Chili is ongekend succesvol in ons land, maar dat succes is sterk gebonden aan de prijscategorie van - pak ‘m beet - 4 tot 7 euro. Het is een enorme uitdaging voor het land om in het hogere segment succesvol te zijn in Europa. Altaïr uit Alto Cachapoal doet serieuze pogingen.

Tekst: Lars Daniëls
Bron: www.perswijn.nl

Het wijnhuis liet tijdens een indrukwekkende verticale proeverij van hun wijnen in restaurant Bord’Eau in Amsterdam donderdag j.l. zien dat het aan de kwaliteit in ieder geval niet zal liggen. Het grote succes van Chileense wijnen op de Nederlandse markt is dik verdiend; in de genoemde prijsklasse zijn er in ons land weinig -zeg maar geen- technisch betere en nauwelijks meer smakelijke wijnen te vinden dan de wijnen van Cono Sur e.a.

Maar Chili wil meer, ze willen ook erkenning voor hun beste wijnen, wijnen die de bijzondere wijnbouwomstandigheden, tradities en know how van Chili optimaal vertalen. Kortom, Chili wil hun eigen ‘terroirwijnen’, waarvoor consumenten bereid zijn meer te betalen.

Maar tot nu toe is zelfs het beperkte aantal min of meer bekende topwijnen van het schitterende land -niet alleen hier, maar in heel Europa- niet gemakkelijk aan de man te brengen. Het ontbreekt deze wijnen vooral in Europa nog aan de erkenning die grote Bordeaux, Bourgogne en Barolo wél heeft. Maar het probeert van alles om daarin verandering te brengen. Zo ook Altaïr, dat trouwens is vernoemd naar de helderste ster in het hemellichaam Arend.

Viña Altaïr
Yvo Couprie van Résidence Wijnen gaf als introductie op de proeverij de kracht van Altaïr mooi aan, toen hij vertelde waarom ze hadden gekozen om Altaïr in hun assortiment op te nemen: “Ik weet nog goed dat we zo’n tien jaar geleden op een grote overzichtsproeverij van Chileense wijnen waren. Alle producenten hadden een tafel vol met wijnen, een varietal range, een Reserva-lijn, wat Premiums, Super Premiums en Icons; Altaïr had maar twee wijnen staan, Sideral en Altaïr, en ze waren niet goedkoop. Dat sprak me meteen aan.” Kortom, Altaïr, dat pas in 2001 ontstond, gaat vanaf het begin voor de hoogste kwaliteit.

Klik hier voor het gehele artikel