieetwensen en persoonlijke voorkeuren.

Woensdag 6 februari, aanvang ontvangst 18:30 start proeverij 19:15

Inclusief wijn en culinaire invulling: € 50,- per persoon, reservering voor max. 2 personen tegelijk.

Plaatsen zijn zeer beperkt, dus reserveer snel.
Reserveren kan alleen via rotterdam@degoudenton.nl 

*** DIT EVENEMENT IS VOLGEBOEKT, RESERVEREN IS NIET MEER MOGELIJK ***

Uiterlijk 25 januari ontvangt u bevestiging van uw reservering.

Graag zie ik u in de winkel,

Sigurd Snoeys
Wijnkoperij de Gouden Ton Rotterdam 

Meer informatie over Castell d'Encus

Onze reis naar Encus beschreven door mijn zeer gewaardeerde collega Michael de Rooij (Wijnkoperij de Gouden Ton Oosterhout)

Hoe begon het allemaal?

Als jong broekie was ik thuis al van alles aan het onderzoeken. Wilde leren vliegen en verwonde me daar vaak ernstig mee en deed thuis scheikundige proefjes om energie te creëren, totdat het ouderlijk huis in de fik vloog en pa me naar kostschool stuurde. Daar bleek ik heel makkelijk te leren en maakte het de schoolleiding zacht gezegd wat ongemakkelijk.

Zijn wilde haren heeft deze jeugdig ogende eind vijftiger wel verloren, zijn onderzoekende aard is des te meer een blijvend onderdeel van zijn missie; bekend komen te staan als één van ’s werelds beste wijnmakers in de bergen! Als je met hem praat, hem in zijn wilskrachtige ogen kijkt en een halve dag met ‘m op pad bent, wordt duidelijk dat dat geen holle frase of dikdoenerij is. Trots op zijn Catalaanse afkomst heeft deze internationaal georiënteerde, rustig sprekende, onderzoekende man een extreem duidelijke visie en volgt dàt pad wat hij sinds de eind negentiger jaren voor ogen heeft. Wat doe je als je gezegend bent met een overmatige hoeveelheid (werkende) hersens? Je behaalt een PhD in engineering, bio-technologie, en geologie. Daarnaast studeer je ook nog af aan de wijnbouwfaculteit UC Davis in Californië en heb je als hobby kwantumfysica en….. poëzie!

Wat was je verdere ontwikkeling?

Sinds 1983 ben ik ‘in’ de wijn en was jaren technisch directeur en CEO van Miquel Torres. Wellicht het beroemdste Spaanse wijnbedrijf. In Spanje, Chili en Californië maakte ik wijn en had hier een gefortuneerd leven kunnen leiden, maar wilde weg van de massa. “Some things in life you can’t manage”! Ik moest mijn passie en wijndroom achterna. Wijn zal ik ook “never, never ever” als iets natuurlijks zien maar als iets cultureels, “wineculture”. Het is geavanceerd, intellectualistisch en ook poëtisch en mysterieus zoals je wilt.

Waar hij minder mee opheeft is marketing wat hij zelfs een beetje haat, maar ja, zonder kun je niet. Hij onderzoekt ook alles en vraagt zichzelf iedere dag af wat hij beter had kunnen doen. In alles op zoek naar de meest pure vorm! Om zijn 110 hectare project (waarvan 22 met wijngaarden)van de grond te krijgen leefde hij over alle jaren als een monnik, spaarde en spaarde alles zodat hij uiteindelijk samen met een compagnon, zonder een bank nodig te hebben, in 2001 van start kon. Hij houdt ervan om zijn leven complex te maken en leeft van uitdagingen. Wil dingen doen die nog nooit iemand heeft gedaan en wil ook niemand kopiëren. Wat je echt voelt kun je niet “faken”.

Dus we zijn nu in de Costers del Segre?

Costers del Segre is bullshit! Bottomline heb je wel gelijk maar alleen in de administratieve vorm! “It doesn’t mean anything. We are in the mountains”!! Heel gedecideerd er achteraan; “I will take this out of my labels”.

Zijn interpretatie is ook juist. De regio is groot en versnipperd in meerdere sub-districten. Wat er allemaal klimatologisch en geologisch gebeurt, of heeft plaatsgehad kun je nooit onder één noemer scharen. Wijnen van een unieke locatie geven een uniek verhaal en onvergetelijke wijn.

Hoe vond je je wijngaarden?

Na jaren van onderzoek in de Pyreneeën en connecties uit het verleden. Zo kwam ik aan de beste wijngaarden. In Astell, waar we nu zijn aangekomen hebben we twee jaar geleden nieuwe wijngaarden geplant. Al mijn wijngaarden hebben een hoge dichtheid van 8000 stokken per hectare. Zo ook hier met Pinot Noir en een stukje verder met Riesling. Ze liggen op 1300 meter en behoren daarmee tot de hoogste in Europa.  Hierdoor is de temperatuur zelfs koeler dan in menig Bourgogne wijngaard. Ze zijn met opzet op het oosten gelegen. De ochtendzon kan zo de vochtigheid laten vervliegen en schimmelvorming voorkomen. Ik hou van krokant fruit, mineraliteit, finesse en het wijnmaken “on the edge of what is possible". Deze specifieke wijngaarden hebben een rijkdom aan schist zoals je dat ook in de Mosel-bodems aantreft.

Wel nog een paar jaartjes op de wijn wachten want deze stokken zijn pas 2 jaar oud. Voor die eerste periode heeft hij een druppelirrigatiesysteem aangelegd zodat de jonge planten goed wortel kunnen schieten. Na twee jaar haalt hij het systeem weg en overleven ze van het hemelwater. Dat is er genoeg gezien de intens groene natuurkleuren die het mede tot een idyllische plek maken. Prachtig is het er maar om uiteindelijk je planten te kunnen laten groeien en fruit te kunnen oogsten moet er geïnvesteerd worden in hekwerk om alle wijngaarden te beschermen tegen herten en wilde zwijnen! “Gentlemen; we gaan verder, we hebben nog een hoop te doen”.

En nu?

Op naar de historische locatie in Castell d’Encus (Acus = where the mountains break). Circa driekwartier…… We rijden hier op 550 meter hoogte de weg af en bevinden ons nu op de zeebodem en gaan slingerend naar het strand op 950 meter. Veertig miljoen jaar geleden reikte de Golf van Biskaje nog tot hier. Het geologische instituut is hier ook gevestigd omdat vele bodemstructuren die de aarde vormden door geologen te onderzoeken zijn en nu voor de diverse druivensoorten de ideale wijngaardondergrond geven. Op deze hoogte een nieuw wijnbedrijf bouwen was logistiek problematisch.

Geef eens een voorbeeld

Alle elektriciteitskabels zijn met helikopters de berg opgelegd en daarna in masten gehangen. Het moest zo gebeuren, de  locatie is uniek en heeft een wijnhistorie die teruggaat tot de 12e eeuw toen de Hospitaal Orde (van het achtpuntige Maltezer kruis) hier wijnbouw pleegde! Bij het nader onderzoeken van het terrein kwam ik erachter dat er op verschillende plekken enorme uitgeholde stenen lagen die door de monniken in de 12eeeuw als vergistingskuipen werden gebruikt. Ik ben ze wéér gaan gebruiken! “I want to be extreme”.

Het was alsof we in de DeLorean uit ‘Back to the future’ een tijdsreis hadden gemaakt. Back to the winefuture! De huidige wijngaarden op kalk-kleigronden legde hij in 2002 en 2003 aan en daar komen nu weer een aantal bij. Allemaal (net als destijds) biologisch bewerkt! “Het kan ook echt zo werken omdat ik geen buren heb die wellicht wel spuiten. Extreme and pristine winemaking in the mountains”.